Радев отива в съда – свидетел по делото срещу Ненчев

Новият президент пред съда точно месец след встъпването си в длъжност
18 яну 2017 13:07, Красимир Ангелов
49
Радев отива в съда – свидетел по делото срещу Ненчев
Снимка: Булфото

Точно един месец след встъпването си в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев ще трябва да се изправи пред Софийския градски съд като свидетел, съобщава "Правен свят".

Още по темата

За 22 февруари е насрочено делото срещу военния министър в оставка за ремонта на руските изтребители МиГ 29, за която дата са призовани всичките 23 свидетели от списъка на прокуратурата, съобщиха по-рано днес от Софийския градски съд.

Единият от свидетелите, посочен от държавното обвинение, е именно избраният за държавен глава Румен Радев, твърди изданието.

Както е известно, Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба. Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г., Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на ВВС, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител "РСК МИГ".

"Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ". Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството", твърдят от прокуратурата.

Според обвинението от ноември 2014 г. до края на март 2016 г. Ненчев не утвърдил и проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите МиГ-29, с което не осигурил авиационната безопасност и летателната годност ВВС.

Според прокуратурата значителните вредни последици за армията се изразяват в спаднали полетни часове на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от поне 80 часа за година. "Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци", посочват от държавното обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-сетне един достоен президент , давай ген.Радев, нека правдата победи !!!
26
0
 
2
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 7 години
Днес БНР повече от 10 пъти повтори тази новина. Диктора я съобщаваше тържествено, подобно на Радио Москва, когато е разгласявало поредната победа на ЧА. Това е необичайно. Чудех се защо послушната и вярна на режима прокуратура заведе това дело срещу изявен бойков слуга,а то какво било, да вкарат новия Президент в капана. Това е клопка сътворена от болния мозък на някой изявен герберист!94
25
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 31: Това са глупости. Русия не е нарушавала нито веднъж нашето въздушно пространство. Разбирам, че искаш да се представяш за по-атрактивен ***, но е добре да се придържаш към фактите.
24
2
 
3
 
! Отговори
Неутрален преди 7 години
Мисля, че Нашия Президент не е редно да дава показания в съда, след като встъпи в длъжност! В качеството му на Държавен Глава и всичко произхождащо от тази длъжност неминуемо ще се вземе в предвид от съда.
23
6
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
Точно по времето на Орешарски ген.Радев( тогава военен) дава предложение да се ремонтират в ПОлша! Което е най-правилно, защото СМЕ в НАТО! ( има и писмено изложение от него , вижте в пресата.)
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЪЖА!!!!!Ако не беше ГЕРБ и точно този не гербаджия за военен министър нямаше до сега да имаме нито един самолет или ремонта на такъв ще ни струва колкото да си купим нови такива!Точно сега имаме най много бойни самолети в изправност!Точно при тези сега за само още една година ще имаме в бойно дежурство и изправност всичките МИг-ове!!!Червените *** пак съсипват държавата!
21
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!! преди 7 години
КОРЕКЦИЯ 13 ШИШАРКА
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го видим и този колко пари струва . И Борисов дойде с пълна кошница ,човек на неразградената ни държавна сигорност ,която рече ли че някой е тяхният човек за дни го възвисяват до небесата ,но решат ли че някой не слушка го оплюват отново за дни. Така години наред все комунисти са на върха ,затова България е на опашката. От комунист нищо добро не чакай, особенно ако е сляп русофил !
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хамлет 24Хамлет, НЕКА си пише Надето На-кола, бе! Много скоро днесбегето ще спре да "поства" бисерите и на Банкянския и на Роската. Кой ще ни разсмива с "бисерите" си? - НАДЕТО! :)
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХамлетЯ си погледни календара, 22 Февруари се пада Сряда
17
10
 
6
 
! Отговори
практика преди 7 години
Днес свидетел утре подсъдим така е в БГ.
16
17
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Радев вече се омаза в светло кафяво. Дребна отмъстителна душица и руска ***. Резултат от хибридната война на Путин срещу България.
15
4
 
12
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Затвор за перуката...
14
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев се доказа още в началото като клеветник и интригант.
13
7
 
22
 
! Отговори
---- преди 7 години
а кога ще съдят генерала,че назначи любовницата си във ВВС и то на две заплати
12
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненчев е постъпил на 07.11.2014 г. на работа. Значи според тураника Цаца, до тази дата всичко е било ОК със скрапа /самолетите/. Тогава имаше 1 летящ, в момента са 12.
11
32
 
20
 
! Отговори
ле,ле преди 7 години
Радев -- срам и резил за България !!!! Как нашите служби допуснаха мръсните пияни руски служби да провалят изборите? НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕМ ЛИ В РЪЦЕ И ДА ГИ ПРОГОНИМ ЗАВИНАГИ! ИЛИ СМЕ *** ???????????
10
23
 
19
 
! Отговори
аут преди 7 години
След съда да си отиде в ескадрилата и да не се показва никога пред хора този *** и *** !!!!!
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казах на Бойко да не слага Министър на Отбраната човек който не разбира нищо от Армия.А И ИМА БРАТОВЧЕД ГЕНЕРАЛ В АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯЗа което малко хора знаят, Може и той да му е подал едно рамо да се издигне.Както в прочим става в Българската АрмияНе по заслуги се издигаш а по Родствена връзка
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затвор от 5 до 10 г