Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата

Негов адвокат се е свързал с говорителя на главния прокурор
Обновена: 4 яну 2017 09:54 | 4 яну 2017 09:52, Камелия Цветанова
71
Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата
Снимка: Булфото, архив

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се е свързал с прокуратурата във връзка със сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в EVN. Дянков е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по служба.

Още по темата

"Той самият се свърза със Софийска градска прокуратура и късно снощи с мен се свърза негов защитник. Имаме контакт със Симеон Дянков, очакваме в рамките на днешния ден да се уточни денят, в който ще се яви в Следствения отдел", посочи прокурор Румяна Арнаудова.

След като прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи вчера, че се издирва и бившият финансов министър Симеон Дянков за сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в ЕВН.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил в социалната мрежа Facebook, в която заяви, че действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е за престъпление по служба, посочи Арнаудова.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от над 8 млн. лв.

Разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания.

Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера даде първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от "EVN България", почиват на "многократно опровергани и неверни допускания и твърдения". Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник "Булброкърс".

От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3 по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от "Булброкърс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bravo gospodin glaven prokuror sega sledvat Dogan i peevski hahahahahahhhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaDOLNI SMESHNICI ste vie nerezi
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По какво сме били пред румънците при Костов? По болки в задните части ли?
29
8
 
20
 
! Отговори
Мамалигите ни отвяха преди 7 години
По времето на Костов бяхме толкова много пред Румъния, че искахме да ни разглеждат поотделно за ЕС. След 8 години ГЕРБ управление, Румъния ни задмина по доходи и направи реформа в правораздавателната си система. Време е Боко и цялата му глутница крадци да отидат в затвора. Разбира се и предишните са за затвора, но нека не сме максималисти.
28
7
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Постна пица ни свързва,с тъмна бира върви.Но за пица и бира,често няма пари.Дянков нагло ограбитвоя полупразен джоб.Пожелавам му чуденвъв затвора живот.
27
6
 
12
 
! Отговори
Тиквун какво чака? преди 7 години
Хайде и Тиквун да се предава и да се свършва с мафиотите в тази страна.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ако почерпи и по една пица няма да има повече тревоги.
25
0
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Щом тоя мазен и ухилен Мавродиев е подал сигнала,а ние знаем за кой работи,значи е ясна работата.Ама като ни е къса паметта,ще се радваме за щяло и нещяло.Нищо няма да стане.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Нинова, Йотова, Кутев и цялата БСП сволочч кога?
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А агента на държавна сигурност Първанов и Станишев кога?
22
8
 
29
 
! Отговори
Бесен съм ! преди 7 години
Румънците са със 620лв МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ....Бойко ,Дянков и Горанов са за разстрел....Румъния ни отнесе.!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI SOFIISKIYA UNIVERSITET S MILIONITE KOGA SHTE GI SUDYAT
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TO R.OVCHAROV E NA SVOBODA. /troyanskia kon/ TA SE PRAVYAT NA MNOGO RABOTNI KATO SE SANIMAVAT S DYANKOV.
19
1
 
24
 
! Отговори
Нас преди 7 години
А АГЕНЦИЯ ПО ПРИВАТИЗАЦИЯ кога ще я призоват!? Те продадоха България на олигарсите без никакъв контрол!!!
18
4
 
16
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Нали сте наясно ,че това е поредното действие на цирк ,, ГЕРБ,, ?
17
1
 
14
 
! Отговори
ист преди 7 години
Прокуратурата обвини Симеон Дянков че е ощетил пенсионерите с 20 милиона.Дядо каза че му е все едно дали Симеон Дянков, НВ Симеон втори, политици или прокуратура го ощетяват. Има ли пари, ще се намери кой да ги открадне, без да носи отговорност . Примери хиляди -Доган, Бисеров,Василев и помощниците му- няма да кажа кои са, за да не ме подгони прокуратурата.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление,не съм толкова голям наивник,за да повярвам,че ще успеят да докажат обвинението нито на Дянков,нито на Трайков,нито на Р.Овч или пък на Делянчо Добрев!!!При тази съдебна система,по-скоро горните ще осъдят след време БГ-то в Страстбург или където и да е другаде!Всичко е предизборна пушилка в познатия до сега Боков стил: Аз хващам,пък те ги пускат!И да не забравяме какво каза преди години Кокинов на Борисов: Ти сам си го избра/ Цацаров/
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20=30 miliona?? a kvo stana s MILIARDITE OT K-CE-BETO????
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 godini li trqbva na na6to pravosadie da PROYMEE,4E NQKOI E NARY6IL ZAKONA? za sajalenie vsi4kite ni darjavni institycii,sa na toq xaos,ne si var6at rabotata na momenta a posle gonqt mixala
13
0
 
10
 
! Отговори
1123 преди 7 години
Сребърния фонд може да се харчи само за пенсии. Самото създаване на тази компания, която е АД, е най-голямото престъпление, защото целта е разпродажба на активите на фонда. Дружеството е създадено по решение на Мин. съвет, значи всички, които са го подписали са за съд. Типична политика - от пенсии не може да се краде, но тези пари, отишли в правилни ръце бързо изчезват.
12
0
 
21
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Ето затова успелите българи в чужбина няма да се върнат никога в тази "държава"! Защото тук ги използват за измиване на ръцете си мръсните, алчни политици.