Цацаров обяви: Ще има обвиняеми заради "Белене"

Главният прокурор обеща, че това ще стане скоро
Обновена: 22 юни 2016 22:14 | 22 юни 2016 22:12,
29
Цацаров обяви: Ще има обвиняеми заради "Белене"
Снимка: архив Булфото

Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене", защото след неговото прекратяване с решение на Народното събрание, плащанията периодично са продължили в немалък размер.

Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Цацаров беше на заседанието на правната комисия на НС, за да представи доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г., пише "Правен свят". Както Dnes.bg писа, вчера Славов и колегата му Мартин Димитров зададоха същия въпрос, но писмено, до енергийния министър Теменужка Петкова.

Днес Славов напомни, че през 2013 г. е имало сигнал от сегашния председател на КЕВР Иван Иванов за продължаващи плащания, въпреки решението на парламента да преустанови проектът АЕЦ "Белене".

Поводът за питането на депутата бе решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, който отсъди България да плати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" за произведено, но неплатено оборудване.

Цацаров обясни, че прокуратурата няма никакво отношение към арбитража. А що се отнася до сигнала от 2013 г., той каза: "След решението на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, плащанията по проекта АЕЦ "Белене" са продължили. Скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени към отговорност."

Обинител №1 не даде повече конкретика за това какви ще са обвиненията и на кого ще бъдат повдигнати.

През 2013 г. беше образувано досъдебно производство срещу шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за длъжностно присвояване на над 8.6 млн. лева. Заедно с Манчев бяха обвинени още трима души. След като изтече двегодишният срок за разследване, Манчев поиска делото да влезе в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
АНЯ преди 7 години
Българите казваме - тя е..., та изтървана! Белене щеше да донесе флекси пари за България, повече работни места, но проблемът е, че се гледа само в канчето на другия! Като си умен, ще спечелиш. В държавата, където живея на 100 000 евро доход ти взимат 50 000 евро данък. Ако се промени данъчната ни система, няма да има такива проблеми! НО, това никога няма да го гласуват, защото политиката ни се върти само от принципа за лично или на наши фирми облагодетелстване.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ЛуфицерВ такъв случай аз предлагам да издигнем един правист от групата за крадене " Белене" за да отворят уста срещу групата за крадене "КТБ"Така са и партиите които вземат власта. Всяка партия е банда крадци, Като получат доверието на избирателите вземат заеми и крадат. За да отклонят вниманието на хората започват да обвиняват предишната партийна банда от крадци. Лошото е че тези крадливи политически банди успяха да разделят народа на две.и да настроят простия народ един срещу друг.
13
1
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 7 години
Хайде да ви видя ! В деня в който разбера, че има трима български министри вкарани в затвора за кражба и корупциа, аз си събирам багажа и се връщам завинаги в България.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На вниманието на всички пухкавички,упражняващи се след 1989г като управляващи и по задание и манталитет изтребващи българските икономика,наука,образование,здравеопазване и народ!Господа и госпожи политически и финансови престъпници,гледайте какво става- и ще става с вашите приятели и съюзници:през гугъла:Массированный Удар ВКС по ИГИЛ Наши Слезы не Помешают Нам Найти Вас в Любой Точке Планеты
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То щото има обвиняеми за КТБ та ще има и за Белене.Оня мустакатия хайдук си разпускав Белград и му дреме на шлифера.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***!
9
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
МИСИЯТЯ--НЕВЬЗМОЖНА
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ще се радваме да видим другаря Станишев в затвора, заради Белене
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Канчо: "Абе Цацарков, досега само Волен си осъдил"Цацаров не осъжда, той само обвинява, други съдят
6
1
 
24
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Подозирам, че г-н цацаров не в в групата за крадене по проекта "Белене" за да направи такова изказване. Ама от групата са си виновни! Я вижте например за КТБ дали е казал една дума? Ама там беше главен учадстник...
5
1
 
7
 
! Отговори
мухохараджа преди 7 години
И после в пандела, на спа процедури ,току да току не
4
1
 
23
 
! Отговори
котю преди 7 години
Господин Цацаров, ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че ще има осъдени за спирането на Белене?
3
1
 
16
 
! Отговори
котю преди 7 години
Господин Цацаров, ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че ще има осъдени за спирането на Белене?
2
1
 
24
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Защо няма ОБВИНЯЕМИ За Пенсионните Фондове - Частните вече ГРАБЯТ в Момента .
1
1
 
25
 
! Отговори
мафия преди 7 години
Цацата мирише най-много от всичките негови предшественици !!!