ВКС реши: Всички по мегаделото "САПАРД" са невинни

Обвинението е набор от факти, липсва убедителност, смятат съдиите
8 ное 2016 16:52, Анисия Иванова
30
ВКС реши: Всички по мегаделото "САПАРД" са невинни
Людмил Стойков с адвоката си. Снимка: Булфото, архив

Група за пране на пари от програма САПАРД, създадена от Людмил Стойков и ръководена от Марио Николов, няма. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), който сложи точка на деветгодишните опити на МВР и прокуратурата да доведат до осъдителна присъда схемите, чрез които Стойков и Николов, според тях, са изпирали милиони от еврофондове.

Съставът на ВКС - Елена Авдева - председател и докладчик, Теодора Стамболова и Галина Захарова, остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) отпреди година, с което подсъдимите за втори път бяха оправдани на втора инстанция.

Още по темата

Делото бе гледано повторно от САС, след като през март 2014 г. ВКС го възобнови по искане от 2013 г. на изпълняващия функциите главен прокурор тогава Бойко Найденов.

Година по-рано САС отново беше оправдал всички подсъдими. През 2010 г. те бяха осъдени на първа инстанция от съдия Румяна Ченалова, като единствен оправдан още тогава беше Людмил Стойков, припомня "Правен свят".

Основна теза на обвинението е, че 6 фирми, свързвани с Марио Николов и Людмил Стойков, са били създадени с цел да кандидатстват по програма САПАРД за закупуване на месопреработвателни машини. След това Николов с представители на швейцарски и германски фирми извършил множество сделки с цел изкуствено завишаване на цените на машините, които се връщали в България и трябвало да бъдат субсидирани от САПАРД. Ставало дума за износ на стари машини от България, след което били рециклирани и отново внесени в България, но представени за нови.

Два състава на САС приеха за произволни изводите на съдия Ченалова, с които тя беше осъдила Марио Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов. С ирония САС беше отбелязал несъстоятелността на тезата, че фирмите са създадени, за да участват по проекти на САПАРД, тъй като са регистрирани още в средата на 90-те години на миналия век, далеч преди да започне програмата в България и със съвсем различен предмет на дейност.

ВКС се съгласява с тези заключения на апелативния съд, както и с това, че не са изложени никакви доказателства за организирана престъпна група, освен познанствата между подсъдимите.

"Извеждането на знание за престъпна дейност единствено от факта на познанство или дори съжителство поставя в сериозна опасност разумната същност на доказването в наказателния процес. Напразно е позоваването в протеста на правилата за установяване на релевантни факти чрез косвени доказателства", посочва съдът.

В тази връзка върховните съдии припомнят само щрих от обвинението, който според тях е показателен. Той е свързан и с разделянето на случая в две отделни и паралелни дела – едното за прането на пари, а другото за документна измама, което е и предикатното престъпление. Тук ВКС подчертава, че в групата за документни престъпления не е включен Людмил Стойков, а в делото за пране на пари липсват като подсъдими Лазарина Георгиева, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. Няма пълно съвпадение и на мястото на престъпленията, различни са и периодите на осъществяването им.

"Тези сравнения между предмета на двете самостоятелни производства са наложителни не толкова като илюстрация за непоследователното отношение на прокуратурата към дейността на подсъдимия Людмил Стойков, колкото като база за проверка на начина, по който въззивният съд е обсъдил прокурорската теза, съобразявайки стриктно обхвата на обвинението по настоящия казус", пишат върховните съдии.

На констатациите и указанията на предишния състав на ВКС за връщане на делото - за обсъждане на предикатното престъпление, по което има отделно производство в спецсъда и евентуално обикновена измама, както и възможността да се кандидатства пред фонд "Земеделие" за закупуване на машини втора употреба, апелативният съд отговори обстойно, след като и от фонда заявиха, че субсидии за оборудване втора употреба са недопустими.

И според САС, и според ВКС има данни за документна измама, извършена от Марио Николов, но не и за всички подсъдими, за да има престъпна група. Данните за измама са в изпратените от чужбина доклади във връзка с разследвания срещу тамошните участници в сделките с машини, които отдавна бяха осъдени. В тази връзка и в двете разглеждания на делото на втора инстанция беше отбелязано, че разделянето му за различни престъпления е попречило за цялостното изясняване на фактите.

Относно участието на подсъдимите като подписващи преводите на пари, пред ВКС прокуратурата се съгласява, че тези операции са вършени от счетоводители, но твърди, че това е само техническа дейност в изпълнение на волята на управляващите. Съдът обаче подчертава, че това не е посочено в обвинителния акт, а Николов дори не е бил и управител.

"Твърдението на прокурора, че договорите са "идентични по съдържание" и тъй като има повтаряемост на действията, доказват еднозначно престъпна схема, е лишено от логическа убедителност най-малко заради това, че при един и същ заемодател идентичността на формата не отрича съдържанието на съглашението", се казва още в решението на съда.

В заключение ВКС посочва, че прокуратурата е изградила позицията си "чрез извеждане на спорни силогизми от ограничен набор факти, които биха могли да получат и различна от дадената им интерпретация", но апелативният съд правилно е отказал да я възприеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА Е СРАМ ЗА БЪОГАРИЯ.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е Й БЛАГА РАБОТА Е ДА СИ В КРАДЛИВ КОЛЕКТИВ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА.. ОКРАДОХТЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой да е очаквал нещо друго? Големи наивници са тези които са вярвали че ще ги осъдят! Мога да ви кажа че тези които ги съдят са недосегаеми. Имат сделки с много високи места с които са си делкали милионите. Някой може ли да осъди мутра? Когато видите осъдена и вкарана в затвора мутра тогава от тази територия ще стане държава? Когато това стане ще дойде краят на света!
21
2
 
10
 
! Отговори
ха-ха -ха преди 7 години
Кой смее да осъди олигарха Людмил Стойков?Та той е ковчежника на Гоце,пръв авер на Димитър Дъбов,ва!другарче на Зам.министър от ДПС с две имена и боядисана коса,собственик на к.к. Дюни,ЗТМ Радомир,половин Перник,леярните в Пирдоп,завод Стомана,реже сега 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй!!!Търгува изгодно с политически квоти-винаги има един от дупетатите от Пк,сега има и квота в ЦИК-адвокат Катя Иванова
20
2
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Алабализми, преливане от пусто в празно и накрая не стана ясно. Ако изнесеш машина и я рециклираш, после я прекараш през 6 фирми, за да добие цена на нова това, и така да получиш пари по САПАРД измама ли е, или нормална практика в новото време.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По същия случай имаше обвинени в Германия, които вече излежаха присъдата. Ура за българската Темида! Фактите не означават нищо -а еквилибристике са важните! Ура!
18
3
 
7
 
! Отговори
Тоягов преди 7 години
Съдия Румяна Чиналова осъдила на първа инстанция подсъдимите.Но,Цацаров реши да я "опрасква" и го направи.Сега другия съдебен състав счита за "необедителни" доказателствата,а германските съдии за обедителни.Добре де,не ги осъдиха ,а ще върнат ли милионите,след като е недопустимо да се плащат рециклирани машини от ЕС?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МАФИЯПризнах те. Ако има единица мярка за идиотизъм заслужаваш да я 'кръстят' на твое име.
16
4
 
10
 
! Отговори
МАФИЯ преди 7 години
До простосмъртните отдолу , мишлета това се нарича Мафия - там никой не смее да пипа , съдия , прокурор ,Полиция и Правителство . Тази Мафия може да се пребори със Соц Идята - Белене и на прасетата .Да не мислите че в ЕС такива ги съдят - лъжете се .Това е Капитализма .Ние е ЕС се върнахме 100 години назад .
15
1
 
12
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Закривайте съдебната система и рестарт!Там е най-гнилата история от цялата държава...
14
1
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
ОБВИНЕНИЕТО Е НАБОР ОТ ФАКТИ , ЛИПСВА УБЕДИТЕЛНОСТ!!!ЗАЩИТАТА Е КУПИЩА ОТ БАНКНОТИ , МНОГО УБЕДИТЕЛНИ!!!В БЪЛГАРИЯ СЪД НЯМА , ТОВА Е ИСТИНАТА!!!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КРАДЕЛИ СЕ С КОЛЕКТИВА СИ НЕВИНЕН. Други за един билет им търсят сметка. А да си частен земеделец затвор. Затова ново държавно устройство
12
3
 
14
 
! Отговори
ВКС реши: преди 7 години
Таковайте си м***м***т@ овце, спонсорите на Гоце и партията -майка БСП никой не може да я закача!! Това, че по същите обвинения съучастниците им в Германия вече си излежаха присъдите няма значение. Гласувайте за Радев и БСП!!!!
11
1
 
11
 
! Отговори
ГЛАС преди 7 години
дЪРЖАВА НА НЕВИННИТЕ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ ОТ ГОЛЯМА ВЕЛИЧИНА И ОТКРАДНАЛИ МИЛИОНИ .мАСТИТИ АДВОКАТИ ЗНАЯТ ПО КАКЪВ НАЧИН ДА ЗАЩИТАТ НАМИРАТ ВРАТИЧКИ В ЗЗАКОНИТЕ И ДЕЛАТА СЕ ВЛАЧАТ С ГОДИНИ. дсб ЗАТОВА НАСТОЯВА ПЪРВО ДА СЕ НАПРАВЯТ РЕФОРМИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НО НА БИВШИТЕ И НАСТОЯЩИ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ИМ Е УГОДНО ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали има изенадани?
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе тия от Европата не разбраха ли, че на нас не ни трябва 'механизъм за сътрудничество, а 'механизъм на сопата'?
8
1
 
53
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Нашият съд е за кокошкари - иначе тези с откраднатите бали с пари са невинни...
7
3
 
27
 
! Отговори
Тони преди 7 години
И да не забравим - двамата хубостници отиващи на балотаж се обявиха против съдебната реформа. Иначе стадото е доволно от това как е гласувало, а далаверките си продължават.
6
2
 
31
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Да наложим РЕФЕРЕНДУМА !
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смейте се пак на Радан и Трайчо, че искат на първо място съдебна реформа. Гласувайте си пак за Цецки и генерали, чиито партии бламираха реформата и запазиха статуквото.