Захариева: Турция да иска Абдулах от държавата, в която е!

Правосъдният министър обеща решетки за корумпираните
Обновена: 1 авг 2016 19:36 | 1 авг 2016 19:30,
10
Захариева: Турция да иска Абдулах от държавата, в която е!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Абдулах Бююк е свободен гражданин, а Турция да иска екстрадицията му от държавата, в която е.

Този каза правосъдният министър Екатерина Захариева по повод намерението на Анкара да иска от България Бююк да бъде върнат обратно в Турция. Така тя потвърди официално информацията, че търсеният за връзки с Фетхуллах Гюлен не е у нас.

"Той е свободен гражданин в момента", каза Захариева в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.  Тя отново повтори, че след 28 юни не е постъпвало официално искане от турските власти за екстрадирането на Абдулах.

Още по темата
"Ако искат екстрадиция, трябва да я поискат от държавата, в която се намира, при положение, че той е напуснал България", каза министър Захариева.

Министърът на правосъдието обяви, че екипът й ще работи върху бързината на съдебните дела и ще се направи необходимото корумпираните да попадат зад решетките.

Стриктното прилагане на новия Закон за съдебната власт може да върне доверието на хората в институцията, каза още тя.

На въпрос крачка напред ли са промените в съдебната власт, Захариева отговори, че "това е най-обемното изменение за последните 25 години".

"Съществена крачка напред е. Спазиха се основните принципи и не се направиха много промени между първо и второ четене. Духът на закона е спазен. Голяма част от текстовете бяха подкрепени от почти всички политически партии. Те осъзнават, че хората искат тази реформа. Законът е важен, но в зала мина доста гладко", коментира правосъдният министър.

Според нея недоверието в съдебната система е трупано с години и е нужна много работа, за бъде върнато, както и законът изцяло да се прилага. "Министърът има доста малко правомощия, така че се надявам законът да се прилага правилно. Не съм съгласна с това, че нищо не е свършено. Нека бъдем обективни в оценките си", призова Екатерина Захариева.

Бързината на съдебните процеси бе посочена от министъра, като една от основните причини за липсата на вяра в съдебната система. Тя даде пример с делата, които се разпределят на един съдия в Софийски районен съд.

"За миналата година броят им е 117, докато в други съдилища има по 12-13 дела на съдия. Важно е едно дело да приключи навреме. В последното изследване на Европейската комисия по отношение на бързината България стои доста добре, с изключение на делата за несъстоятелност. Това не означава, че нямаме проблеми. Ще подобрим бързината на процеса, за да спрем безкрайното връщане и да изтича абсолютната давност", обясни министърът на правосъдието.

Тя подчерта, че самата съдебна система трябва да спре да генерира скандали и да покаже, че няма значение дали имаш пари и ползваш добър адвокат. "Няма как оправдаването на този и онзи да не дразни хората", съгласи се министър Захариева.

"Въведохме нови проверки, които работят срещу накърняване на името на съдебната власт", каза още тя и посочи, че корумпираните реално трябва да влизат в затвора.

"Със сигурност Румъния ни изпревари при осъдените за корупция. Но ние се стремим към различни показатели. Имаме страхотни резултати в борбата с организираната престъпност. Почти всеки ден има публични акции. Правителството има план и съдебната реформа е топ приоритет", допълни правосъдният министър.
 

Още новини четете на www.bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М'чи ти, ***, тутурутке кьорава и необслужена, чий го дириш като министър, като всички са наясно, че Бююк от сума ти време е в България и си гледа бизнеса тука. Само твоята нефелна гербо-куфилница няма информация .... ей, кухото си е кухо и оправяне няма.
6
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
НЕ ЗНАЯ КАКВИ ИМ СА ПРОМЕНИТЕ И РЕФОРМИТЕ В ЗАКОНА АМА ВСИЧКО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПО СТАРОМУ. СЛЕД КАТО ИМА ДЕЛА НА ИЗВЕСТНИ БИЗНЕСМЕНИ-ПРЕСТПНИЦИ, ДЕПУТАТИ, ДАЖЕ И ЗА БОЙКО КОИТО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПОСПИВАТ В АРХИВИТЕ И СЪДЪТ НЕ СЕ ПРОИЗНЕСЪЛ ЗА ФИНАЛИЗИРАНЕ НА ДЕЛОТО НЕ МИ СЕ ВИЖДА РАБОТЕЩ ЗАКОН. О ДА ЗА НЯКОЙ СИ КОЙТО ОТКРАДНАЛ 3 КОКОШКИ ИЛИ НЯКОЛКО КЕБАПЧЕТА, ЗАЩОТО Е ГЛАДЕН И НЯМА ПАРИ ДА СИ КУПИ ЗА ТЕЗИ ВЕДНАГА ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА С ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА. ТАКА, ЧЕ ДА СПРЕМ ДОТУК С ВАШИЯ ЗАКОН И ПРОМЕНИТЕ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак са стъпили в нещо *** юнаците от ,,Гарантирано от Герб,,. Май салтанатите и подмазванията на БашГербера пред ,,нашият приятел Ердоган ,,няма да хване дикиш .Пък и спомена за атентаторите от Истанбул и Ница ,Чатаев и Мусалем все още е топъл ,топъл ,като изваден от фурната екмек .Стъпили са и започва да вони . Пък и какво ли да очакваме от ,,Гарантирано от Герб,,.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам ,едни ,които бяха против 1 милиард -заем ! И след това дръпнаха 16 ...милиарда !?!?К'о речи ?!?!?
3
1
 
9
 
! Отговори
Маг преди 7 години
Какви решетки кви 5 лева.Нищо нестава от вас.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taq napravo 6te ni razpla4e :)
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дообре, започнете с Горанов!