60 съдебни сгради у нас са без никаква охрана

33 сгради се охраняват денонощно, 202 имат СОТ
21 юли 2016 14:00, Анисия Иванова
1
60 съдебни сгради у нас са без никаква охрана
Архив: Булфото

Близо 60 съдебни сгради в страната са без никаква охрана. Това са предимно районни прокуратури, следствени отдели и съдебно-изпълнителни служби, стана ясно от изказване на директора на ГД "Охрана" Георги Жеков на заседанието на ВСС.

238 са общо сградите на съдебната власт, като 33 се охраняват денонощно, 202 сгради имат инсталиран СОТ, 179 имат физическа охрана. Близо 50 от съдебните сгради имат само по един охранител, което не е допустимо.

Жеков обясни, че преди охраната със СОТ е извършвана от МВР, но след промяната в закона за МВР през 2014 година се е наложило СОТ-дейността да поемат частни фирми. За да обхванем всички съдебни сгради в 117 града, ще ни трябват още около 1000 души, каза Жеков.

След постановление на МС от 1411 охраняващите сградите сега са 1338. Само 60 от тях са лица без полицейска подготовка, каза още Жеков и поясни, че тези хора не са достатъчни.

Обектите, които охраната не може да обхване, са малко над 100.  Но част от тях са почивни бази, гаражи, стаи в сгради на полицейски управления, в сгради на МО и ДАНС.

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова каза, че ведомството търси възможност за назначаване на още хора. Това обаче не може да се случи преди началото на 2017 година.

В сградите, които не се охраняват от Съдебна охрана, сигурността при инциденти се поема от МВР. ВСС ще търси решение на проблема заедно с Министерството на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
много грозна страница на новия сайт