КС отказа да се занимава с казаните за ракия

Колкото и да протестират казанджиите, ще варят с ограничения
Обновена: 12 апр 2016 18:14 | 12 апр 2016 18:14, Камелия Цветанова
24
КС отказа да се занимава с казаните за ракия
Снимка: Булфото, архив

Конституционните съдии са отказали да се занимават с искането на обудсмана Мая Манолова за отмяна на новите правила за варене на домашна ракия. Решението е взето днес единодушно от конституционните съдии - с 12 гласа, съобщи "Правен свят".

Още по темата

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове, прието в края на миналата година от парламента, на собствениците на казани за ракия вече е позволено да работят само от 1 юли до 31 декември.

Промените на правилата за варене на домашна ракия предизвикаха много протести на казанджиите, но това не отказа управляващите.

Мотивът на КС да отхвърли искането на Манолова е, че омбудсманът има право да го сезира само в защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци.

Със Закона за акцизите и данъчните складове беше регламентирано още, че малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
33
 
! Отговори
фалуса преди 8 години
разберете най-после няма кой да купува ракия по 12лв литара от магазина
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Колкото и да протестират казанджиите, ще варят с ограничения"На никой не му пука за брюкселските ви ограничения, нито ще се съобразява с тях бе смешници!
1
1
 
27
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Европравилата са си правила,но на народната чашка никой не бива да посяга! Не е нужно популярен управник като г-н Борисов да прави фалове,ограничавайки народните права- с този ход първо се посяга на най-старите традиции в света и второ- подбива се авторитета на правителството- значи прикрит враг го подвежда със съвети,които ще му сринат рейтинга! Народът ни си има култура на производство и на пиене,която е най-старата в света- кажете това на Европа,тя не може да посяга на народната ни култура!