Ловец, застрелял овчарско куче, отнесе 1000 лева глоба

Инцидентът станал през зимата във Великотърновско
11 авг 2016 14:22,
13
Ловец, застрелял овчарско куче, отнесе 1000 лева глоба
Снимка: Dnes.bg

1000 лв. административно наказание наложи Районният съд във Велико Търново на ловец, застрелял куче от породата "Българско овчарско". Инцидентът станал на 17 декември миналата година в местността "Чуката" край село Капиново.

Тогава Г.Н. извел стадо кози на паша, а с него били и две каракачански кучета. Около 13.30 ч. забелязал джип "Сузуки", който се движел през пасището и се насочил към него, пише "24 часа".

Пастирът разпознал, че това бил джипът на мъж от Капиново, известен с прякора "Близнака". До него се возел обвиняемият П.К., който имал къща в селото. Той слязъл от автомобила с ловна пушка.

Мъжете с джипа започнали да се карат на козаря, че животните му плашели дивеча, козите изяждали оставената от тях храна в хранилките за дивеча, а те плащали данък за това, че ходели да ловуват. Заяли се и че кучето нямало спънка на краката.

Докато пастирът се опитвал да им обясни, че според него не върши нищо нередно, П.К. вдигнал пушката и застрелял мъжкото куче. Изплашеният козар веднага подал сигнал на тел. 112. Убитото животно било само на 7 месеца, а според съда екземпляр от тази порода струва 80 лв. Убиецът е платил сумата на собственика.

По-късно станало ясно, че е член на ловната дружинка в село Церова кория, но към датата на деянието не е имал издадено разрешително за индивидуален лов на хищници.

За извършеното умишлено престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 2 до 5 хиляди лева.

Съдът обаче наложил на стрелеца глоба от 1000 лв., като отчел като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало, направеното самопризнание и изразеното съжаление за стореното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
233 преди 7 години
До 10.Забележката относно това как се чете закон, ще я подмина без коментар. При всички случаи обаче законът следва да се чете бавно и внимателно. Така относно пост 11 само ще обърна внимание, че София не е ловностопански район, така за населените места този текст е неприложим.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
излиза, че решението на кучешкия проблем в Сф (а и не само) е точно в този чл.73Унищожаването на подивели и скитащи кучета и котки, както и на кучета, придружаващи стада от домашен ***, без поставени спъвачки с дължина 30 см на нивото на лакътната става, в ловностопанските райони се извършва във всички дни на седмицата.
9
0
 
1
 
! Отговори
до 233 преди 7 години
хах прав си, макар че закон не се чете член по член, наистина според чл.73 ал.2 излиза, че ловеца е бил в правото си да отстреля кучето (това че не е имал разрешително е друга бира, сътоветно дело). Каракачанка с недоказано потекло би могла да струва 80 лв. За останалото собственика не може да има претенции, защото той има вина и отстрела е по правилник. Тогава къде е новината в тази новина?
8
4
 
0
 
! Отговори
233 преди 7 години
До Анонимен 8.Не съм казал нищо за каишка, нито, че липсата на спъвачка е смекчаващо вината остоятелство. Липсата на такава е основание за налагане на глоба на пастира. Но липсата на спъвачка е и основание за отстрел на кучето. Прочети правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча - чл.73,ал.2.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 233не знам какви са изискванията за овчарско куче, сигурно имаш правото за спъвачка, но със сигурност няма как да е на каишка.Но това е друг казус, и ако някой (вкл държавата) се е почувствал засегнат от факта, че кучето е без спъвалка, може да съди/глоби собственика. Това ще е друго дело, с други мотиви и тн. Няма как това, че е без спъвачка да е смекчаващо вината обстоятелство. Утре някой ще гръмне друг и като каже, че другия е пресякъл неправилно пътното платно, ще му намалят ли присъдат
6
3
 
7
 
! Отговори
Кина преди 7 години
Малко са 1000лв. за убийство. Поне съдебното му минало вече НЕ е чисто.Ха ха ха - не ,че рецидивисти с по 10 - 20 присъди не се разхождат свободно ...
5
10
 
7
 
! Отговори
233 преди 7 години
До 2.Оценките са мотивирани и се правят от вещи лица. Съдът приема или не приема оценката. А кучето ако е нямало спъвачка съгласно закона си е било за отстрелване. Ловецът е трябвало да го отстреля като си извади съответното разрешително.
4
6
 
7
 
! Отговори
Кучешка държава преди 7 години
След като кучето изпревари жената и стана "пръв приятел на човека" - тая държава няма бъдеще...
3
3
 
9
 
! Отговори
ха! преди 7 години
Някакъв мутренски бракониер не бил на кеф и гръмнал куче, нищо ново в милата ни родна картинка!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
къде е тая дресирана каракчанка за 80 лв?пропуснатите ползи от липсата на куче (докато се вземе и тренира ново, което да замести убитото) каква част са от тези 80 лв?емоционалното страдание на собственика от загубата на приятел (кучето е най-големия приятел на човека) каква част са от тези 80 лв?моралният аспект и превантивната санцкия срещу подобно поведение на стрелеца, каква част са от тези 80 лв?да се чудиш кой ги прави тия оценки, и кой седя съди по подобен начин ...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми с този прякор, добре че не е застрелял и пастира!