Телефонни централи пратиха зам.-министър на съд

Христо Ангеличин е с обвинение за престъпление по служба
21
Телефонни централи пратиха зам.-министър на съд
Снимка: МВнР

След сигнал на БСП и разследване прокуратурата обвини заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин в престъпление по служба.

Още по темата

Разследването е започнало преди месец, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Анраудова.

Според обвинителите той е заобиколил обществена поръчка като така е нанесъл щети за над 800 000 лева.

Става въпрос за поръчка за телефонни централи в посолствата ни в чужбина за по-добра комуникация по време на българското председателство на ЕС.

Необходимата сума за подмяната на телефонните централи налагала провеждането на открита процедура съгласно Закона за обществените поръчки.

Тя обаче не е била проведена, а Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

На всеки посланик са били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума.

Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро, смятат разследващите.

Щети в този размер не са настъпили, защото след сезирането на прокуратурата и проверката, извършена от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите.

Христо Ангеличин е с мярка за неотклонение "подписка".

Дали министърът на външните работи в оставка Даниел Митов има връзка с разследваните нарушения тепърва ще се изяснява, добави Зорница Таскова. Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дали ... Даниел Митов има връзка с разследваните нарушения ..."---Не може да няма, представителствата в чужбина са в неговия ресор. Ще се изясни, че има. Няма да я има банкянската тиква, за да го покрие.
14
0
 
10
 
! Отговори
художника преди 7 години
Щом взеха да се накисват взаимно, значи че България ще се оправи :-)Това са сладки новини, балсам за окото и ухото ми.
13
0
 
12
 
! Отговори
МВнР филиал на ДБГ преди 7 години
Кагебитов, пардон - Митов, напълни външно министерство с калинки, слуги и *** като него на дъртата на кобулгската слугиня - ЦК - снахата Пръмова! Корумпиран *** и *** до още по-корумпиран и още по-неграмотен *** - това е днес Външното ни министерство, под "мъдрото" ръководство на едно честа проба нищожество, продало се за пари и власт на едно алчно и ненаситно двукрако от женски пол, вечната Пръмовица! Позор!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА
11
15
 
4
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
Значи радев е бил главнокомандващ на несъществуващи военно-въздушни сили ?Костов ги бил продал хаххаа ненормалникоооо Костов мандата му изтече 2001 година бе,от тогава са 16 години бе, там бяха Орешарски, Станишеф, Доган бе онуфри цървулски
10
17
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Радев като е велик, защо остави ВВС без самолети ?
9
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Че защо да не крадат.Крадоха и продължават да крадат всички го знаем.Но не крадат "комунистите" а нашите.Затова да крадат,голяма работа.Те са нашите хора,а от това крадене пада и по нещо и за нас -така,че да крадат.То народа,той търпи на където го подкараме на там,ще върви и ръцете на Борисов ще целува -то робията му е в кръвта.Така,че ще крадем,ние крадем а това е добре.
8
7
 
3
 
! Отговори
Костинбродската афер преди 7 години
Как пък налазиха само Външно и Военното министерство ?хахаха опрасквачи и за вас коледа ще има
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега гледайте при служебното правителство същите централи ще се купят на двойно повече пари и отново без обществена поръчка. Те за това я спряха. Сега да могат да краднат и новите.
6
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИНИСТЪРА ИСКА ДА СЕ ЗАКАЧИ ЗА БРЮКСЕЛ, АМА НЕ ПИТАЛ К. Нинова. ВИДЕЛИ СЕГА КО СТАНА?
5
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЧНА СЕ! КОИ ЗАОБИКАЛЯ Бе Се *** И МОСКВА ГО ДАВАТ НА ПРОКУРОРА.
4
11
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
мАсква не иска да сменят централите, че как ще контролира агентите иначе? Ама-ха някакви си извън нашите ще избират техниката - САМО от русия казах!
3
2
 
27
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Ало измамници от голям калибър!
2
3
 
27
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
Ястребите от външно съвсем се ***, май ще имат оперативка на Козяк, обаче там вече големия шеф е друг. Няма да минават старите схеми, вие ни слугувайте за геополитиката, а ние ще си затваряме очите, като крадете и грабите. По тая схема беше и два пъти Боката на власт, но е толкова некъдърен и крадлив, че не можа да изкара един пълен мандат. Дано не ви видим повече, айдуци такива!
1
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1На баба ти хвърчилото. Фирмата, която щеше да получи парите за централите е сателит на червените, а ти си м***лоумник.