Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.

Ощетил пенсионерите, парите от дела в EVN не отишли в Сребърния фонд
Обновена: 3 яну 2017 18:41 | 3 яну 2017 16:00, Камелия Цветанова
50
Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.
Снимка: Булфото, архив

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е ощетил държавния бюджет с близо 21 милиона лева. Обвинението срещу него е в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

Прокуратурата твърди, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, енергиен министър, както и като принципал на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството ЕВН, от което е настъпила огромната щета.

Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите са постъпили в Държавната консолидационна компания, а впоследствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в Сребърния фонд.

По силата на стратегията на МС държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продават на печеливша цена. През 2011 г. държавата решава да продаде 51 000 акции в EВН, което е 33% дял. Една акция е струвала 1412 евро, но вместо това е продадена за 1600 лева. На 19 юли 2019 г. е сключен договор с фирмата "Булброкърс" и тя е трябвало да направи анализ, пише "24 часа".

"Булброкърс" обаче е използвал грешна формула, поради което дава цена на акциите 1373,90 лева. Освен това, изобщо не взима под внимание реалните цени на акциите на европейския пазар. В края на декември на аукцион на фондовата борса се извършва продажбата на акциите.

"Булброкърс" е заблудил възможните купувачи с невярното обстоятелство, че EVN няма да изкупува дела на държавата", обяви Румяна Арнаудова.

Освен това посредникът е действал едновременно от името на продавача и купувача и е знаел, че шефовете на EВН Стефан Шишковиц и Петер Лайер по това време имат намерение да купуват акциите. Те впрочем са и бивши работодатели на Трайчо Трайков, по времето когато е работил в EВН преди да стане министър, каза Арнаудова.

По делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

В официално становище до медиите от „Булброкърс“ заявиха, че оценяват обвиненията като абсурдни и напълно безпочвени. "Те касаят пазарна сделка, успешно приключила през 2011 г. и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения. Обвиненията са построени върху сигнал със съмнителна обективност, подаден от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, въпреки че проспекта за извършване на сделката е потвърден от управляваната от него институция, а КФН е регулирала и съблюдавала целия процес.

Очевидно в случая се преследват цели, различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори", се посочва в становището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари