Каква е истината за смъртта на Омар Зайед?

Посланикът на Палестина – ексклузивно пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 17 мар 2016 11:38 | 17 мар 2016 11:37, Анисия Иванова
13
Каква е истината за смъртта на Омар Зайед?
Посланикът на Палестина. Снимка: Bulgaria On Air

Все още няма яснота за убийството на палестинския гражданин Омар Зайед в Палестинското посолство в София.

Убийството на Омар Зайед е в резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва, потвърди тезата си в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът на Палестина Н. Пр. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух.

"Виновна за случая е израелската окупация. Ако я нямаше окупацията през 1967 г., той не би извършил въоръжена операция през 1986 г., след което не би бил осъден доживот, не би избягал и не би дошъл тук, където отново да продължи да бъде преследван. И не би загинал с такава мъченическа смърт в онзи черен ден", коментира негово превъзходителство д-р Мадбух.

Още по темата

От самото начало на този случай Палестинското посолство в София е положило всички усилия в контактите си с българските власти да отменим постановлението за задържане на Зайед. Посланикът обясни, че са положили сили, за да осигурят всичко "за сигурен коридор за извеждане към сигурна страна".

"Но българските власти категорично навсякъде ни отговаряха, че този въпрос трябва да мине през българското правосъдие и той трябва да мине през него", поясни дипломатът.

След инцидента със Зайед в посолствто е пристигнала делегация от Палестина, за да провери случая.

"В състава на делегацията влизаше зам.-министърът на външните работи на Палестина. Това беше политическа делегация. Имаше представител на палестинския национален съвет, на палестинските служби за сигурност, а тук в България в състава на делегацията беше приобщен и братът на Омар - Кашиф Зайед. Впоследствие докладът на комисията беше даден лично на президента Махмуд Абас", коментира посланикът.

"Очакваме и окончателните резултати от работата на българските следствени органи и окончателната експертиза. Защото още в първите часове, след като стана ясно за инцидента лично аз позволих и дадох разрешение на следователите и българските следствени органи да влязат и да работят на територията на посолството. Те извършиха голяма по обем работа и ние вярваме, че българските следствени органи ще ни запознаят с резултатите от работата си", припомни д-р Мадбух.

Посланикът потвърди, че тялото е местено.

"Обадиха ми се малко след 7:00 часа сутринта. Казаха ми, че Омар се намира в задната част на сградата на посолството, че е бит. Първото нещо, което казах на служителите си, е незабавно да се обадят на Бърза помощ и в никакъв случай да не позволяват на полиция да влезе и да го вземе. Мислех си, че някой му е нанесъл побой, предполагах, че търсят повод той да бъде изведен от посолството и предаден на някого", разказа той.

"Казах също да се обадят и на няколко палестински лекари, които работят тук в София, така че да има някакъв контрол над евентуално лекарско решение от страна на Бърза помощ, ако трябва да бъде транспортиран в болница. Мисълта ми беше, че Омар не трябва да напуска по никакъв начин посолството, за да попречим на всякаква възможност да бъде изведен и предаден", уточни д-р Мадбух.

В Палестинското посолство няма въоръжена охрана и не е имало. Охраната на посолството е в задачите и прерогативите на приемащата страна, вметна посланикът.

"Преди 5-6 години ни уведомиха, че МВнР и специализирани органи са извършили проверки и проучване. Те са определили посолствата, които не са били обект на никакъв инцидент през последните 20 години и тогава беше свалена охраната от тези посолства. Тя беше заменена с патрулни коли. Не смятам, че е нормално. Ние специално имаме изпратени ноти, в които обръщаме внимание, че сме държава под окупация и оттогава настояваме за възстановяване на охраната", добави той.

Изчакваме българската експертиза по случая, след което българското ръководство да вземе своето решение, коментира още д-р Мадбух.

"В онази ситуация, предположих, че става дума за някакво нападение, което да ни принуди да го предадем. А от гледна точка, че един лекар от Бърза помощ идва, без да знае за какво става дума и без да е в течение на политическата страна на въпроса, можеше да каже просто, че този човек трябва да бъде транспортиран в болницата, без това да е необходимо. Това искахме да избегнем", подчерта още веднъж д-р Мадбух.

Палестинското посолство е поискало да му бъдат предоставени всички резултати от следствените действия на българските органи, но градският прокурор на София им е казал, че това трябва да стане с официално искане от страна на Палестинската прокуратура.

"Ще има писмо от главна прокуратура на държавата Палестина до българската главна прокуратура. Очакваме днес или утре да получим това писмо", информира посланикът.

Същевременно и семейството на Омар Зайед очаква експертизата за смъртта му.

"Чакаме експертизата вече три седмици и няма такава експертиза, която толкова дълго време да продължи. Питахме. Има различни лакари отвън и тук. Те ни казаха, че няма такъв дълъг период, който да бъде за такава експертиза. Търсим и чакаме истината за цялата публика. Следващата стъпка ще бъде да потърсим съдействието на европейски институции. Ние очакваме от България справедливост, Омар е баща на три български деца. Очакваме малко или много да ни подкрепят. Искаме истината", заяви съпругата на починалия Зайед.

Семейството на починалия смята, че "Мосад е направил това нещо, защото нито една страна няма интерес в случая да го ликвидира".

Десислава Атанасова, близка на семейството, е била в Палестинското посолство в деня на инцидента. "Това, което ме впечатли е, че полицията не беше допусната вътре в самото посолство. Според мен това е пречка за разследване на случая. Другото нещо - Омар е бил преместен отвънка от мястото на произшествието. Предполагам, че трябва да обърна внимание на това нещо. По принцип по нашите и всички международни закони човек, когато се намира в такова състояние, не трябва да се мести. Това е абсурд просто, човек да го премести", спомня си тя.

По думите й в линейката, която е била извикана, е имало само един доктор, "с много малка линейка, която не знам дали можеше да се намеси с някаква помощ на човека, който се намира вътре и дали са му дали нужната помощ вътре".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината за смъртта на Омар Зайед интересува единствено неговото семейство.Нас не.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1.Палестина е призната за държава от ООН през 2012.При гласове 136 за , въздържали се 41 , и несъгласни 9.Израел и САЩ са от несъгласните !България е от въздържалите се !Израел е окупирал палестинската част в Еросалим и са прибрали ценни исторически доказателства при разкопките !
8
2
 
7
 
! Отговори
мм преди 5 години
каквото посееш това ще пожънешщом тоя е убиец сега какво се очаква. да плачем че убит един убиец и избягал затворник ли.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добрия мюсюлманин е мъртвият мюсюлманин! Втръснаха ни с техните талибани, ислямски държави,бежанци,атентати. .Където са намесени мюсюлмани-там винаги има проблеми!
6
7
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 5 години
a kogato pokoinika e ubival evrei e bilo kauza tui li??bg lekari da napishat sininite vsledstvie na tejko padane ot visoko.Zashto sa izvikali palestinski lekari???Za da kajat bil e bit i nikoi v posolstvoto ne chul oh ah pomosht...vashite malki romi s avtomati izlizat sreshtu vlastite v Izrael,pisle kato gi ubiyat mahate im zabradkite i pokazvate chd evreite sa zli ubivat deca..
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не вярвам това да е работа на МОСАД. Ако те искаха, досега щяха да го направят 100 пъти. Посолството е намесено. Обясненията на посланика са доста противоречиви. Синът на убития може да ни убеждава, че баща му е герой, но какво геройско има да убиеш момче на 18 г., което отива да купи сутринта хляб или млеко. Как са преживели този ужас родителите и роднините на момчето? И как щеше да се чувства този така наречен "герой", ако бяха убили неговия си? Няма по-страшно нещо от загубата на дете.
4
11
 
16
 
! Отговори
все пак става въпрос преди 5 години
за убиец! Стига са го увъртали! Крили са престъпник с влязла в сила присъда, местили са го, не са пуснали полиция за разследването...., а после се жалват! Нещастници! Като не им харесва - да си ходят в Палестина! Политически или не - убил е преди години човек, избягал е от затвора и 30 годинки си е живял преспокойно. Е, идилията все някога свършва, ако в случая е замесена МОСАД. Те не прощават.
3
2
 
23
 
! Отговори
Шалом Шалом преди 5 години
Перфектно убийство извършено от МОСАД. 100% в техен стил. Няма никаква тайна и мистерия.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля,че на някой реално му пука.
1
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези посланици, като няма държава Палестина? Докога ще се дупим на арбските глупости?