Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!

Решението е взето след жалба на жена, на която й било отказано да стане мъж
7 яну 2017 07:45,
66
Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!
Снимка: flicker

Транскексуалните ще могат да сменят пола си де юре без намеса на хирург.

От тях няма да се изисква да се оперират, за да им бъде призната желаната мъжка или женска идентичнност.

Това реши Върховният касационен съд, но постави условие: да е налице сериозно и осъзнато намерение за биологично потвърждаване на психичния пол и то да се докаже със започнала хормонална терапия, пише "Труд".

Решението е взето от състав с председател Мария Иванова и с членове Жива Декова и Олга Керелска.

Още по темата

Делото се води по жалба на Т. Б. срещу Софийски градски съд, който отхвърлил нейната молба за промяна на пола от женски в мъжки. Градските съдии поискали тя да докаже, че провежда психо и хормонално лечение като подготовка за операция, която да й придаде по-мъжествен вид.

Върховните съдии допуснаха делото до разглеждане и отговориха на три въпроса, по които не са се произнасяли. Най-важният от тях е дали медицинската терапия е задържителна за да бъде един мъж юридически признат за жена или обратното.

Отговаряйки, ВКС се опира на практиката на евросъда, в която личната независимост и конвенцията за правата на човека са по-решаващи от половите белези.

Българското право признава възможността за промяна на пола с разпоредба в Закона за българските лични документи, друга от Правилника за издаване на български лични документи и текст от Закона за защита от дискриминацията.

След като мъж стане жена или обратно актовете за гражданското му състояние се актуализират постепенно.

Цитирайки научния труд на д-р Стоян Ставру за правната регулация на смяната на пола, ВКС отбелязва, че са възможни злоупотреби с нея – например да бъде направена за използване на майчински и др. социални привилегии

Върховните съдии правят разграничение между "трансексуалност" и "трансджендаризъм": 

"Ако трансдежендаризмът акцентира върху правото на всеки човек да преминава от един към друг пол, т. е. да има поведение и да получава отношение, което отговаря на неговата индивидуална полова идентичност, то трансексуалността е свързана с извършването на телесна модификация, която да съобрази биологичната външност на лицето с неговата полова идентичност", отбелязват те.

Съдия Керелска е на особено мнение.

"Българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин освен според първичните полови белези и според съзнанието. Необходима е промяна в законодателството”, заявява тя.

Решението на Върховния касационен съд идва броени дни след като стана ясно, че Европейският съд по правата на човека ще разгледа жалбата на потърпевшата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин освен според първичните полови белези и според СЪЗНАНИЕТО."Съзнанието по принцип е Безполово. Даже е в трето лице-то Съзнанието. То е НАД сексуално.Така че подобни маневри са безсъзнателни и пак стигаме до диванчето на психолога.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много на място се е изказал 16 - "има специализирани заведения за индивиди, които се мислят за някой друг"!Няма смисъл да се добавя нещо друго.
34
3
 
12
 
! Отговори
За прават на Т.Б. преди 7 години
Ще остане с физическите полови белези на жена, но ще е с документи на мъж. Въз основа на желанието й да се отнасят с нея като с мъж, ще се наложи да бъде войник, ако се въведена редовна военна служба.Ако я вземат в казармата, как ще се къпе заедно с другите войници?Не е редно, капризите на отделни лица да правят за посмешище цялата държава и такива важни нейни институции, каквато е армията!Някой замислили се, че и сега Т.Б. може да поиска да иде в армията и да бъде третирана като мъж?
33
1
 
15
 
! Отговори
Направих извод преди 7 години
Излиза, че Евросъдът поставя капризите на отделни индивиди по-високо от реалността и им дава по-голяма тежест! "Личната независимост" била "по-решаваща от половите белези"!Лицето нека се чувства както си иска, но да се подменят документите, при условие, че лицето не си е направило операция, за да промени външните си полови белези?!Възниква проблем. Ако се въведе редовна военна служба, всеки здрав млад човек, който по документи е мъж ще отиде в казармата! Т.Б. ще спи в едно помещение с мъжете!
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, значи когато Тодор оцеля в планина, масово никой не иска да му признае нормалността на факта, че се справил със условията, просто защото не се допуска човек да оцелее така 5 дни в планината през зимата. Не искаше от обещството нищо да му признава, но обществото искаше той да палати.Тука този имал САМОСЪЗНАНЕ ЧЕ Е ЖЕНА, НО НЯКАК СИ ТОВА НЕ РАБОТИ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНОТО ПРИЗНАНИЕ. Така че тоя не е никаква жена, камо ли самоосъзнат, а пълно ку-ку.
31
2
 
19
 
! Отговори
За бой са! преди 7 години
Май само съдия Керелска разсъждава логично.И що за дивотия е този "трансдендаризъм"?! Искало било конкретно лице да получава такова отношение, все едно, че е от пол, различен от този, който му е дала природата! Но същото това лице не си е направило операции, за да заприлича на противоположния пол.Е, аз как да разбера, че срещу мен седи жена, която иска да се отнасям с нея като с мъж?! И ако не го направя, тя може да ме съди за нарушаване на правата й!ТОВА Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще вземат майчипски на поразияГоляма каша
29
1
 
16
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Точно така.На практика би трябвало всеки да бъде удовлетворен, според това как се чувства , как се само осъзнава.Независимо колко е екзотична тази негова представа. Вие искате да сте марсиянец, а някой може да реши, че е лъв и това го освобождава от всички човешки задължения спокойно може да яде хора. Отвриха кутията на Пандора.Утре ще обяват и канибализма за нормален.Този свят не е управлява от човешки същества.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неграмотниците под мен:Трансексуалността все още се води психическо разстройство, но единственият метод за лечение, който медицината предлага е оперативна смяна на пола. Ама който е недочел плямпа глупости.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИЕ ОЩЕ НЕ ГО СХВАЩАТЕ НО РЕАЛНО БРАКОВЕТЕ ЕДНОПОЛОВИТЕ ТОКУ ЩО БЯХА УЗАКОНЕНИ :DВ КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ, ЧЕ БРАКА Е МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА!!!!НО С ТОЗИ ЗАКОН РЕАЛНО СЕ ЗАОБИКАЛЯ КОНСТИТУЦИЯТА И ВЕЧЕ СМЕНЯШ ПОЛА И ВОАЛЯ БРАКА СТАВА ЗАКОНЕН :D--------------РЕАЛНО НЕ БИ ТРЯБВАЛО БЕЗ НЯКОЙ ДА Е НАПРАВИЛ СЪОТВЕТНАТА ОПЕРАЦИЯ ТОВА ДЕ СЕ ДОПУСКА!!!аз пък искам в моята лична карта да пише, че съм марсианец :D
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи сега отивам и си сменява документите и се пиша от Алфа Кентавър бежанец на Земята, по политически причини искам убежище и грижа, и ако не ми го дадат ще ги съдя. Освен това, автоматически се освобождавам от всички задължения, които са ми вменени по закона, че съм землянин.
25
0
 
4
 
! Отговори
САМОТНИ МАЙКИ преди 7 години
КОМЕНТАР 11 Е НАЙ-ГОТИН :D
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИЖТЕ НЕ СЕ МЕСЯ В ТОЗИ ВЪПРОС :DНЯКОИ СЕ МИСЛЯТ ЗА НАПОЛЕОН ДРУГИ ЗА ЖАНА ДАРК И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕШ ДА ГИ УБЕДИШ, ЧЕ ТЕ НЕ СА :DТЪЙ, ЧЕ ЩОМ НЯКОЙ СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО КУЧЕ , ОВЦА ЖЕНА ИЛИ МЪЖ АМИ ПРАВ МУ ПЪТ ТОВА САМО С ТЕРАПИЯ МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА АКО НЕ Е ХРОНИЧНО ;D
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом и съда клекна пред евейско-масонските ценности - Всичко вече загубено! Капана на Новият ред постепенно се затваря.
22
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки има право да живее както му харесва и никакви комплексирани и задръстени индивиди няма да могат да попречат само ще се давят в злобата си
21
1
 
15
 
! Отговори
ФилоГог преди 7 години
'трансдежендаризмът' - ай к'ва убава думичка г-жа Александрова. Пожелавам Ви още по-големи успехи със замърсяването на родния ни език в новата 2017.
20
0
 
14
 
! Отговори
Питане преди 7 години
А жените ще стават ли мъже без хирург? За да има равенство? Между половете? Или вече мъже и жени е едно и също?
19
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Аха, започнаха да се стряскат вече май. То колко глоби ли са наложени вече на България за каквото се сетиш?Сигурно вече милиарди ни удържат. Пък после се питаме що сме бедни!Е те затова!Хич не ме интересуват правата на транссексуалните, но нямам нищо против тях - щом някой иска да е такъв или онакъв нека му дадат право, нека държавата да спазва правата на всички, а не да киха кинти след осъдителна присъда!Прочее, споделям мнението на "Бау" което е подобно на моето.
18
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Значи трябва да започнеш да съдиш държавата, за да стане на твоето? Това показва една голяма слабост в съдебната система. Очаквам дела с/у държавата за всичко вече. Иначе да "му е честито на новия мъж.
17
0
 
13
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Анонимен16Сигурно след малко ще изтрият и вашият коментар както изтриха и моят, въпреки че не съдържаше нищо за ***. Всеки момент очаквам да прочета новина от рода на: "МОН съгласно незнам си коя директива на ЕС реши да въведе задължителни практически занятия в часовете по сексуално възпитание с еднополови и разнополови партньори за да може децата от 12 годишни (например) да осъзнаят към кой от ТРИТЕ пола принадлежат". Добре че се махам вече от тая държава и от този ЕС!!!