По делото Балтов: Съд и Прокуратурата плащат 50 000 лв.

Родителите на убития студент ги осъдиха за мудно правораздаване
25 авг 2016 17:07, Анисия Иванова
13
По делото Балтов: Съд и Прокуратурата плащат 50 000 лв.
Архив: Булфото

Родителите на убития преди 8 години студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд /СГС/ и Прокуратурата на Република България за забавено правораздаване.

Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на Окръжния съд в Сливен, съобщи БНР.

Още по темата

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 година пред дискотека "Амнезия" в Студентски град, след като негови връстници го пребиха зверски.

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България и до момента не са открити.

Лятото на 2009 година делото бе прекратено за пропуски на прокуратурата, срокът за разследване бе удължен с 4 месеца и новият обвинителен акт - внесен следващата година. Делото приключи чак през лятото на 2013-а.

Александър и Светлозар получиха по 18 години затвор, а Вили бе оправдан. Мотивите на съда са изготвени със закъснение, а делото - изпратено на следваща инстанция едва в началото на 2014 година, се казва в иска на родителите.

През април 2014-а Софийският апелативен съд /САС/ потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди и третият извършител Вили на 18 години затвор, а през декември Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдите.

Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащат грънци!Нищо не плащат. Плащаме всички ние -данъкоплатците. Само да попитам за едно име -на прокурор или съдия,на който са му бръкнали в джоба ,заради неговата некадърност,некомпетентност,безхаберие и корумпираност? Когато някой съдия се ***,съдийската гилдия ревне в знак на защита и солидарност.Няма такава държава като нашата!
9
0
 
9
 
! Отговори
твнгнвцтг преди 7 години
Това нашето не е съдебна система а мафия.
8
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Не те ли е срам да говориш така, ти явно нямаш деца. Познавам брат му (Борко) лично, не нямат връзки и пари. По скоро извършителите не са имали връзки и затова са ги осъдили. Да не забравяме ставийски все пак - пиян уби едно момче и мина с условна, нещо което само БГ може да се случи.
7
1
 
33
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Не съдът и проКурАтурата, а ДАНАКОПЛАТЦИТЕ ще плащат !
6
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всеки родител е пагубно да загуби детето си, за което им съчувствам.Но като гледам присъдите а те са максимални т.е. общо 54 години присъда.Говори за вероятна власт на тях самите върху съда.И понеже сме в България всеки които има някаква власт търси начин да изкара пари и те правят това.Все пак не е приятно да търсиш власт над съда в името на присъда над убиеца на детето ти, което би трябвало да се получава и без да имаш власт.
5
1
 
43
 
! Отговори
идиотщина преди 7 години
Не съд и прокуратура ще плащат а народа,докато не се направи всеки който е сгрешил сам да плаща няма да има оправия,те сега знаят че и да ги осъдят народа ще плаща а не лично сгрешилите.
4
0
 
40
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
50,000 за цялата прокуратура Е МАЛКО!по 50,000 на прокурор! и по 50,000 на съдия ! до последния виновен !
3
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само по 50 хиляди? Тези с престъпното си бездействия трябва да платят милиони за това хубаво българско дете. Не че това ще го върне, но така е по-справедливо. И как още не са върнати убийците? Не могат да ги намерят, или не искат? Ето, заради такива случаи аз казвам, че нашата страна не заслужава децата ни. Престъпната съдебна система трябва да бъде изметена от такива подкупни магистрати. И то веднага, няма време.
2
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е, че наглите съдии, допуснали бягството на виновни, няма да платят от джоба си, пак ще плати държавата от нашите данъци. Отделно, че тия наглеци са взели солиден рушвет за мудността си. Моля се да ги застигне божието възмездие, и тях и убийците!!!На близките - най-искрени съболезнования!
1
13
 
20
 
! Отговори
Бренекето преди 7 години
Жалко за момчета, но я си споменте кой беше на чело на държавата през 2008-*** и защо не изринаха всичката гмеч от студенстки град, както би направил бай Тошо? Не бяха ли същите тези дето сега се опитват да се промъкнат под пагона на пилота?