Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.

Ощетил пенсионерите, парите от дела в EVN не отишли в Сребърния фонд
Обновена: 3 яну 2017 18:41 | 3 яну 2017 16:00, Камелия Цветанова
50
Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.
Снимка: Булфото, архив

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е ощетил държавния бюджет с близо 21 милиона лева. Обвинението срещу него е в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

Прокуратурата твърди, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, енергиен министър, както и като принципал на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството ЕВН, от което е настъпила огромната щета.

Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите са постъпили в Държавната консолидационна компания, а впоследствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в Сребърния фонд.

По силата на стратегията на МС държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продават на печеливша цена. През 2011 г. държавата решава да продаде 51 000 акции в EВН, което е 33% дял. Една акция е струвала 1412 евро, но вместо това е продадена за 1600 лева. На 19 юли 2019 г. е сключен договор с фирмата "Булброкърс" и тя е трябвало да направи анализ, пише "24 часа".

"Булброкърс" обаче е използвал грешна формула, поради което дава цена на акциите 1373,90 лева. Освен това, изобщо не взима под внимание реалните цени на акциите на европейския пазар. В края на декември на аукцион на фондовата борса се извършва продажбата на акциите.

"Булброкърс" е заблудил възможните купувачи с невярното обстоятелство, че EVN няма да изкупува дела на държавата", обяви Румяна Арнаудова.

Освен това посредникът е действал едновременно от името на продавача и купувача и е знаел, че шефовете на EВН Стефан Шишковиц и Петер Лайер по това време имат намерение да купуват акциите. Те впрочем са и бивши работодатели на Трайчо Трайков, по времето когато е работил в EВН преди да стане министър, каза Арнаудова.

По делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

В официално становище до медиите от „Булброкърс“ заявиха, че оценяват обвиненията като абсурдни и напълно безпочвени. "Те касаят пазарна сделка, успешно приключила през 2011 г. и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения. Обвиненията са построени върху сигнал със съмнителна обективност, подаден от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, въпреки че проспекта за извършване на сделката е потвърден от управляваната от него институция, а КФН е регулирала и съблюдавала целия процес.

Очевидно в случая се преследват цели, различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори", се посочва в становището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
31
 
! Отговори
НУЖНО Е преди 7 години
АКО ИМАМЕ ИСТИНСКА ПРОКУРАТУРА И СЪД........ЩЕ ТРЯБВА ДА ТЕГЛИМ ЗАЕМ ЗА НОВИ ..........ЗАТВОРИ, САМО ЗА ТАКИВА МЕКЕРЕТА!!!!!!!!!!!
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 15Във вашият паралелен свят, Трайчо явно е борец 1 с Путин, щом такова внимание му се отделя!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение, един да влезе, за да даде импулс. После пък, от другия клан ще пуснат малко кръвчица.
16
1
 
45
 
! Отговори
ilia преди 7 години
Това си мирише на активно мероприятие - изсмукано обвинение по никое време и масово тръбене по медиите. А за 4те милиярда загубени заради КТБ, прокуратирата няма ли да си повдигне обвинение
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати глупостта! Прокуратурата не е изпълнителна власт, че да коментира Сребърен фонд, Златен фонд, пенсионни дружества! Що за коментар е това? Когато човек се изявява, като говорител трябва или да може да говори, или поне да изглежда добре! Прокуратурата всъщност трябва да говори в съда, което не прави! Нейна работа е всяко едно действие или бездействие да прецени престъпление ли е? А престъплението има ПЕТ елемента, не един, уважаеми господа прокурори! Чиста поръчка!
14
2
 
26
 
! Отговори
НАС преди 7 години
И ТОЗИ ЩЕ ОПРАВДАЯТ....НАРОДА СПИ !!!
13
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главния прокурор изпълнява руската поръчка идеално.
12
3
 
20
 
! Отговори
И пекорор да се преди 7 години
Невинен, тъй като се е заблудил. Цифрите и текста по договора са били с много дребен шрифт. А за зла участ е бил и без очила. В Името на народа, го обявявам за невинен по всички обвинения.
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соц. коментаторчетата с аналнии влечения вече присъди раздават...
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА С ВАШИТЕ БЪЛГАРСКИ КОЛЕДИ И ДРУГИ ПРОСТОТИИ ЩОТО ПАРИ НЯМАЛО...А??ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ СЕ КРАДЕ НЕИСТОВО..СТАНАХА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ИЗЕДНИЦИТЕ НА ГЪРБА НА НАРОДА!ИЗНЕСОХА БЪЛГАРИЯ!САМО РЕВОЛЮЦИЯ И КРЪВ Е СПАСЕНИЕТО!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ohoo..gugutkoo...plajen politik
8
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че обвинението няма да издържи в съда и прокуратурата го знае, но важното е в момента да се изпълни поръчка за омаскаряване на най-върлите радетели за съдебна реформа. И това работи - ето съветските коментиращи обичайно тук вече му пожелават затвор и ромчета без да имат хабер изобщо за какво става въпрос. Хора, не бъдете ***, защото така сте манипулируеми....използвайте си главите за нещо повече от това да сипвате домашна ракия през предния вход...
7
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкането на опозицията в пълна сила. В задунайската руска губерния не трябва да има опозиция. Навремето такива ги разстрелваха.
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската прокуратура с клон България действа! Идват избори, трябва да се разчисти пътя за партията майка!
5
2
 
29
 
! Отговори
до кога преди 7 години
На където погледнеш само бандити и крадци,една шепа *** ни ограбиха нас и нашето бъдеще....
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зпочна се с предизборната кампания
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, прокуратурата да не започна да се събужда, хайде че има още 500 политика за затвора.
2
5
 
23
 
! Отговори
Баладжия преди 7 години
Той се доказа като некадърен политик, още преди да се докаже като крадлив такъв. Човека просто от самото начало си проявява некомпетентността
1
4
 
33
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Пенсионерите са ощетени в момента в който нашите пенсионни дружества купуват чужди измислени хартийки, а нашите вечно печеливши отрасли работят за чуждите пенсионери. В русия норвегия и др страни се отчисляват в пенсионните фондове проценти от всички природни богатства руди, метали, гори, води. Тук всичко заминава в чужбина