Прокуратурата погна строителни фирми за измами

Служителка опитала да изнесе в сак 1 000 000 евро
11 мар 2016 19:00,
14
Прокуратурата погна строителни фирми за измами
Снимка: Прокуратура на Република България

Спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП са извършили операция срещу престъпна група за данъчни измами, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Претърсени са адреси в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД, двете с основен предмет на дейност строителство.

Двете дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на "Агромах" ЕООД и дружествата от групата на "Пътища Пловдив груп" АД ползват доставки от дружества, наречени "Буфери" - "Кей пласт" ЕООД и "Кей транс гео" ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

По този начин се намалява дължимият от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне, посочват от прокуратурата.

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на "липсващи търговски" - регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, добавят от прокуратурата.

При претърсванията в Лом са открити златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на "Агромах" ЕООД в района на Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро, посочват от прокуратурата.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи и назначаване на експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не масова проверка на всички строителни фирми и вносители.Ще излезе доста информация, както и на всяка фирма участваща по ЗОП над определени граници.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi kogo proveriyava ot ediniy jbop mestis parite v druguy.Uspeshna proverka .
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама заплати " не можели" да плащат
10
0
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
ооооо някои е забравил да се отчете някъде
9
1
 
18
 
! Отговори
баба Вуна преди 8 години
Я да хвърлят по едно око и на фирма ПИМК,щото тия кви далавера въртят,немож си представите.Накупиха за около година техника за милиард лева,спестени от баничките на Илиян Филипов.
8
1
 
14
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
7
2
 
30
 
! Отговори
един друг преди 8 години
Мисля си че няма как регионална фирма като Агромах да печели важни строителни поръчки ако зад нея не стои я Делян , Вальо или Божков. Явно тече преразпределение на пазара на обществени поръчки и Бойко търси начин да се отърве от старите си партньори. В България няма как до вчера да си печелил всички поръчки и днес да ти дойдат "гости" ако не си настъпил чертата. На никой не го интересува фиска.Дошло е време разделно в пътностроителният сектор.Народа цъка с език и си мисли че се борят с лошите.
6
1
 
14
 
! Отговори
Строителен инженер преди 8 години
Ей толкова ли е опорочено всичко? Едни фирми дават други на проверка, за да печелят те повече. А истинските акули на пазара си плуват необезпокоявано, подкрепяни от "държавните" служители, които са колкото държавни толкова и частни.Защо не хванат големите софийски фирми а тръгнали да ровят в Лом, където безработицата е 40 процента.В нормалните страни печалбата за строителна фирма е 5-6 процента, тук е 30-40 процента от крайната цена на продукта.Обществените поръчки са пълна неразбория.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погна,погна , ама срещу партийна каса не се рита.
4
1
 
18
 
! Отговори
Виена преди 8 години
Невинни ще са горките формички. Държавата ще излезе виновна като я осъдят в Страсбург
3
0
 
29
 
! Отговори
Мучачос преди 8 години
Те Масларова ,"Сивия кардинал",митничарите,заменкаджиите и други знайни и незнайни герои от ком.партията ги погват,прекратяват делата и наново погват,погват,корупция,корупция и така до края на света.Те са на всеки километър......
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каскетите кога ще ги погнат?
1
1
 
22
 
! Отговори
Навик! преди 8 години
Тя така само си погва и до там.