Дянков целял да облагодетелства с над 1 млн. Прокопиев

Бизнесменът бил хем подбудител, хем помагач, твърдят от прокуратурата
Обновена: 13 яну 2017 14:23 | 13 яну 2017 14:23, Камелия Цветанова
38
Дянков целял да облагодетелства с над 1 млн. Прокопиев
Снимка: Булфото, архив

Целта на бившия финансов министър Симеон Дянков при приватизацията на държавите дялове от EVN е била фирмата "Булброкърс" да се облагодетелства и да получи 1 276 680 лева. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Аранудова.

По-рано днес в 10 часа Дянков бе обвинен в престъпление по служба във връзка с приватизацията на електроразпределителното дружество EVN.

Още по темата

Престъплението е извършено в периода май-юни 2011 година.

Дянков превишил властта си и е разпоредил на Агенцията за приватизация – инвестиционният посредник по сделката, т.е "Булброкърс", да изготви оценка, а не независим оценител.

Симеон Дянков е имал съучастник и това е бил Иво Прокопиев, обясни Арнаудова.

Издателят на "Капитал" бе обвинен по същото дело пред дни. Прокопиев е бил едновременно помагач и подбудител, твърдят от обвинението.

Той давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по какъв начин да бъде продаден дела на държавата от 33% в EVN. От занижената цена на акциите щетата е в размер на 20,8 млн лева.

"Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между двамата", каза Арнаудова.

По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Обвинението срещу Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции в EVN Електроразпределение България, уточни Анраудова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
ггг преди 7 години
От снимката усмивката гласи 'Ще ми хванете дянковия'.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами барем да почерпи ...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!
23
1
 
8
 
! Отговори
от дон ....кетчуп преди 7 години
.........аз съм доброволец да им нося постни пици..........вътре,ама да влизат по бързо че ще изстинат!!!!
22
1
 
14
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Прокопиев назначи Дянков за финансов министър, когато Прокопиев направи правителството през август 2009. Неграмотният Борисов си призна.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скалъпени обвинения от прокуратурата, която отдавна се е превърнала в маша на няКОЙ. Нормално е да се нахвърлят, особено след създаването на партия, която ще цели краят на прокуратурата в този и вариант.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щял, ама не посмял. Ако е пуснал на Москва сега щяхме да го забравиме Дянков! Като великия земеделски производител и фермер вицепрезидент А. Марин
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 23 Чети ЩЯЛ! АМА НЯМА КОЙ ДА МУ ДАДЕ. АКО Е ЗА БЕЛЕНЕ!
18
2
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Дянков как така облагодетелстваш един,а на Тиквата не си дал нищо? Голяма грешка Дянков,но вече няма как да я поправиш. Сега с агнешката главичка в панделата...
17
3
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 7 години
Щял бил някой, благодарение на Дянков да се облагодетелства с над един милион!А изчислиха ли с колко се облагодетелстваха БАН-ските старци, благодарение на това, че Дянков клекна под натиска им да не закрие паразита БАН?Не говоря за заплатите, давани залуду на мнозина в БАН, а за солидните далавери на професори и академици, които нагушиха милиони! Покрай тях стотици хрантутници и хиляди лентяи си правят в БАН трудовия стаж за пенсия.Малцината качествени учени един по един отлитат на Запад!
16
3
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
А за тези от Булброкс,които са дали занижена оценка, няма ли да има обвинени? Всички в панделата,иначе няма да се оправи тази държава. Имам и един такъв въпрос,след като толкова министри от едно правителство са корумпирани,защо няма повдигнато обвинение и на Премиера?
15
1
 
9
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До 17 Пропусна професията Депутат !
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая ще стане както обикновено, много шум за нищо. Поради липса на доказателства след няколко години произведстото ще бъде спряно, или в най-лошия случай условна присъда с минимална парична глоба. Прекрасна родна картинка, положението е все по-отчайващо с правосъдието в страната.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас най добрите професии,май са прокурор завършил в ЮЗУ ,поп и журналист!
12
4
 
11
 
! Отговори
Putinlandia преди 7 години
BG stava kato v Russia, sled 25 godini kradene na DS, BSP, DPS i mimikriite im, cialata mara vtasala Traicho, Daniel Mitov, Diankov, Nenchev vinovni za vsichko. Peevski, sivi kardinali, Dogan, Cherepa, *** - vsichki nevinni!
11
3
 
12
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Странно нещо е човека. На въпросът--Вярвате ли на БГ прокуратура--почти 90% ще кажат --не. а на въпросът--какво е извършил Дянков и сие--почти 90% казват--виновни са---независимо дали са имали възможност да са виновни.... Все пак не трябва ли да чуем и обвинените? Аз не мога да напиша, че някой е виновен, само защото е обвинен от наш,та прокуратура..... Но определено мога да кажа за хиляди виновни--които БГ прокуратурата даже не обвинява! Ама какво разбирам аз---те са ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!
10
1
 
16
 
! Отговори
честен съдия преди 7 години
До Надя НиколоваНе, не е шега. Такива са суровите наказания в правовите държави като България. Ха сега да ги видя, като се бръкнат с 3 000 лева, хубаво ли ще им е. И нека им е за урок!!!
9
1
 
32
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Бе аз да лапна 1 300 000 лева, пък после с кеф ще си лежа и изтягам 3 години в затворническо общежитие и ще им платя 5 000 глоба :))) Ако изобщо влезна де...
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди броени часове в този сайт можеше да се прочете информация, че половината от извършените престъпления в България били от младежи, а още една пета - от малолетни. Според мен всички те накуп не дават и наполовина загубите, които ни "носят" Прокопиев, Цветан Василев, Дянков и сие шепа наградени изтъкнати прославени икономисти.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василев,да не са свършили хапчетата в психиатриата.Виждам,че си много активен напоследък.