Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!

Решението е взето след жалба на жена, на която й било отказано да стане мъж
7 яну 2017 07:45,
66
Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!
Снимка: flicker

Транскексуалните ще могат да сменят пола си де юре без намеса на хирург.

От тях няма да се изисква да се оперират, за да им бъде призната желаната мъжка или женска идентичнност.

Това реши Върховният касационен съд, но постави условие: да е налице сериозно и осъзнато намерение за биологично потвърждаване на психичния пол и то да се докаже със започнала хормонална терапия, пише "Труд".

Решението е взето от състав с председател Мария Иванова и с членове Жива Декова и Олга Керелска.

Още по темата

Делото се води по жалба на Т. Б. срещу Софийски градски съд, който отхвърлил нейната молба за промяна на пола от женски в мъжки. Градските съдии поискали тя да докаже, че провежда психо и хормонално лечение като подготовка за операция, която да й придаде по-мъжествен вид.

Върховните съдии допуснаха делото до разглеждане и отговориха на три въпроса, по които не са се произнасяли. Най-важният от тях е дали медицинската терапия е задържителна за да бъде един мъж юридически признат за жена или обратното.

Отговаряйки, ВКС се опира на практиката на евросъда, в която личната независимост и конвенцията за правата на човека са по-решаващи от половите белези.

Българското право признава възможността за промяна на пола с разпоредба в Закона за българските лични документи, друга от Правилника за издаване на български лични документи и текст от Закона за защита от дискриминацията.

След като мъж стане жена или обратно актовете за гражданското му състояние се актуализират постепенно.

Цитирайки научния труд на д-р Стоян Ставру за правната регулация на смяната на пола, ВКС отбелязва, че са възможни злоупотреби с нея – например да бъде направена за използване на майчински и др. социални привилегии

Върховните съдии правят разграничение между "трансексуалност" и "трансджендаризъм": 

"Ако трансдежендаризмът акцентира върху правото на всеки човек да преминава от един към друг пол, т. е. да има поведение и да получава отношение, което отговаря на неговата индивидуална полова идентичност, то трансексуалността е свързана с извършването на телесна модификация, която да съобрази биологичната външност на лицето с неговата полова идентичност", отбелязват те.

Съдия Керелска е на особено мнение.

"Българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин освен според първичните полови белези и според съзнанието. Необходима е промяна в законодателството”, заявява тя.

Решението на Върховния касационен съд идва броени дни след като стана ясно, че Европейският съд по правата на човека ще разгледа жалбата на потърпевшата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахах тези не знаят ли какъв таралеж си тургат в гащите. Нормални хора отиват в администрация и болница и им объркват решения , съдебни спорове , лечения , направления , а представи си като отиде мъж и каже че е Пенка хахаха Навремето са си ги държали в къщи и са ги покязвали по панаирите . В испания започнаха по три тоалетни да правят , че да има къде да ходят.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какво значи "психичен пол"?! Каква е тази еврогейска измишльотина психиката да определя пола??? Има си специализирани заведения за такива индивиди, които се мислят за някой друг, там да ги прибират!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината се крие в последния абзац на новината.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРжив ли си бе дъртак. На тебе в личната карта може направо да ти пишат живата история на Правец82. Може да те направят патрон на училището на Наков. Нямам време да се занимавам с клошове приключвам много важни проекти сега тия дни и после отпражвам по плажовете на север от Сидней, трябва да си оправя и техниката за подводно с 1'' сензор последния път имаше проблем ще майсторя нови приспособления. Може към подводните пещери на Моне да ходя. А също и из джунглите може поскитам
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това решение явно е взето отдавна, но сега му се дава гласност. Вижте Сергей Станишев, на който дс му уреди заплодена женичка, как пускашв езици на агент сава.
11
7
 
4
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До ХехДано ти некой ден не нашепне шашавицата "Покай се, сестро, за тие думи..."Инак, лесно се хули като ти се чепa дръвчи при вида на ярешко...
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички господа от боята ще се пишат самотни майки
9
0
 
16
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Това е за последно сбогом за онези 240 "дами" от парламента
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка това са генетично увредени индивиди по рождение и в двете посоки.
7
6
 
25
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Отвратително, най- добре се сменя пола с въже, куршум, висока скала, дълбока вода и т. нт! И това е за всички които стимулират тези нещастни хорица да продължават с болните си фантазии вместо да им окажат квалифицирана психологична помощ или каквото и да било друго лечение което да им помогне. Това са просто болни хора, както тези които се мислят за Наполеон. Има си психиатрии където вероятно може да им помогнат, а и престоят там ще ги изолира от децата младите хора за да не ги подстрекават.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновено в Турция си превръщате мъжете в жени. Там не само хирург ами и съдия не ви трябва.
5
18
 
12
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Нищо ново! Типични български ценности мъже стават жени...
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнусна работа. Много гнусна.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборната кампания тръгна ,москалска отврат.
2
0
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Аз се чудех защо плевела имаше държане на жена ,а нЕмаше такива белези пък той или тя не знам кое правилното явно не е започнал хормонална терапия.
1
5
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Евроатлантически будни...Дано дочакаме деня в който ще можем да окачим по върбите всички, които по някаква причина няма да са успели да хванат самолета за Европейския халифат!