БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи

Организацията заведе дело в Европейския съд в Страсбург
Обновена: 3 май 2016 15:50 | 3 май 2016 13:07,
201
БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи
Снимка: архив Булфото

Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е отказът да бъдат разследвани заплахи за насилие и смърт във Facebook към участници в София Прайд 2014 г.

Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж, активист за равноправие и редовен участник в ежегодното шествие София Прайд, съобщиха от Хелзинския комитет в България.

Оттам разказаха и подробностите – май 2014 г., във Facebook е създадена страница за провеждане на антишествие срещу гейпарада. Организатори са "Атака" и ВМРО, нерегистрираната "Националистическа партия на България", българският клон на международната нео-нацистка мрежа "Кръв и чест" (Blood & Honour), организации на футболни хулигани и др. подобни.

"На Facebook страниците на "Анти-гей парад" и "Националистическа партия на България", както и на множество лични профили на свързани лица, са публикувани крайни изрази на хомофобска омраза и закани със смърт и насилие към участниците в София Прайд 2014 г. Те са отразени и в няколко популярни онлайн медии", пишат от БХК.

Още по темата

На 13 юни 2014-а, 22 дни преди датата на провеждане на София Прайд, Радослав Стоянов подава жалба до Софийската районна прокуратура. В нея той изрично моли за спешно разследване, тъй като остава съвсем малко време до провеждането на шествието и съществува реална опасност от осъществяване на заплахите, информират от БХК. Прокуратурата не предприела никакви действия до 21 август 2014 г. – 2 месеца и 8 дни след подаване на жалбата и 1 месец и 17 дни след реалното провеждане на прайда. Тогава обвинението започва предварителна проверка, която трае 4 месеца. На 23 декември 2014 г. – над 6 месеца след подаване на жалбата – прокуратурата отказва да образува досъдебно производство.

"Според районния прокурор изказванията във Facebook били вече изтрити, макар и до днес част от тях все още да са достъпни", съобщават още от комитета. Според постановлението на обвинителя извършителите не искали да подбуждат към престъпления, а да покажат на обществото, че "не бива да бъде демонстрирано това поведение и сексуалната ориентация на тези хора, тъй като е неморално и би могло да засегне развитието на децата".

От БХК информират, че и всички инстанции след това потвърждават отказа да се образува досъдебно производство.

"Пред Съда в Страсбург твърдим, че са нарушени процедурните задължения на държавата, които съответстват на правата на жалбоподателя на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ); на зачитане на личния и семейния живот – Член 8 от ЕКПЧ; на свобода на сдружаването и събранията – Член 11 от ЕКПЧ; на ефективно вътрешноправно средство за защита – Член 13 от ЕКПЧ; и на свобода от дискриминация – Член 14 от ЕКПЧ.", обясниха още от Хелзинския комитет.

"Именно това допустителство от страна на прокуратурата спрямо престъпленията от омраза е най-прекият път към повтарянето им и затвърждаването им като пример за подражание. По подобен начин властите "създадоха" с възхваляване на престъпни расистки деяния насилника на Митко от Овчеполци, който казва, че набил детето, защото искал да бъде "герой" като хайкаджиите по границата", заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

Проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) от 2012 г. показва, че 68% от гейовете в България съобщават, че са били жертва на хомофобско или трансфобско насилие през предходните 12 месеца.

"Най-тежкото документирано хомофобско престъпление е убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в София през 2008 г. През март 2010 г. седем гейове са нападнати и бити, докато протестират срещу хомофобски акт на местните власти. През юни 2011 г. участници в София Прайд са нападнати и бити след шествието, като са проследени до мястото на побоя от нападателите си", припомнят от Българския хелзински комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дедо МразМного просто , защото нашите медии не са български , а еврейски , а евреите искат повече гейове и бурки в Европа ...
86
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи не , няма нашта държава да изгони БХК , защото БХК има протекция пряко от Тел Авив и Вашингтон , а като знаем /вие явно не / еврите от сащ и израел дърпат конците на наший вожд Тиквоний .....
85
2
 
18
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 7 години
А защо българските медии изобщо им обръщат внимание?
84
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойните хетери с килийно или средно образование пийте си пикнята наречена бира и ракия маайте си шопска салата и пърдете надивана докато дават мач.
83
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, тая нашта "държава" дето БХК я съди за пореден път няма ли най-накрая да се защити и да го забрани и изгони?
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧестенПрав си , но и хюмнетата имат гръб и това са ... евреите разбира не , те командват Тиквоний Простйй Втори а от а оттам и цяла България ...
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесва ми името София Прайд.Гейовете са нашата гордост, нали така?Прайд също се нарича и група животни от един вид, живеещи заедно.Та- дали са гордост, дали са прайд животни- всеки сам да си мисли.
80
3
 
19
 
! Отговори
Честен преди 7 години
Хюмнетата в София командват България. Само в бунище като София процъфтяват тия педеаси.
79
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съм притеснена за човека и за тези от БХК.Как сме живели досега без тях, просто не знам.Не се е осъзнал човек, че е гей- и ето ти БХК е зад гърба му, типично по гейски. Харесват ми тези хора от БХК- борят се за каузи, които са толкова огромни по важност и значение!!!Вярно,че за сега за нито един пенсионер няма достоен за БХК казус, но пък това БГ пенсионерите щом не са гейове, не са и хора.Съгласни листе с мен?!
78
2
 
23
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Това е анти-българска организация.Какви са тия хора за една заплатка да работят срещу собствената им държава, род и народ?
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мене гейовете са ми безинтересни.Хора, нека се фокусираме върху най-важното, а най-важното сме ние.Да си оправим нашите отношения.Не ме влече към нео-фашизъм, но "Кръв и чест" ми звучи достойно.
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли кой да я закрие тази пошла и продажна организация????
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези нормални ли са?Цитат: " Оттам разказаха и подробностите май 2014 г., във Facebook е създадена страница за провеждане на антишествие срещу гейпарада. Организатори са "Атака" и ВМРО, нерегистрираната "Националистическа партия на България", българският клон на международната нео-нацистка мрежа "Кръв и чест" (Blood & Honour), организации на футболни хулигани и др. подобни. "Забележете - партия, партия и други подобни !!!организация на футболните хулигани - някой чувал ли е за тях?
74
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Втори българинЦентрален офисул. "Върбица" 7София 1504понеделник - петък, 10:00 - 18:00 ч.Тел.: 02 943 4876, 02 944 0670, 02 943 4405Мобилни : 0884 152 641, 0884 156 726, 0884 149 354Факс: 0884 185 968Програма за правна защита на бежанци и мигрантиул. "Узунджовска" 1София 1000понеделник - петък, 09:00 - 17:00 ч.Обедна почивка: 12:00 - 13:00 ч.Тел./факс: 02 981 3318, 02 988 0057Ел. поща: refunit***bghelsinki.orgДЕРЗАЙ.
73
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова примитивни коментари не бях чел отдавна .... Интелектуалното ви ниво е по-ниско от на овчар уахабит в Саудитска Арабия.
72
18
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Не трябва да съдят цялата фържава. Трябва да осъдят руските драскачи тука, защото те пишат расистки коментари и възхваляват тероризма!
71
1
 
22
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Правилното е БХК подкрепя и защитава всичко което е против България и против нормалните хора.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли кой да ги осъди тия от БХК Ще ли да съдят държавата от преди две годиниЯвно ги е подгонил гладът и сега без свежи парички се опитват да Цуцат от държавата
69
2
 
37
 
! Отговори
5565 преди 7 години
Роми тероризират българските пенсионери а БХК мълчи!Защо ???
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо тези уроdи не се именуват както е правилно- антиБХК(АБХК)?