Осъдиха семейство лекари за укрити данъци

Взели пари от севлиевско ДКЦ, в схемата била и дъщерята
7 дек 2016 15:22, Анисия Иванова
8
Осъдиха семейство лекари за укрити данъци
Архив: Булфото

Семейство лекари и тяхната дъщеря са осъдени за данъчни престъпления, длъжностни присвоявания и документни престъпления за стотици хиляди, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Тодор Хинов е признат за виновен и е осъден за това, че през периода от септември 2010 г. до декември 2013 г. в Габрово като управител на ДКЦ "Акта – Медика” ЕООД, Севлиево, скрил данъци в размер на 107 872 лв., като не подал декларация. През периода от юни 2010 г. до юли 2013 г. като едноличен търговец Хинов не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв.

За времето от от април 2011 г. до април 2013 г. медикът не декларирал други облагаеми доходи, изплатени от ДКЦ "Акта – Медика" ЕООД за 2010, 2011 и 2012 г. и не внесъл дължимия данък върху доходите на физическите лица за общо 9071 лв.

По трите обвинения му е наложено наказание 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Съпругата му Катя Хинова е призната за виновна и е осъдена за това, че на 22 август 2011 г. в Севлиево като длъжностно лице в качеството си на член на съвета на директорите на "Акта – Медика" АД, присвоила 77 000 лв. Тя изтеглила сумата от банковата сметка на ДКЦ-то и на същата дата я внесла в личната си банкова сметка.

Установено е, че Хинова е присвоила още 13 000 лв., като на два пъти изтеглила сумата и внесла парите по сметка на дъщеря си Елена. Катя Хинова не платила и данъци в размер на 1059 лв. Осъдена е на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да упражнява професия и дейност, свързани с управление или отчитане на парични материални ценности за срок от 3 години.

Съдът е признал за виновна и дъщерята Елена Хинова, че като ръководител звено изследване и развитие клинични проучвания в ДКЦ "Акта – Медика” ЕООД в Севлиево, присвоила общо 10 000 лв., собственост на ДКЦ-то и ги внесла в личната си сметка.

Като длъжностно лице е укрила и данъчни задължения в размер на 2185 лв. Наложено и е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок. Наказанията съответстват на тези, поискани от прокурора. Присъдата подлежи на обжалване или протест.

Окръжна прокуратура-Габрово възнамерява да протестира присъдата в частта на оправдаването за част от престъплението на Тодор Хинов за период, в който медицинският център се управлявал от друг лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 7 години
укрили доходи защо на дължимото не сложат лихви за годините назад да върнат дължимото плюс лихвите това са пари дължащи на държавата то затова няма в хъзната ни пари а лекарите ще карат джипове и ще ходят на круизи.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахах условни присъди и 1000лв глоба... браво, браво, а така, свят да им се завие!
6
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
И кой е по виновен,наказаните или наказващите?
5
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
И кой е по виновен,наказаните или накващите?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшни присъди. Браво на съдиите. Взели са им страха. Просто за напред ще въртят далаверките по-внимателно, а тази присъда няма да ги превъзпита. Чудя се на тези присъди, но сигурно и съдиите семейства хранят.
3
0
 
26
 
! Отговори
имат ни за маймуни преди 7 години
Мойто ДЖИПИ веднъж ми прави ЕКГ и гледа, лепи вендузите (но нема кабели), след минутка ми вика всичко е наред с изследването (като ме гледа наивен студент, не разбиращ нищо от медицина). Викам и аз, ооо булка този уред да нее с уай-фай, тя ме гледа тъпо. С радост от тогава вече 5 години не внасям в тая продънена яма и стотинка вече.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хохохо, какво яко. Щото са доктори и сте ги изтипосали с всичките им имена и лични данни.Обаче ако бяха от малцинствен произход, щяхте само "граждани" или "лица" да ги наричате.
1
1
 
30
 
! Отговори
Нед преди 7 години
А парите кой ще връща се пита , условна присъда и 1000лв глоба , а виждам присвоени над 200 000лв?