33 г. затвор за хулигани, смазали от бой студент

Двамата са обвинени в опит за убийство във Варна
20
33 г. затвор за хулигани, смазали от бой студент
Снимка: Булфото, архив

Варненският апелативен съд потвърди 17-годишна присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков заради съучастието им умишлено да убият през 2011 година студента от Морско училище Манол Марков.

Тази присъда беше произнесена в края на ноември 2012 година от Варненския окръжен съд. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУ - Георги Иванов и на Михаил Михалев и му присъди 6 години затвор.

Петров трябва да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим, уточниха от пресслужбата на съда.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата студенти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в района на Червения площад.

Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите.

Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание.

Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце.

Побоят бил брутален и продължителен. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията.

По-късно експертите били категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото.

Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава 17-годишната присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков, заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият през 2011 година Манол Марков подлежи на обжалване в 15 дневен срок.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Нед преди 2 години
Можете да глеадате в САЩ как се постановява присъда , има достатъчно материал в нета.За всяко нарушение се добавят години.Така за въоръжен грабеж който е 3ти за лицето което в САЩ означава рецидив , подсъдимия получи 36г.Обяснениети на съдията беше следното 15г за грабежа + 5г за незаконно оръжия + 5 за притежание на наркотици + 6г за причиняване на физически и психически травми + 5г за нанасяне на материални щети.Интересно беше ,че не обжалва ,защото следваща инстанция е жури със съдебни засед.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 5 години съдът хубаво се е произнесъл, но дали въпросните подсъдими са още в страната или отдавна са си били камшика?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно несправедливо е българското правосъдие! Дори и в идеалния случай да им потвърдят присъдите, ще са на свобода макс. след 12-13 при добро поведение, ще са на по 40 години и ще им предстои половината живот, а за загиналото момче вече никой няма да си спомня освен роднините му!
15
0
 
14
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 2 години
За кво правосъдие си говорим , осъдили ги за побоя над единия студент , другите двама курсанти да пият една студена вода , все едно на тях не са им съсипали здравето - по скоро те трябва да обжалват ,че никой няма да излежи и един ден за това което са преживяли .
14
0
 
7
 
! Отговори
!? преди 2 години
само се питам :ЗАЩО ????
какво са им направили и това ли е начина да си решаваме проблемите ?
13
0
 
18
 
! Отговори
vt преди 2 години
Трябваше едно 30 години да им сложат без право на обжалване.А най-добре смъртно наказание,но за съжаление такова няма в бг.За подобно нещо в САЩ биха лежали много повече време.Слаба държава
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо такива отпадъци, вместо да бъдат хрантутени и дондуркани в пандиза, просто не биват евтаназирани?!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесен старт в живота : на 16г си подсигуряваш бъдещето за следващите 16г а топло.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 4...Теб ако те пребият така как ще ти е а ....ти не си час за да пишеш това...
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много милозлива присъда.Изобщо бг законодателството е писано от ***.Трябва присъдите да са с натрупване например 3 х 17 години като трябва да се излежат минимум по 60% от главницата по трите присъди преди престъпникът да има възможност да обжалва.А най добре смъртни присъди но за съжаление това никога няма да се случи.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо преди да ги вкарат в затвора не постъпят с тях по същия начин?
И да ги дадат как става това по ТВ-то в най-гледаното време.
Гаранция че всички побойници ще им се свие говното !!!
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да удариш някого е хулиганство ,но да го пребиваш до безпомощно състояние си е садизъм
6
2
 
34
 
! Отговори
666 преди 2 години
"подлежи на обжалване в 15 дневен срок." - рано е да казваме браво на "независимия съд"
5
0
 
19
 
! Отговори
И аз съм анонимен преди 2 години
Едни от малкото осъдени в първопричина . Браво на съда
4
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е при демокрацията да има престъпност и да пребиват студентите. Който иска спокоен живот да заминава в Северна Корея.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи или българи са тези....всъщност все тая е.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви младежи са тези .....
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
озверяха тези младежи.