Прокуратурата рестартира разследването за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър припомни, че са открити тежки нарушения
22 юли 2016 11:49,
27
Прокуратурата рестартира разследването за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив Булфото

Води се ново разследване за АЕЦ "Белене", всичко е в ръцете на прокуратурата. Това обяви енергийният министърът Теменужка Петкова. Така тя отговори на питане на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Преди няколко седмици двамата попитаха дали ще се търси отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение заради втората АЕЦ към България. Арбитражният съд осъди НЕК да плати 550 млн.евро.

Днес Петкова съобщи, че за периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата
"Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ , така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване", обясни министърът,цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че при проверките са били установени поредица от нарушения. "Нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения", каза Петкова. Тя обясни, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата.

"Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект", припомни енергийният министър.

Тя съобщи, че през март миналата година прокуратурата е издала постановление, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби.

Петкова обясни, че НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено.

"Към настоящия момент се води ново разследване. Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно", допълни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КолиоНаправих справка: от двата американски теца тока се изкупува съответно за 31,60 и 38,42 лв/мегаватчас. Няма направени абсолютно точни пресмятания, но според някои икономисти тока от Белене ще излиза на цена 75 ЕВРО/мегаватчас./Козлодуй-15,30 лв/мегаватчас/ Другари путинофили и българофили, какво показват вашите сметки?
22
2
 
8
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Истината е че ако построят Белене трябва да затворят мариците.
21
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че в България спешно ни трябва втора АЕЦ. Дали ще е Белене или някъде другаде, не е от значение. Просто оставаме без ток и ще трябва да внасяме, а нямаме валута, с която да го плащаме. В този смисъл тези, които спряха строежа на АЕЦ Белене а национални предатели.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Герб спряха ПроектаСега търсят под вола телеТе както винаги Ни Лук яли ни Лук Мирисъли
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спинозната комунистическа партия един проект не може да довърши, па макар и за 100 години! Столетницата ще се затрие преди да е реализиран!
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хубава работа ама герберастка!
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябва да се строи АЕЦ Белене или изобщо какъвто и да е АЕЦ - може да го построи само ГЕРБ, никой друг !!! Единствено кадърни хора от партията на Б.Борисов имат потенциала и уменията и възможностите да построят нещо толкова важно за България! Никоя друга партия не може да се справи, защото само ГЕРБ на г-н Бойко Борисов има способността да свърши работата!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Ти въобще наясно ли си как се прави един проект? Дори цех за консерви да откриеш трябва да направиш милион сметки, за да не се окаже накрая, че си на загуба!Къде е икономическият проект ? Колко ще ни струва всичко? Колко ще струва произведената ел енергия? Кой ще я ползва? Къде са сметките за финансирането? Къде са договорите с финансовете институции? Къде са договорите за всички необходими съоръжения? Има и още и още..., а на лице: само кражби!
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Глупостите ги пишеш ти! Бил замразен заради фалита на държавата-добре, а защо фалира държавата? Кой бе тогава на власт? Къде отидоха парите от могъщата соц. икономика? Защо се рестартира чак 2002? Колко години са нужни за тези анализи? Защо са направени чак тогава? Като са избрани, има ли договор за реакторите? Защо е стартиран чак 2008? За 8 години какво е направено? Въобще спирана ли е кражбата от проекта? Защо над 2 милиарда лева са загубени за нищо? Кой пише глупости???
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балдуине,ти до кой клас си изкласил? Гьола се строи 35 години и е лапнал над 2 милиарда лева! Колко години са цицали другите и колко герберите? Можеш ли да смяташ?
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кака Теменужка май ще бие Боко по брой фантасмагории за единица време. Напълно неадекватна, не става дори *** домоуправител на жилищен блок, а той министърка я сложи. Резил и срам, Баце!
12
4
 
7
 
! Отговори
Балдуин :) преди 7 години
До Калоян Калояне, пропуснал си да напомниш, че и 2012г пак беше на власт ГЕРБ и министъра беше от тях а зора им беше да вземат комисионните от руснаците и като не им стана играта, тогава закриха АЕЦ Белене. Сега май пак дават сигнал, че са огладнели за комисионни но пак няма да им стане играта на герб-ерастите.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър Теменужка е поредната... Кааааалинка, калинка, калинка моя! Боко да й смени името, за да не я бъркат с нормално човешко същество!
10
3
 
11
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Министърката лъже, та се къса... До средата на 2012г Предприятие АЕЦ Белене към НЕК ЕАД си съществуваше и функционираше с пълна сила, даже от тогавашният министър натискаше НЕК по-бързо да се изпълнят договореностите и сделките с руската страна - приемане на оборудване, окачествяване, стандартизация, транспорт, инфраструктура в Белене и т.н., и да се пристъпи към същинското изпълнение на проекта. Има документи за това и те се пазят в архива на НЕК... ако не са ги изгорили още.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превод много се омазахме, много се размърда, надаме се прокуратурата ако не да замаже нещата да отклони за малко вниманието
8
3
 
7
 
! Отговори
холмс преди 7 години
Следите остават от големия шлем.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, дайте енергийния министър в цялото й величие (цял ръст). Теменужката май бие Кардашанката ТАМ. :)
6
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странна пасмина сте това путинофилите! Преди да пишете поредните си простотии отговорете на простичкия/точно, като за вас/ въпрос: Къде по света АЕЦ се строи повече от 35 години?
5
10
 
8
 
! Отговори
Колио преди 7 години
За затвора е по предния парламент и сегашния Мин председател защото не изпълниха волята на народа.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е И ?!? Какво от това ? Само хвърлят прах в очите на електоралните единици. Пък и нали трябва да си оправдаят високите държавни заплати. Нито ще има осъдени, нито парите ще бъдат върнати.....САМО ДРЪН-ДРЪН.....ПОСЛЕ ГОЛЯЯЯЯЯЯЯМА ТИШИНАААА.