Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава
23 яну 2017 07:00,
144
Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?
Снимка: архив, Булфото

15-ина маскирани нахлуват посред бял ден с метални тръби, боксове и ножове в трамвай №20 край гара Искър в София, пребиват жестоко 5-има младежи и след 5 минути си тръгват.

Следи от нападателите в мотрисата почти липсват, но от полицията казват - побоят е по политически причини. Жертвите изповядват комунистически възгледи, а биячите им - неонацистки.

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава в Софийския районен съд.

Младежите Здравко Димитров, Никола Николов, Христо Христов и Стефан Петров пристигат от Пловдив с влак на Централна гара в София около 9:20 ч на 6 юни 2010 г. Те са на възраст между 16 и 20 г. Идват, за да се включат в протест в подкрепа на политически бежанци, които живеят в столичния кв. "Бусманци".

Обявено е, че митингът е срещу безправието и лошите условия за живот на чужденците в дома за временно настаняване. На жп гарата пловдивчаните посреща Борис Боев, член на антифашисткото движение "23 септември". Младият мъж качва приятелите си си в кола до трамвайната спирка при Централни хали. Там към тях се присъединяват още 4-ма младежи, които не крият, че имат леви убеждения. Някои от тях са в редиците на младежкия комунистически клуб "Че Гевара".

Около 10 ч всички се качват в трамвай №20 и тръгват към кв. "Бусманци". След 40 минути мотрисата пристига на спирка "Българска кожухарска индустрия" в кв. "Дружба", край гара Искър. Трите врати на трамвая обаче са препречени от 15-20 момчета, въоръжени с метални палки и тръби. Те носят в ръцете си боксове и стъклени бутилки.

Някои от тях нахлузват черни качулки на главите си, а други крият лицата си с медицински маски. Чуват се гръмки викове: "Слизайте, слизайте!". Маскираните младежи влизат в мотрисата и се насочват към момчетата с комунистически убеждения.

Част от нападателите познават по физиономии жертвите си от видеоклипове на комунистически митинги в София. Гледат ги в интернет. Започват да ги удрят с палките и боксовете. Целят се най-вече в главите им. Ритат ги.

Побойниците се заканват: "Ще ви убием! Ще ви избием!". Очевидци на мелето стават ватманът Юзнук Мюмюн и пътник от първата седалка в мотрисата. Те изпадат в шок. Зверският бой продължава около 5 минути. На излизане от мотрисата нападателите казват: "Пак ще се видим". Ватманът затваря вратите и трамваят потегля. На следващата спирка ранените се обаждат в МВР.

В обвинителния акт по делото прокурор Чавдар Железчев пише, че най-свирепи в побоя са Димитър Лазаров и Матея Пенев. Полицията сочи Димитър за лидер на ултранационалистическото движение "Национална съпротива".

Прокуратурата повдига обвинения за леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди освен на Лазаров и Пенев и на други четирима - Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Елмакуси и Росен Кънев, но никъде в тях не се отбелязва, че те са част от нацистки организации или че в миналото са имали подобни прояви.

Тезата, че нападението в трамвая е фашистко, е на полицията, пише "24 часа". Тя се основава на показанията на жертвите на мелето и на кореспонденции, открити в домашните компютри на част от подсъдимите. Делото се връща на няколко пъти на прокуратурата заради нарушения. После преминава през няколко съдии, които така и не му дават ход.

Мотивите най-често са свързани с това, че част от подсъдимите идват в съдебната зала без адвокати, или заради това, че призовкарите не са ги открили. В края на миналата година папките отиват при шефа на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов, след като предишната съдийка става преподавател. Лалов е насрочил заседание за 7 март, а шестимата подсъдими са на свобода!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
21
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Аз сега не знам на кого на страната да застана? От една страна съм си комунист, а от друга моя идол др. Путин защитава крайните десни/ т.е. фашистите/ дори на Льо Пен дава пари, а всички знаем, че баща и си е откровен фашист. Трябва да изчакам и да видим какво ще каже другарката Нинова и тогава ще взема позиция
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Новина" извадена от нафталина. Защо ли?"Двама се бият, Третият - печели!" Вместо тия двамата да вземат в ръце и приключат с "третия", който на всичко отгоре е зад завесата...
23
3
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
говорим за контрол и полиция ама през годините не съм видял тези хора да направят нещо добро и да стигнат докрай в едно разследване!!!спят и грабят куките гадни!!!!
22
5
 
6
 
! Отговори
Kruger преди 7 години
Good night left side!
21
13
 
29
 
! Отговори
изумен преди 7 години
как може да си последовател на Че Гевара . То фашистите бледнеят пред него.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравос, бе! Дайте ние, българите, да се изтепаме взаимно за радост на Великите сили! Толкова ли ни е акъла?!
19
2
 
0
 
! Отговори
Ottoman преди 7 години
До Ottoman - *** = ромите
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25Напълно съм съгласен. Комунистите и техните унуки ни затриха в последните 10-15 години! Дори още управляват под формата на служебно правителство!
17
8
 
22
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
Не МЕ казвай нищо....дядо ми е лежал в лагер...защото не е искал "доброволно" да влиза в ТКЗС! И няма абсолютно никакво значение на колко години съм....комунистите са тези, които докараха България на този ред! Само в едно си прав - "пребоядисаните" апаратчици я управляват и до днес!Къса е обаче паметта народна!"Да дойдат танковете..!"
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той боя изгражда ама то от комунист човек не става...
15
1
 
7
 
! Отговори
Айсан преди 7 години
Аве Наде, ти изобщо спиш ли бре? По 24 часа драскал тука;)))
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наде ми как няма то комуниста е като хлебарката дразни те само като го видиш...
13
5
 
12
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Кави са тия комунисти и фашисти в 21ви век, бе?Я всички дружно в затвора и там да си решат проблемите.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 6Ако не знаеш да те кажа, днес ТКЗС-работи за още по-малко хора и пак се управлява от комунисти..., както и държавата с днешното правителство! Ама ти си някаква хлапе, дето още на лапат пикае....
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циника пак не си е пил хапчетата сутринта :(
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези фашисти, друг пък, като влязат в трамвая да питат ватмана за името му...
9
7
 
15
 
! Отговори
Циник до 6 преди 7 години
Следващият път ...дано и теб те суровакат!!! Татко пази ли още партийният билет а? Свърши ви царството пар*азитчета чер*вени!ТКЗС-ето вече не работи само за вас!***! Огледай се - колко ви обичат! Пхахаха
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бой трябва на комуниста инак не разбира
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие изобщо прочетохте ли за какво става дума?
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно хубаво нещо има в цялата тази простотия, яли са бой защото са защитавали навлеци от кол и въже, дето им викат (не знам защо) бежанци!