Прокуратурата с обвинителен акт срещу о.з. генерал Шивиков

Прибрал у нас легла и якета, не ги дал на афганистанчета
23 яну 2017 14:07, Красимир Ангелов
50
Прокуратурата с обвинителен акт срещу о.з. генерал Шивиков
Ген. Димитър Шивиков. Снимка: Wikipedia

Военно-окръжната прокуратура в София внесе обвинителен акт в Софийски военен съд срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков. Обвинението е за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева, като за улесняване на престъплението е извършено и документно престъпление, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан".

От прокуратурата отчитат, че на всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. В края на мисията на 18-ти контингент обаче част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на 19-ти контингент от Българската армия, участващ в мисията на НАТО, за постигане на целите, за които е било предназначено, о.з. бригаден генерал Шивиков е разпоредил част от него да бъде докарано в България.

Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. По този начин на 24 август 2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на "ИСАФ", 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени категорично версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Според обвинението присвоеното имущество е било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, а вещите са били връчени от Ръководството на НАТО на о.з. бригаден генерал Шивиков, който е отговарял за раздаването на това имущество на афганистанското население.

От прокуратурата отчитат още, че за улесняване на извършеното престъпление, ген. Шивиков в качеството си на длъжностно лице, е съставил официален документ - опис на товара, в който удостоверил неверни обстоятелства.

За извършеното престъпление се предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 до 10 години. Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение "Подписка".

Предстои Военен съд - София да насрочи разглеждане на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
24
 
! Отговори
НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА преди 7 години
досега е дало и ДАВА /60-100 млн всяка година/ Военното министерство от своя бюджет / т.е от НАШИТЕ ПАРИ/ за участие на българи в защите на американски интереси в "братския" Афганистан. И Ирак. Без да броим колко хора загинаха. Искам да видя политиците, отговорни за това в ЗАТВОРА
23
3
 
23
 
! Отговори
СМОТАНЯЦИ преди 7 години
Кога ще видим дело срещу този, дето е наредил това имущество, купено с нашите пари да се раздава на талибаните
22
14
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Май не обичате да мислите, а?Въпросното имущество не е било българско, а е предоставено от НАТО на нашия контингент, с уговорката след края на мисията да се раздаде на местното население. Това е политика за печелене на симпатии, не сте закъсали за топки и походни легла, за да ги влачите вкъщи. Логично е да го осъдят за тая простотия и кокошкарския мащаб за мене е утежняващо обстоятелство. Поне като крадеш кради като генерал, а не като старшина.
21
2
 
18
 
! Отговори
ТО СМЯХ ЩЕ ИМА преди 7 години
когато наистина заведат дело на ПЛЕВЕЛА за АНТИБЪЛГАРСКАТА ТАЛИБАНСКА ПОЛИТИКА
20
0
 
23
 
! Отговори
САМО ТОВА ЛИ БЕ преди 7 години
ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИ "стожери на морала" ли открихте! Даже бил направил опис на престъплението.....Ами ако беше скрил в самолета и двама ТАЛИБАНИ , дето ежедневно виждам на метри от дома си. Тях не ги ли докарал пак той в багажното. Тия обаче ги докара ПЛЕВЕЛА, ТИКВАТА и оня дето събираше ТАЙНО в СОФИЯ "ПРИЯТЕЛИТЕ НА СИРИЯ". ИСКАМ ТЯХ ДА ВИДЯ НА КРЪСТА....
19
3
 
22
 
! Отговори
тюлен преди 7 години
До 32990 Браво момчета. Генерала е достоен човек, а всичката тази помия, която сътвориха срещу него, ще си я изсърбат.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо има сбъркано, генерала е съхранил имуществото на войската и затова го съдят. Значи по тази логика, крадците са честни и не ги съдят, а честните ги съдят, защото не са крадци..... В царството на крадците , честният го съдят, но на какво основание, ами не иска да краде.
17
1
 
29
 
! Отговори
Десант преди 7 години
До БЪЛГАРИН 18 - ами пич, ний го дирихме там заради НАТО и заради пари, това е истината байно!До анонимният 17 - Пич, точно затова го защитаваме, защото и той и Радев са точно за нас такива - Символ на дисциплина и професионализъм и човек с топки!!!!Били сме там видяхме и от онова там хора не става, но виж България ги приюти даде им всичко и сега ...... дай ни нам вазелин!Там където другите не могат..... за съжаление вече не можем нищо, порязаха бригадата!
16
24
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
ПО-ДОБРЕ ДА ГО СЪДЯТ ЗА ТОВА, ЧЕ Е БИЛ В АФГАНИСТАН. КАКЪВ ГО ДИРИ ТАМ?
15
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този случай не следва да го защитавате. Армията, и още повече високият пагон, са символи на дисциплина и професионализъм. Присвояване по този начин накърнява честта на пагоните му.
14
3
 
31
 
! Отговори
Кадровак преди 7 години
Я, имало живи души от бригадата!!!!Генерале, дай знак пускай позивната и снайперистите уплашили депутатите ще бъдат заменени от момчетата, а е време да ги съдим ние!Пиша от името на 3 кадроваци били с Вас, генерале, хора които Ви уважават и само чакат знак за да се приключи с тази трагикомедия в тази България, заради която някои наши другари си оставиха костите из чужди бунари!
13
5
 
34
 
! Отговори
32990 преди 7 години
Генерале, не се предавайте, ако трябва мобилизирайте ни и под знамето ще ги съдим ние!Всички в поделението сме зад вас и можем там където другите не!
12
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал, който краде е по-лош и от джебчиите. Последните поне крадат за да ядат.
11
6
 
42
 
! Отговори
G преди 7 години
Въпросът е кого ядоса ген. Шивиков, че го влачат по съдилища с изсмукани обвинения?Колкото до одеалата и дрехите за горките афганистанчета, те вече дойдоха в Европа и си ги взеха. И не само тениските и одеалата получиха, ами и апартаменти, здравеопазване, образование, че и по 500-1000евро на месец помощи,а на някои и по една бяла европейка да ги топли.
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ще го помилва.......................
9
1
 
16
 
! Отговори
Koko преди 7 години
Ами преди него беше Топузаков а той как крадеше не е истина - купуваше компютри по 3хил лв броя.
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население".Запитване - а българският народ питан ли е и дал и е съгласие от неговия пробит джоб да бъдат давани безвъздмездни помощи наляви и надясно ?
7
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същия го съдиха, че беше платил на някакви войничета да му помогнат да си направи ремонт на къщата. Явно, че човека бърка на някоя важна клечка в очите.
6
2
 
40
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Ако могат и политиците така да влачат от чужбината пари и имущество в страната цена няма да имат, но правят обратното, грабят от собствения си народ и влачат навън и никой не им дири сметка. Тоя пишман генерал е за орден не за съд.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при фуражките без моз... е така , ако го беше дал на афганчетата щеше пак да го съдят за безстопанственост с държавно имущество