Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!

Решението е взето след жалба на жена, на която й било отказано да стане мъж
7 яну 2017 07:45,
66
Съдът реши: Мъже ще стават жени и без хирург!
Снимка: flicker

Транскексуалните ще могат да сменят пола си де юре без намеса на хирург.

От тях няма да се изисква да се оперират, за да им бъде призната желаната мъжка или женска идентичнност.

Това реши Върховният касационен съд, но постави условие: да е налице сериозно и осъзнато намерение за биологично потвърждаване на психичния пол и то да се докаже със започнала хормонална терапия, пише "Труд".

Решението е взето от състав с председател Мария Иванова и с членове Жива Декова и Олга Керелска.

Още по темата

Делото се води по жалба на Т. Б. срещу Софийски градски съд, който отхвърлил нейната молба за промяна на пола от женски в мъжки. Градските съдии поискали тя да докаже, че провежда психо и хормонално лечение като подготовка за операция, която да й придаде по-мъжествен вид.

Върховните съдии допуснаха делото до разглеждане и отговориха на три въпроса, по които не са се произнасяли. Най-важният от тях е дали медицинската терапия е задържителна за да бъде един мъж юридически признат за жена или обратното.

Отговаряйки, ВКС се опира на практиката на евросъда, в която личната независимост и конвенцията за правата на човека са по-решаващи от половите белези.

Българското право признава възможността за промяна на пола с разпоредба в Закона за българските лични документи, друга от Правилника за издаване на български лични документи и текст от Закона за защита от дискриминацията.

След като мъж стане жена или обратно актовете за гражданското му състояние се актуализират постепенно.

Цитирайки научния труд на д-р Стоян Ставру за правната регулация на смяната на пола, ВКС отбелязва, че са възможни злоупотреби с нея – например да бъде направена за използване на майчински и др. социални привилегии

Върховните съдии правят разграничение между "трансексуалност" и "трансджендаризъм": 

"Ако трансдежендаризмът акцентира върху правото на всеки човек да преминава от един към друг пол, т. е. да има поведение и да получава отношение, което отговаря на неговата индивидуална полова идентичност, то трансексуалността е свързана с извършването на телесна модификация, която да съобрази биологичната външност на лицето с неговата полова идентичност", отбелязват те.

Съдия Керелска е на особено мнение.

"Българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин освен според първичните полови белези и според съзнанието. Необходима е промяна в законодателството”, заявява тя.

Решението на Върховния касационен съд идва броени дни след като стана ясно, че Европейският съд по правата на човека ще разгледа жалбата на потърпевшата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Много видове *** се навъди
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешо*Как пречи на някого ли? Пречи буквално на всички институции, занимаващи се с гражданското състояние на българина - съдилища, полиция, прокуратура, министерства, социални организации, държавни архиви и много, много други. За пореден път става ясно, че *** са също толкова неадекватни, колкото комплексарите, които ги защитават в тяхната безкрайна извратена лудост...
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кои тоалетни ще използва въпросният индивид.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам Върховният Касационен съд да ме признае за Транс-Вселенски Спирит и да ми осигури права като трети пол!
52
1
 
6
 
! Отговори
ЦИРК! преди 7 години
с този закон не само, че СЕ УЗАКОНЯВАТ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ НО КАКВО СТАВА АКО ВЕЧЕ ИМАМЕ СЕМЕЙСТВО КОЕТО Е СКЛЮЧИЛО БРАК И МЪЖА РЕШИ, ЧЕ ИСКА ДА Е ЖЕНА :DЩЕ СЕ АНУЛИРА ЛИ БРАКА ЯВНО НЕ!!!!1 И КВО СТАВА ЩЕ ИМАМЕ ЕДНОПОЛОВА СВАТБА РЕАЛНА ЗНАЧИ :DБРАВО НА КОМЕНТАР БАЙ *** !!! НАЧИ ПРЕСТЪПНИКА ВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ОТ ЗАТВОРА ЗАВЕЖДА ДЕЛО, ЧЕ Е ЖЕНА И СЪОТВЕТНО ГО ПРИЕМАТ ЗА ЖЕНА И ГО ПРАЩАТ В ЖЕНСКИЯ ЗАТВОР :D
51
0
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Ако се чувстам жена и ми дадът 3 години затвор къде ще лежа? В сливенския женски затвор без да има нужда от хирург?
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Против промени в законодателството съм. На който му пречат законите в България може да си избере друга страна в ЕС!
49
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
O tempora o mores... Интересно, кога ли ще дойде времето, когато да си нормален, хетеросексуален бял човек ще е престъпление наказуемо от закона? Май е само въпрос на време да стигнем до там...
48
0
 
10
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
По-долу са поставени логични въпроси, никакви комплекси не са това.Щом придобие всички права и възможности, които произтичат от принадлежност към противоположния пол, тази Т.Б. може да създаде доста бъркотии и затруднения, с които да затрудни работата на много институции и по този начин да накърни правата на останалите граждани.Това недомислено решение на ВКС поставя функционирането на важни институции и правата на обикновените граждани в зависимост от капризите на лица със странно поведение.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че то и сега си е така ! обърне се мъжът с дупето към друг мъж......и лесно стане жена. без хирург.особено по затворите.
46
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комплексари задръстени сте вие
45
1
 
14
 
! Отговори
най-точният въпрос, преди 7 години
от задавани в останалите коментари: Ако се въведе задължителна военна служба и тази Т.Б. я вземат в казармата, защото по документи е мъж, как тя ще се къпе заедно с останалите войници?Може ли съдебното решение да задължи останалите войници, влезли заедно с нея в банята, да я възприемат като мъж и да се държат с нея така, както се държат с останалите мъже?В живота могат да възникнат и други подобни ситуации.Някой от членовете на Върховния касационен съд не се ли сети да си зададе този въпрос?
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така мъж ще стане жена без хирург или обратно?Ако си харесам някоя жена,а тя се окаже мъж нали ще получа невралгичен шок.Недейте така.
43
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
***, това звучи гордо!
42
2
 
6
 
! Отговори
хммм преди 7 години
и какъв мъж е тази :) . че е сбъркана хормонално - ясно е . а , защо ги приравняват сбърканите , независимо какви са и какви искат да бъдат , към нормалните ?!? не го разбирам ... могат да създават нормално поколение ли ?!? ами то като е сбъркано природно какви сбъркани гени ще предва като наследство :) ... стига такива глупави съждения !!!
41
2
 
11
 
! Отговори
Александър Костов преди 7 години
Ако искат да си заврат 2-3 кочана царевица в задниците и да кодкудякат пред блока и да се правят на кокошки. Каквото искат да правят , нали сме демократична Държава! Тя Държавата си прави каквото иска с бедните хорица че самите хора ли няма да си правят каквото искат!!!!! И аз съм извратеняк ама чак пък толкова...Просто отиваме към апокалипсис.....ИЗРОДИИИИИИИИИИИИИ
40
9
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Човека е психическо животно. Иска всичко около него да отговаря на вътрешния свят. Примера е на лице - вашият вътрешен отхвърля трансполовите и вие искате да го наложите на външния.Щом иска жената да е мъж и обратно - ок. Как пречи на някого? Няма да стане задължително за нежелаещите....
39
3
 
14
 
! Отговори
Tom преди 7 години
Този вирус на либерализма е обзел целия свят. Болни хора искат да ни убедят, че са здрави. Бог е опредил да си мъж, а ти решаваш да станеш жена. Човешката извратенос т няма граници. Трудно е за човек да рита срещу остена!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трансджандаризъм е когато от КАТ се крият в храстите за пет кинта. Тоест готови са да си сменят агрегатното състояние само и само да станат невидими. Симптомите на заболяването са развиване на фетиш към сини дрехи и бели Опели, и писане на Ханко Брат. Има още трансченгизъм, трансушизъм и трансфатмизъм.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската съдебна система, един от стълбовете на държавността и неин морален коректив потъна в блатото. Ако се провежда съдебна реформа, тя трябва да започне с физическото унищожение на въпросните магистрати, за да бъде ефективна. Де такъв кураж?