Как Йоско, който уби двама, "излежава" присъда в болница?

Наркотици, оръжие, поръчки – само част от провиненията му
Обновена: 22 юни 2016 09:54 | 22 юни 2016 09:52,
43
Как Йоско, който уби двама, "излежава" присъда в болница?
Снимка: bTV

Осъденият за смъртта на двама души при катастрофа и разследван за множество незаконни дейности Йосиф Йосифов – Йоско е изтърпял две години и половина от 6-годишното си наказание в "Токуда", установи разследване на bTV.

След подаден сигнал - затворникът беше върнат в общежитието в Казичене, а Министерството на правосъдието започна проверка.

Йоско е едно от добре познатите имена в родния ъндърграунд. Свързван е с разпространение на наркотици, незаконно оръжие и покровителство над търговията с плът в Централна и Западна Европа, но през годините разследванията не са достигали до сериозен резултат.

Йоско е забъркван и в политически скандали – активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот, а депутатът Делян Пеевски твърдеше, че Цветан Цветанов е искал медиен чадър над него заради заслуги към ГЕРБ.

През 2004 г. Йосиф Йосифов беше арестуван по подозрение, че е поръчал убития в Амстердам Косьо Самоковеца. Тогава разследващите установиха, че Йоско е контактувал с физическия извършител на престъплението преди и след стрелбата. До присъда отново не се стигна.

Такава дойде след черния за две български семейства 2 март 2011 г. Тогава Йосифов, на 2,6 промила алкохол, се забива с бронирания си джип със 180 км/ч в бус и убива двама души. Двама други са ранени.

Йоско първо е осъден на 8 години затвор, следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години и се произнася да я излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене.

След кървавото меле Йосиф Йосифов се явява в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Вещи лица твърдят, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и не може да стои на крака повече от 15 минути.

Защитата даже иска условна присъда с мотива, че парализата е най-жестокото наказание за човек, убил двама души.

Година и половина след инцидента обаче се появяват любителски кадри, на които се вижда, че Йоско спокойно се качва в джипа си.

Явно обаче присъдата влошава състоянието му, защото още от първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. е в болницата за лишени от свобода. На 24 юли същата година е преместен в Казичене и два месеца по-късно се оказва в "Токуда". Там е и опериран, като след това идват 4 или 5 обиколки между неврохирургията и отделението за рехабилитация.

От болницата отказват коментар за състоянието на пациента, адвокатът му не вдига телефона си, а самият Йосифов отказва да говори.

"Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене. Беше върнато с помощта на информацията, която получихме от вас", каза пред bTV зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в "Токуда".

"Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието", подчерта Филипова.

По думите й изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си – Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение.

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения, за които ще отговарят няколко лица. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Лекарят е даден на агенцията за медицински одит.

Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и медицинските дейности.

Един от хората, които Йосифов ранява при катастрофата с джипа си, е Ангел Митов. По ирония на съдбата той е бивш полицай от Съдебна охрана и е конвоирал Йоско в едно от многото му явявания пред съда.

След месеци по болниците и тежко възстановяване, на него всеки ден му се налага да минава покрай мястото на кървавия инцидент.

"Получих 40 000 лева, които отидоха по адвокати, по рехабилитация, имах още две операции след тези 5", разказва мъжът.

Той си спомня как Йоско е бил каран в количка за делата: "Доколкото знам, той има само спукан пикочен мехур. Беше с бронежилетка, ние бяхме по ризи. Аз се възстанових за година-две, той 5 години не може да се възстанови от един спукан пикочен мехур".

Бившият полицай не очаква справедливо наказание за човека, който му е докарал толкова страдание: "Той има много пари и може би ще си купи всичко".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bulgari,shte vi kaja samo Gospod proshtava,no ne zabravq...Taka che i kolkoto pari da ima ne se znae kakvo shte my se sluchi na nego,Brat my ili decata my...Taka che Gospodi gledai i misli....
31
0
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Не знам в какво упреквате властите? Много точно е казано: "излежава" присъдата си. Ами къде най-добре се излежава нещо? Естествено в болница...
30
1
 
6
 
! Отговори
Боко Тиквуня преди 7 години
Споко бе, нали искате 240 дупетата да ви управляват? От нас толкова, ако нещо искате повече направете си го сами.
29
0
 
4
 
! Отговори
Как ли? преди 7 години
Как ли? Ако имаше 1млн лв. щеше да знаеш как става. *** редактор и читатели
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йоско президент!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на входа към България: " надежда всяка тука оставете"
26
2
 
10
 
! Отговори
SA преди 7 години
Тоя и брат му,Пламен,като минат табелата"Сливен"и се превръщат в едни тихи мишоци!Даже в Ямбол ядат бой!!
25
2
 
20
 
! Отговори
боко е крадец преди 7 години
А роднините на убитите къде дремят. Да го гръмнат и след 1-2 години са навън. Навремето казармата беше 2 години. А сега само плачат. Докато не разберат хората, че ако не вземат правосъдието в свои ръце, а не разчитат на корумпирани съдии и следователи няма да се оправим. И не се правете сюо на герои по форумите и фейсбук, ами излизайте поне на протести. Мишки...
24
0
 
27
 
! Отговори
, преди 7 години
Безобразно подкупни и малодушни държавни служители , политици , съдии , полиция ... безобразно !!! Ако този е убил мои близки съм му светил маслото , правосъдие в тази *** НЯМА !!! И тези дето се самозапалвате , вместо да жертвате живота си да станете част от новините за 2,3 дни , по-добре вържете бомби за тялото си и влезте при тия *** , следващия път когато си гласуват заплати и ваканции !
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазят го и политици и полиция и съда, защото от такъв човек могат да се облажат доста и то многократно
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
deistvame bileti T 1
21
1
 
26
 
! Отговори
маларт преди 7 години
В България е така. Ако искате нещо по-различно, действайте, но не пред телевизора
20
0
 
34
 
! Отговори
аз преди 7 години
ех, как от Министерството на правосъдието се правят на приятно изненадани
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i az predi vreme vidyah cherniya rodi v bar nishto che imashe efektivna prisuda..BG!!!Podobie na Afrika che i po zle
18
0
 
51
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Нищо ненормално не виждам! Ненормалното тук е норма!
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХА ХА "в затворническите общежития от открит тип в Казичене" в затворническите общежития са като 3 звезден хотел. и какво значи "от токрит тип" че ги пускат да си ходят след 5 ли??? на това ли каазвате правосъдие???
16
0
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
А бе хора вие да не бъркате болницата с вилата(къщата)под Сините Камъни.
15
0
 
52
 
! Отговори
Джепето преди 7 години
Явно вече присъди се излежават и по дискотеките в Сливен. Няколко пъти вече чета, че този човек е в ареста. Странно как предната вечер съм го видял в дискотека Модерно в Сливен?
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много им слаби пикочните мехури и на митьо,и на този.да ходят с бронирани ***,да се пазят!
13
0
 
52
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
В нормалнит държави за подобни престъпления се получава доживотна присъда но на фона на факта, че нямаме държава ... неговото наказание направо си и нормално !!!това важи за всички престъпници !!!