Прокуратурата иска: Отстраняване на пловдивския кмет

Иначе Иван Тотев щял да притиска свидетели по делото за зоокъта
13 яну 2017 14:10,
22
Прокуратурата иска: Отстраняване на пловдивския кмет
Снимка: архив, Булфото

Софийска градска прокуратура внася искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност, обяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

Само преди три дни прокуратурата привлече като обвиняем кмета на града под тепетата заради изграждането на зоокъта в града. Според обвинението от този му акт са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева.

Още по темата

Прокуратурата твърди, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" – Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки.

На кмета му бе наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

"Кметът на Пловдив първоначално е поискал изменение на мярката за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лева. Впоследствие оттегли искането си за това изменение на мярката, но на следващия ден отново подаде такова искане, като втория път е сезиран Софийския градски съд", поясни днес Арнаудова.

По думите ѝ в случая компетентният съд е Пловдивският окръжен съд и прокуратурата ще изпрати делото на Пловдивския окръжен съд, за да се произнесе по искането му за изменение на мярката.

"Едновременно с това СГП внася и искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност, тъй като считаме, че са налице достатъчно доказателства за това, че той е извършил престъплението по служба и с оглед на неговото длъжностно качество е налице реална опасност, ако продължи да изпълнява тази длъжност, да повлияе на пълното и всестранно разследване по досъдебното производство", подчерта Арнаудова.

По думите й 90% от свидетелите по разследването се намират в служебна йерархическа зависимост от него и той в качеството на работодател на тези хора, би могъл да попречи на разследването.

Предстои Пловдивския окръжен съд да разгледа искането на прокуратурата за отстраняването на Тотев на открито заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
Тотев е не само зависим, той е в такава степен неспособен да вземе собствено решени и да води собствена политика, че е опасен за Пловдив. Тотев е много изплашен. Няма вече външна подкрепа. Опитва да балансира вътрешния натиск в ГЕРБ. Тотев е наясно, че в момента, в който не е на власт - отива в затвора. И помнете, че няма да се спре пред нищо, пред нищо - за да го постигне. Тотев ще окървави Пловдив, така както го ограби и подпали.
17
0
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
Много е жалко, но и категорично - опасно е, когато кмета на един град говори с опорни точки. Хвърля в публичното пространство клевети към други хора - политици, журналисти и 5г.говори за проекти. Тотев е патологичен лъжец. Може би има нужда от специализирана лекарска помощ дори. Струва ми се, че е време съвсем сериозно да поставим въпроса дали този човек е способен от медицинска гледна точка да изпълнява публичен пост. Може би трябва да бъда освидетелстван и да бъде пенсиониран по болест.
16
1
 
7
 
! Отговори
МОЛЯ преди 7 години
МАМИНИЯ КРАДЛЬО ДА НАПРАВИ ЕДНО ДОБРО ЗА ПЛОВДИВЧАНИ .ИМПЕРИАЛиста НАГЪЛ ДА СЕ КАЧВА НА Q7 ЗА КОЯТО НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ ДА КАРА ДО ПАСАРЕЛКАТА В ПРОСЛАВ ,КАЧВА СЕ ГОРЕ И КАТО ИДВА ВЛАК ДА СКАЧА
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как пък толкова мина и сега открихте Дянков, Тотев и др от ГЕРБ -ПОДАЛИ ОСТАВКИ И ГОТОВИ ЗА РАИРАНИ ПИЖАМИ...Нещо много мирише след като бисеров се освободи за750000 внесени в швейцарската банка?????????????????
14
0
 
5
 
! Отговори
>>> преди 7 години
Така става като си позволи след президенските избори да се дърви на Боко. Въпрос на време беше...
13
8
 
5
 
! Отговори
Славчу Милиона преди 7 години
Тоте го съдят за един милион, а предишният кмет на Пловдив Сл. Атанасов открадна 250 млн лв от бюджета на града давайки тези пари незаконно на фирмата, която асфалтира пътя Пловдив- Карлово.
12
1
 
11
 
! Отговори
Тоти преди 7 години
Тоя и Софиянски един ги е правил .
11
1
 
9
 
! Отговори
Маги преди 7 години
Крайно време беше.
10
17
 
3
 
! Отговори
Отврат преди 7 години
А спомняте ли си Пловдив при Славчо педофила? Явно майните си искат добрата стара мизерия... Жалко за хубавия град.
9
0
 
4
 
! Отговори
от гората преди 7 години
то тотев гербер добре,че той поне дал на фирма,а другите кметове кога ще преверят защото те бяха бизнесмени прехвърлиха формите на децата и жените и хоп станал най-честния кмет и то от партияГЕРБ.браво,еваала,ашколсун,ха те така се управлява или казано по старому на село както при БСП,СДС,НДСВ и вече 27 годинки.БРВО.
8
2
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
Да се разстреля на място.***!
7
2
 
18
 
! Отговори
КОЛКО Е ГЕПИЛ ТОТЕВ преди 7 години
20 мил.лв.от Колодрума,20 мил.лв.от транспортния проект,10 мил. от строителството на улици и асвалт,6 мил.лв. от Ц.Симеоновата градина и фонтана,1 мил.от Синдикалния дом,1 мил.от зоологическата,1,5 мил.лв от кръговото на водната,рекет от автобусните фирми 200хил.лв на месец по 6 год=15 мил.лв.,от сметосъбиране и извозване 72 месеца по 320 хил .лв .=23 мил.лв ,други 10 мил.мв ,ТОТАЛ=126 500 000лв.-откраднати обществени пари!Тотев има и съучастници:Илиян Иванов,Златин Велев,Кацарски,Държиков,Фифи Перото,и всички райнни кметове!Всички тези бандити трябва да споделят отговорността пред обществото
6
1
 
20
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 7 години
Този два пъти стана кмет не дори с фалшификации.Даже и те не помогнаха.Просто беше коронясан в стил Северна Корея и Сомалия в нощта след изборите.
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя път руското посолство отрано е раздало щайгите с рублите в цацаратурата. Костинбродските бюлетини са нищо в сравнение със сегашната подготовка :)
4
3
 
9
 
! Отговори
до прокуратурата преди 7 години
И да не забравите да преброите колко шишета кола и колко фъстъци е изял! То вие си знаете де, нали броихте на ББ фъстъците.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван Тотев щял да притиска свидетели по делото за зоокътакато дава храна на сърничките :)
2
1
 
23
 
! Отговори
БРАВО НА ПРОКУРАТУРА преди 7 години
ВРЕМЕ БЕШЕ НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ДА ГО ИЗХВЪРЛЯТ ,ТОЯ НАГЛЯР,*** ТРЯБВА ДА ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА ТАКОВА КРАДЕНЕ НЕ Е ИМАЛО В ПЛОВДИВ .БРАВО НА ЖЕЛЯЗКОВА
1
1
 
28
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименТози още след скандала с купуването на гласове трябваше да влезе в затвора, но за сметка на това стана кмет. По добре късно от колкото никога.