Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.

Ощетил пенсионерите, парите от дела в EVN не отишли в Сребърния фонд
Обновена: 3 яну 2017 18:41 | 3 яну 2017 16:00, Камелия Цветанова
50
Пресметнато: Трайков завлякъл държавата с 21 млн.
Снимка: Булфото, архив

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е ощетил държавния бюджет с близо 21 милиона лева. Обвинението срещу него е в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

Прокуратурата твърди, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, енергиен министър, както и като принципал на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството ЕВН, от което е настъпила огромната щета.

Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите са постъпили в Държавната консолидационна компания, а впоследствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в Сребърния фонд.

По силата на стратегията на МС държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продават на печеливша цена. През 2011 г. държавата решава да продаде 51 000 акции в EВН, което е 33% дял. Една акция е струвала 1412 евро, но вместо това е продадена за 1600 лева. На 19 юли 2019 г. е сключен договор с фирмата "Булброкърс" и тя е трябвало да направи анализ, пише "24 часа".

"Булброкърс" обаче е използвал грешна формула, поради което дава цена на акциите 1373,90 лева. Освен това, изобщо не взима под внимание реалните цени на акциите на европейския пазар. В края на декември на аукцион на фондовата борса се извършва продажбата на акциите.

"Булброкърс" е заблудил възможните купувачи с невярното обстоятелство, че EVN няма да изкупува дела на държавата", обяви Румяна Арнаудова.

Освен това посредникът е действал едновременно от името на продавача и купувача и е знаел, че шефовете на EВН Стефан Шишковиц и Петер Лайер по това време имат намерение да купуват акциите. Те впрочем са и бивши работодатели на Трайчо Трайков, по времето когато е работил в EВН преди да стане министър, каза Арнаудова.

По делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

В официално становище до медиите от „Булброкърс“ заявиха, че оценяват обвиненията като абсурдни и напълно безпочвени. "Те касаят пазарна сделка, успешно приключила през 2011 г. и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения. Обвиненията са построени върху сигнал със съмнителна обективност, подаден от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, въпреки че проспекта за извършване на сделката е потвърден от управляваната от него институция, а КФН е регулирала и съблюдавала целия процес.

Очевидно в случая се преследват цели, различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори", се посочва в становището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко да си носи отговорност за калинките. Ощетиха държавата с 16 млрд. заем не с 21 млн.
38
2
 
14
 
! Отговори
Гръдьо преди 7 години
Лихвите за гьола в Белене са милиони за месец-виновни няма. Бисеров с депутска заплата 5 хиляди изкара в Швейцария милион - невинен! Василев милиарди открадна с помощ на централната ни банка - невинен. Управителя на БНБ взима 50 хиляди на месец, но проспал КТБ - невинен! Трайчо и Марешки ли са виновни за ужаса в България?
37
1
 
9
 
! Отговори
ГИЛОТИНА преди 7 години
Ето за това е измислена гилотината, а после да видим дали ще има грешни формули, забравени подписи или подкупи.Крайно време е всички да разберат че не е ощетит България а всичките 7 милиона Българи. Гилотината трябва да играе вече и ще се оправим само за 12 месеца гаранция давам ...
36
6
 
6
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ!! преди 7 години
СЛУЧАЯ ПОКАЗВА -----КАК СЕ ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК И РЕКЕТ!!СЪДЕБНАТА СИСТЕМА----Е ,ПОСЛЕДНИЯ ОКОП НА ЧЕРВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ!ТОВА --ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИЕ ДО ОСНОВИ!/...ИЛИ НИЕ ТЯХ---ИЛИ ТЕ НАС..../ДРУГ ПЪТ --НЯМАААААААААААААААА.......!!!!!
35
7
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Другаря Цацаров този път прекали!За съжаление на "библиотекарите" престараването води до обратен ефект! След тази гнусна акция на "цацаратурата" и най-заспалите елакторални единици ще прогледнат. България има бъдеще само с политици, като Кънев, Иванов и Трайков, тези срещу, които вие цялата червена пета колона.!П.С. Новогодишни поздравления др. Цацаров заради прекрасно свършената работа по делото Хр. Бисеров! Ашколсун Цацаров ефенди!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали не идва времето на Великата Инквизиция?
33
2
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
Ех, реши се да бъдат ЕЛИМИНИРАНИ тези ИЗБИРАЕМИ и ЧИТАВИ млади мъже Трайков и Дянков с ЕВРОПЕЙСКО МИСЛЕНЕ!А старите "големи шлемове" или онези в Брюксел са 'забравени"...Такива интелигентни , познаваеми за демокрацията трябва да са в Правителстово,ЕП, а не партийни дейци отпреди 1990, или техни потомци...Присъстваме на Костинброд2( отново 'спешно"... скалъпено...)
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този си е опекъл питката. За 21 милиона лева щети до наказание не се стига. Я да беше 200-300 лева. Веднага в пандиза. Ама е умеен! И за президент ставаше.И не е късно. Явно има дарба.
31
0
 
15
 
! Отговори
некомпетентен , преди 7 години
но назрява един въпрос : Тази прокуратура защо допусна Т.Трайков да е кандидат за президент .Ами ако беше спе4елил ? Нещо не се връзват нещата .Прокуратурата би ощетила държавата много пове4е ако се наложи за 4 месеца да правим 2 пъти избори за президент .( пиша без да зная такъв вариант как е застъпен в конституцията)
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обвиненията са заради оценката на акциите , с която цената се намалява от 1400 на 800 евро. Оценката е направена от Булброкърс - борсов посредник , нямащ право на такива оценки за страни от ЕС. Това , че Булброкърс е фирма на Прокопиев, както и това , че е същия Булброкърс собственост на Прокопиев, намалил оценката на Каолин от 31 на 7.5 милиона за да го купи Прокопиев са подробности от пейзажа....
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери"Прокуратурата отново изпълнява политически поръчки?!! Популизъм от световна класа. Били ощетени пенсионерите?!! От сделка, която е следвала напълно закона.А, прокуратурата...дали ще се изкаже, бяха ли ощетени пенсионерите от кражбата на 4 млрд. от КТБ???Нещо по това дело, госпожата говорителка има ли да ни каже???!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великият Джаба /Цацаров/ на къв се прави с тези обвинения? Пак ще *** краищата.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ami Moskov koga???
26
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малей-й-й,щом тоя невзрачен човечец е ощетил държавато с 21 000 000 лв./ то не за цял мандат /,с колко ли са я ощетили останалите хиени като Боко,Цецо,кака Фидоска и други?!
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тази държава има само един безусловно невинен. Всички останали получават невинност от съда. Много прилича на бай тошово време.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те продадоха 3 по 33% от енергодружествата, все едно 100% цяла компания и парите влязоха в бюджета, защото беше криза. Искаха да продават НДК и Козлодуй, БЕХ, където са Козлодуй и Булгаргаз. Чак сега се сеща прокуратурата. Защо не спря сделките тогава?
23
5
 
25
 
! Отговори
опасно преди 7 години
Има опасност,ако гризне присъда и го пъхнат в дранголника да му рендосат дупарата безвъзмездно.Допустимо ли е това?
22
3
 
39
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
А ОНЯ от с. Банкя ???
21
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прокуратурата като каже А да каже и Б! Искам М. Велчев, Никито Василев и ония от БНБ в кауша!
20
1
 
44
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
ДОРИ НЕ МИ СЕ ПИШЕ КОМЕНТАР... И ТОЗИ, КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НА КРАЯ - ЧИСТ КАТО МОМИНА СЪЛЗА...