Развален салам прати в съда бивш шеф от Агенцията за бежанците

Купил го хем скъпо, хем без да има нужда от него и накрая го изгорили
11
Развален салам прати в съда бивш шеф от Агенцията за бежанците
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата обвини Златко Александров, който е бивш главен секретар на Държавна агенция за бежанците, в  умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв., съобщиха от прокуратурата.

Заради него са били унищожени 5 тона телешки салам. Малотрайният колбас е част от храните, които Държавната агенция за бежанците купи на завишени цени в края на 2015 година.

Общото количество на купения от агенцията телешки салам е 8 тона. От тях в срока на годност са били използвани по-малко от 3 тона.

Разследването е установило, че на 11 юни 2015 г. Александров е бил упълномощен от председателя на Държавна агенция за бежанците да представлява агенцията в качеството й на възложител на обществени поръчки.

В нарушение на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв.

На 2 декември 2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление, за възлагане на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти.

Те били за настанените в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци в София, Баня, Харманли и Пъстрогор.

Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на над пет тона телешки салам, тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на ДАБ.

По същото време е отчетено и намаляване на броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

Установено е още, че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 4 март 2016 г.

Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19 април бил унищожен.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Заради непрекъснатите далавери на власт имащите България е на това положение,а и нямаме ефективна съдебна система иначе до сега затворите трябваше да са пълни с политици престъпници.
4
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
До Анонимен
РАЗБИРА СЕ ЧЕ САЛАМА Е БИЛ --1 ТОН НО СА ПИСАЛИ--8 ПАРИТЕ ---НА ДВЕ „„РАЗВАЛЕНИЯ САЛАМ Е ИЗГОРЯЛ„„ХАХАХАХАХАХАХА---ПРОЗ НАРОД АЍДУШКО УПРАВЛЕНИЕ ----НОВИ МИЛИОНЕРИ
3
0
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
Добре, а коя е фирмата, произвела салама? Дори да не и кажете името, проверихте ли я? Данъчна ревизия за периода на поръчката? Председателя на агенцията защо не го споменавате, освен че е упълномощил главния секретар? Той не носи ли отговорност за престъпно незнание какво вършат подчинените му (да не кажа явно съучастничество и/или нареждане)?
2
0
 
13
 
! Отговори
Кака Радка общата преди 3 години
Сите проблеми са от салама - един е развален, друг е увиснал .... трети си пада по маже. После що сме свивале у лево да праим близaлки !
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж до март, но през април.
Ако беше, през февруари щеше да е друго.