"За" бесилото 33%, всеки втори българин – против

Смъртното наказание у нас е премахнато през 1998 г.
11 авг 2016 14:37,
157
"За" бесилото 33%, всеки втори българин – против
Снимка: flickr

Близо всеки втори българин (47%) не е съгласен у нас да бъде върнато смъртното наказание. Това сочат данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

"За" са 33 на сто от попитаните, твърдят социолозите и припомнят, че смъртното наказание у нас е премахнато на 10 декември 1998 година.

"Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни... Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка (Турция - бел.ред.)", подчертават от агенцията.

В годините на демократични промени, редица организации, че и парламентарни партии у нас, са настоявали по една или друга причина, смъртното наказание да бъде върнато у нас.

За последен път темата бе на дневен ред след убийството на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново. Гражданите от старопрестолния град организираха подписка с искане за свикване на референдум за връщането на смъртното наказание, но тя така и не събра нужния брой подписи, за да влезе допитването в дневния ред на депутатите.

През април т.г. международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл съобщи, че има драматично увеличение от 54% на екзекуциите по света през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Миналата година са били екзекутирани най-малко 1634 души, а през 2014 г. екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Сега в света над 20 000 души очакват изпълнение на смъртните си присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Лоша работа ! Против може да само тези които ги е страх да не ги окачат на бесилото ! Оказва се в България всеки втори е за бесене !
112
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
НЕ ИЕКАТ ДА ВЬРНАТ СМЬРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗАЩОТО ЩЕ ТРЯБВА СЕ САМОИЗБЕСЯТ ---КОЕТО НЕМА КАК ДА СТАНЕ----
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази статия е фалш. Повече от 80% са за връщането на смъртното наказание. София е много далече от народа.
110
0
 
9
 
! Отговори
Blago преди 7 години
Каквото и да правят, законите са за бедните.Богатия пак ще си плати и ще е по-чист от сълза.Единственото, което ще стане, е че ще бесят наклеветени хора.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бесилото трябва да е пред БФС. Първи да е Домус ага Разградлията!
108
2
 
6
 
! Отговори
дядо Данчо преди 7 години
Амнести Интернешънъл първи на бесилото`а след тях всички"правозащитни" *** недоносчета!Против са заслужилите го!Катастрофата на държавата го изисква!Такъв геноцид и при султана не е имало,освен в казионната литература! 9септември и 10ноемри са черните дати в Българското,все още,летоброене!Унуците на хадуцитебезръвно ни утилизират!67092
107
3
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Близо всеки втори българин не е съгласен" ,ама друг път поредната измислена статия от измислени джурналя . Истината е ,че огромната част от хората са за връщане на смъртното наказание ,но разбира се това не се харесва на брюкселските лентяи ,а техните слуги тук не смеят да вземат каквото и да е решение без знак свише и все плямпат колко сме независими.
106
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Смъртното наказание има възпиращ ефект!Нека 100-200 вредни за обществото "хора" се утилизират годишно,пък да видим няма ли да има ефект!Освен това се пестят много пари за финансиране на затворите.Колкото до моралната страна-какво право имат да живеят "хора" умишлено убили няколко души,изнасилили/убили старци по домовете им,такива цял живот се занимаващи се само с кражби? Знаете ли какво е сигурност?Ами например млада жена,добре облечена,да премине от Младост до Люлин в 0.00 часа без риск!
105
0
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
другия вариант е драстично завишаване на присъдите.. у нас закоравели престъпници не се плашат от затвора, защото те не помнят вече колко пъти са влизали и са излизали от там.. в Гърция, която няма смъртно са го измислили чудесно.. дънят по от 20 до 60 всяка присъда и.. "мир в селото"
104
1
 
6
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Няма да намалят кой-знае колко издръжката на затворниците... Не сме Китай, че да се постигне такъв ефект, където разстрелват за корупция...
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги разбирам тези които са привърженици на смъртната присъда те обикновено говорят за отмъщение,много просто като има смъртни присъди ще се намалят разходите за издръжката на затворниците. Иначе друга полза няма, но това не е малко.
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е смисълът от смъртно наказание като престъпниците масово се изплъзват от присъда - я са болни, я бягат от домашни арести и т.н. Колкото и голямо да е наказанието, ефектът ще е все същият с нашата съдебна система. Само вдигаме размера на наказанието, а ефект няма, понеже не се стига до ефективни присъди. Само малките риби го отнасят. Накрая ще се стигне дотам, че за неправилно пресичане ще лежим в затвора. Смъртното наказание е популистка дъвка - големият проблем е съдебната система.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооо, ceляни, какво правите.
100
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До мдааНЕ. Няма.
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учените са доказали, че смъртното наказание няма превантивен или възспиращ ефект.Тоест това не е нито наказание нито спраедливост, а най-обикновено отмъщение, тоест ново престъпление само по себе си.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България смъртни присъди, за какво ни е това,в затвора има само кокошари, тях ли ще ги убиваме сериозните престъпници ги пускат на свобода ,т.е. смъртните са за дребни престъпници.Достатъчно и сегашните закони да се спазват и нивото на престъпността и корупцията ще падне драстично.А за съдени за корупция да не говорим като излючим някой които са взели по 10 лв подкуп, останалите дела особено за големи суми ,винаги са недоказуеми, лесно съдия може да проследи 10 лв но 1 милион вече става трудно
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви бесило, бе овце ?!? Бисеров е на Халкидики
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че бесилото е нужно, особено без съд и присъда. Така се създава ред.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има адекватни присъди и те да са от 20 г. нагоре, а при смърт да е до живот.
94
1
 
7
 
! Отговори
hurkoa преди 7 години
Като са сигурни пумияритe социолози в цифрите дето са дали - пускайте един референдум за или против. Ако пичkите са дали верни цифри - няма от какво да се боите - ще се отхвърли от народа, който излиза че е доволен да го ограбват изнасилват и убиват разни индивиди. Аз обаче твърдя, че над 90% са за смърно накзание, просто "социолизите" ни са *** на властта и затова такива са им и цифрите