Свидетел проговори по делото за радикален ислям

Той потвърди, че е присъствал на проповеди на Ахмед Муса
Обновена: 6 окт 2016 15:42 | 6 окт 2016 15:37,
0
Свидетел проговори по делото за радикален ислям
Снимка: Булфото, архив

Приключи разпитът на свидетели, призовани за днешното заседание на Окръжния съд в Пазарджик по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение на идеите на "Ислямска държава", предаде "Фокус".

Още по темата

Последният от разпитаните свидетели потвърди, че част от присъстващите на сватбено тържество в града са били облечени с тениски с надписи на арабски. Освен това е имало знаме със същите надписи. Съдът предяви на свидетеля книгата "Вероотстъпване". Той каза, че притежава екземпляр от книгата на български език, която е взел от джамията "Абу Бекир". Книгите са продавани в джамията за 5 лева. Свидетелят каза също, че не е виждал някой от подсъдимите да продава тази книга, но знае, че и други са си я купили. Той допълни, че не знае кой е превел книгата на български език, но притежава и екземпляр от нея на турски. Присъствал е на проповеди на Ахмед Муса, на които са били около 70-80 души.

Муса се възползва от правото си да зададе въпроси към свидетеля. Той го попита дали е проповядвал за война или обособяване на халифат на територията на страната. Свидетелят отрече, да са правени такива проповеди. Предявени бяха също снимки на свидетеля, на които той разпозна част от подсъдимите.

Прокуратурата поиска прочитане на показанията на свидетеля, дадени по време на досъдебното производство, заради противоречия.

На 12 август Пловдивският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Ахмед Муса за изменение в по-лека на наложената му мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Магистратите са потвърдили определението на Окръжен съд - Пазарджик, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев от "Задържане под стража" в "Домашен арест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари