Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава
23 яну 2017 07:00,
144
Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?
Снимка: архив, Булфото

15-ина маскирани нахлуват посред бял ден с метални тръби, боксове и ножове в трамвай №20 край гара Искър в София, пребиват жестоко 5-има младежи и след 5 минути си тръгват.

Следи от нападателите в мотрисата почти липсват, но от полицията казват - побоят е по политически причини. Жертвите изповядват комунистически възгледи, а биячите им - неонацистки.

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава в Софийския районен съд.

Младежите Здравко Димитров, Никола Николов, Христо Христов и Стефан Петров пристигат от Пловдив с влак на Централна гара в София около 9:20 ч на 6 юни 2010 г. Те са на възраст между 16 и 20 г. Идват, за да се включат в протест в подкрепа на политически бежанци, които живеят в столичния кв. "Бусманци".

Обявено е, че митингът е срещу безправието и лошите условия за живот на чужденците в дома за временно настаняване. На жп гарата пловдивчаните посреща Борис Боев, член на антифашисткото движение "23 септември". Младият мъж качва приятелите си си в кола до трамвайната спирка при Централни хали. Там към тях се присъединяват още 4-ма младежи, които не крият, че имат леви убеждения. Някои от тях са в редиците на младежкия комунистически клуб "Че Гевара".

Около 10 ч всички се качват в трамвай №20 и тръгват към кв. "Бусманци". След 40 минути мотрисата пристига на спирка "Българска кожухарска индустрия" в кв. "Дружба", край гара Искър. Трите врати на трамвая обаче са препречени от 15-20 момчета, въоръжени с метални палки и тръби. Те носят в ръцете си боксове и стъклени бутилки.

Някои от тях нахлузват черни качулки на главите си, а други крият лицата си с медицински маски. Чуват се гръмки викове: "Слизайте, слизайте!". Маскираните младежи влизат в мотрисата и се насочват към момчетата с комунистически убеждения.

Част от нападателите познават по физиономии жертвите си от видеоклипове на комунистически митинги в София. Гледат ги в интернет. Започват да ги удрят с палките и боксовете. Целят се най-вече в главите им. Ритат ги.

Побойниците се заканват: "Ще ви убием! Ще ви избием!". Очевидци на мелето стават ватманът Юзнук Мюмюн и пътник от първата седалка в мотрисата. Те изпадат в шок. Зверският бой продължава около 5 минути. На излизане от мотрисата нападателите казват: "Пак ще се видим". Ватманът затваря вратите и трамваят потегля. На следващата спирка ранените се обаждат в МВР.

В обвинителния акт по делото прокурор Чавдар Железчев пише, че най-свирепи в побоя са Димитър Лазаров и Матея Пенев. Полицията сочи Димитър за лидер на ултранационалистическото движение "Национална съпротива".

Прокуратурата повдига обвинения за леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди освен на Лазаров и Пенев и на други четирима - Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Елмакуси и Росен Кънев, но никъде в тях не се отбелязва, че те са част от нацистки организации или че в миналото са имали подобни прояви.

Тезата, че нападението в трамвая е фашистко, е на полицията, пише "24 часа". Тя се основава на показанията на жертвите на мелето и на кореспонденции, открити в домашните компютри на част от подсъдимите. Делото се връща на няколко пъти на прокуратурата заради нарушения. После преминава през няколко съдии, които така и не му дават ход.

Мотивите най-често са свързани с това, че част от подсъдимите идват в съдебната зала без адвокати, или заради това, че призовкарите не са ги открили. В края на миналата година папките отиват при шефа на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов, след като предишната съдийка става преподавател. Лалов е насрочил заседание за 7 март, а шестимата подсъдими са на свобода!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само че как да сме сигурни, че това не е било предварително планирано?Онези, които дърпат конците на *** наистина мислят последователите си за боен отряд от ***. Редовно се провокират инциденти, та после да се каже на света "Ето, нашите противници се опитват да ни унищожат физически!"Не знам какви са тези момчета, които са дошли в София на митинг, за да защитават пришълците. Дали са го направили от наивност или им е било платено? Но надали са ги предупредили, че ще ядат бой!
84
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да са ходили да протестират в подкрепа на бежанците, да са си приели бежанците в къщи. Та да разберат за какво става дума. Получили са си го.
83
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости! В България фашисти няма! Има само комунисти и те се бият помежду си!
82
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
надявам се битите комунягида са си взели поукасрещу народа не трябва да се върви.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независима съдебна система....
80
11
 
13
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Да не би да са били платени шоросоиди,а?Но пък и комунисти да са били - все тая!Малко им е бил боя!!!
79
6
 
23
 
! Отговори
tara преди 7 години
Значи модерните комунисти подкрепят бежанците ? Това са западни комунисти по разбирания. Малко са ги били.
78
6
 
13
 
! Отговори
национални предатели преди 7 години
Щом не са се пocрaли, значи малко са ги били!
77
8
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Ако недоволните комунистчета си бяха прибрали "политическите бежанци" у дома да си ги гледат ,нямаше да се стигне до тук.Защо не защитават бедните българи,които мизерстват с мин.заплати и пенсии,а защитават тези натрапници,за които винаги има пари.
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко им е било, след като отиват да протестират в полза на бежанците !
75
7
 
25
 
! Отговори
Нормален българин преди 7 години
Срамота! Срамота, е че не са се намесили и другите хора от трамвая да ги донабият хубаво гадните комунисти! Вместо да ги бесим по дърветата, само ги бием... жалко е единствено това!
74
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунист = ***
73
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е подвеждащо.От статията разбрах, че български младежи са опухали платени соросоидчета.Да са живи и здрави момчетата!А пък онези маiни-еврогей4ета да се загрижат първо за условията, при които живеят хиляди българи - в студ, глад и мизерия. Защо не протестират за по-добри условия на живот на стотици хиляди българи?
72
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вси4ки оби4ат да бият комунисти ДОРИ комунистите оби4ат да бият други комунисти
71
6
 
22
 
! Отговори
Циник до 83 преди 7 години
Братле, не можеш насила да образоваш бетонени глави! Сифилитика Ленин се е оттървал от шведски затвор в запечатан конски вагон на Германия...получил е 3 000 000 райхсмарки да финансира "работническоселски демонстрации", и да печата позиви! Истинската история е "неудобна" за комунистическите ***!
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кафеви фашисти пребили червени фашисти.
69
1
 
6
 
! Отговори
varg преди 7 години
Само жалко недоразумение като мен може да се радва от преждевременната смърт на един най-големите български държавници като цар Борис III. Човекът който: 1. Отказа да изпрати войници срещу СССР (за което плати с живота си).2. Отказа да изпрати евреите в немски концлагери.3. Присъедини към България почти всички български земи: Южна Добруджа, Зап. Покрайнини, Македония и Беломорието.4. Изби хиляди комунисти - *** и антибългарски.Наистина като мен varg няма такъв безродник и о-т-р-е-п-ка
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До varg 64 имало е АНти терористи4ески действия срещу 4ервени - дЖихадисти Обу4ени и въоръжавани от тогавашния исил ссср
67
7
 
4
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Роската сигурно също е бил между маскираните биячи.
66
6
 
20
 
! Отговори
Darth Plague преди 7 години
Награда трябва за тези момчета, не присъда!