Оспорват прекратяването на делото срещу Светла Бъчварова

Прокуратурата смята определението на съда за незаконосъобразно
3
Оспорват прекратяването на делото срещу Светла Бъчварова
Снимка: архив, БулФото

Прокуратурата оспори пред Софийския апелативен съд прекратяването на делото срещу народния представител от "БСП лява България" Светла Бъчварова.

Според държавното обвинение определението на Софийския градски съд, с което беше направено това, е незаконосъобразно, предаде БНР.

Още по темата
Главният прокурор поиска имунитета на Бъчварова заради неизгодна сделка, която тя сключва, когато е председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, с фирмата на бизнесмена Гриша Ганчев за съвместно научно-изследователска и опитно-производителна дейност.

Спорeд изчисленията на държавното обвинение от сделката Академията е била ощетена с малко над 1 326 000 лева.

Съдия Атанас Атанасов върна делото на прокуратурата с мотива, че безкритично е бил копиран текст от експертизите по делото, без това да бъде изрично посочено, че прокурорът не е обяснил каква е връзката между пазарните цени и тези от договора с Ганчев, както и каква е била ползата за Бъчварова от неизгодния за Академията договор, т.е. какъв е прекият умисъл на щетата, за която е пратена на съд.

В протеста на Софийската градска прокуратура се казва, че непосочването на причинно-следствената връзка между сделка и вреда не води до ограничаване правата на страните по делото и затова не може да се третира като основание за връщане на делото.

Твърди се, че в обвинителния акт е посочено ясно, че сключеният договор е нанесъл вреда на бюджета на Селскостопанската академия, както и че случаят е особено тежък заради произтичащите от него вредни последици и заради високата позиция, заемана от Светла Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Комунистическа крадла. Друго няма, ново няма!