Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата

До две седмици съдът трябва да реши гласуваме ли мажоритарно или не
139
Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Прокуратурата смята, че резултатите от референдума трябва да са задължителни.

Това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, смята зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Още по темата

"Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя.

Това било така защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик.

Според Петрова бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите.

Съгласно протоколите обаче общият брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик.

На делото бе представена експертиза, която казва, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума.

Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година, трите вещи лица, които броиха бюлетините, получиха по 4000 лв. възнаграждение всеки.

ВАС заседава днес по делото, което започна след жалба на Инициативния комитет за референдума срещу решението на ЦИК.

До две седмици съдът трябва да се произнесе дали решенията от референдума са задължителни.

От Комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Според ЦИК 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

"Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
Абсурда - Според сегашния закон ако 50%+1 от гласувалите са казали да и прага за задължителност е преминат - резултата е задължителен. А ако 2гласа липсват и 100% да са казали да - резултатите може да отидат в коша.Закона беше правен от противници на мажоритарната система и избора беше броен от тях.Със съд няма да стане - 12 хил. павета ще решат въпроса кардинално.
57
0
 
6
 
! Отговори
фри преди 7 години
До зззИма СЪД и ЗАКОН.(точка) СЪДЪТ КАЗВА (все още се оаква) че референдумът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. ТОЧКА!-тоя съд имал ли е "превръзка на очите" или все пак едното Око е гледало ... нагоре?!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да видим как новата система ще ви отсее хората, които очаквате...До колко от системата зависят качествата на кандидатите, което е проблем.Според мен-изобщо. Ама вие си знаете.Друго нещо е важно, и то естествено не е предлагано на гласуване, не повече от два мандата за депутат.Dдерзайте!
55
2
 
8
 
! Отговори
Теб преди 7 години
До фри:Като казваш че само 40% от хората са гласували с Да, искам само да те питам колко процента от хората са гласували за президента. По-малко от 20%. Според твойта логика, той НЕ трябва да е избран.
54
3
 
6
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Абе на какъв език си говорим?!За какъв СЛАВИ ми говорите за какви ЩОУМЕНИ?!??Има РЕФЕРЕНДУМ.(точка) Има СЪД и ЗАКОН.(точка) СЪДЪТ КАЗВА (все още се оаква) че референдумът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. ТОЧКА!Няма какво да се обсъжда и коментира! (личното си мнение за мажоритарния вот го казах по-долу-то няма значение!)ЗАБЕЛЕЖКАТА МИ Е САМО и ЕДИНСТВЕНО че ПРЕДСТОЯЩОТО НС ЩЕ Е НЕЛИГИТИМНО, НЕЗАКОННО или както искате го наречете и ВСЯКО негово решение ще е такова!АРЕ пак прочетете какво съм написал!
53
0
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
Ами то по твоята логика за Герб са гласували 13% от българите, следователно 87% са против.
52
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До фри:Първо, въпросът за намаляване на депутатите не мина, благодарение на нашия "велик" президент.И второ, така или иначе в момента най-често присъстват малко над 120 дупетати, колкото да има кворум. Така че защо да не се намалят наполовина. Доста разходи ще бъдат спестени по този начин.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквите обаче не го признават.
50
7
 
5
 
! Отговори
фри преди 7 години
До а/аи къв е резултата? 40% от всички хора са гласували "за"т.е. отговора е - НЕ!
49
2
 
9
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Абе к'ва обратна давност ви гони!Не четете ли за какво пиша:СЛЕДВАЩОТО НС ЩЕ БЪДЕ НЕЛИГИТИМНО!Т.е. това за което СЕГА ще ГЛАСУВАМЕ, защо, ще е избрано в разрез със ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО решение на РЕФЕРЕНДУМА и още повече СЛЕД решение на СЪДА!Т.е. Или сега премиера/президента сменя избирателната система (а май нямат право),Или новоизбраното НС САМО приема НОВ избирателен закон и се САМОРАЗПУСКА.Всичко друго ще е ПРОТИВОЗАКОННО т.е. ВСЯКО бъдещо прието решение на НС ще е незаконно!
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв народ не сме ако позволим да не ни се зачита вота!!!
47
14
 
5
 
! Отговори
фри преди 7 години
единственото, което е разумно , това е намаляване на парите на 5-6 лв."мажоритарен" избор - голямо преебаване за избирателя"намаляване на депутатите" - много опасно- води до увеличаване на тежестта на 1 депутат, до по-лесно "правилно" гласуване, което в комбинация с "мажоритарен" вот води до изляза бизнес-закони, т.е. гилотина за хората!ама кой да мисли, преди да гласува безумни "рефенедуми"! Офце сте и офце ше си останете!
46
1
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
бе кой ви пита глрдате ли славчо или не, пишете по темата ...
45
3
 
22
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Чакайте бе Байноли!К'ъв Слави к'ви 5лв. ви мъчат БE!?!!НАРОДА КАТЕГОРИЧНО се изказа по темата!Коментариите и дискусиите ПРИКЛЮЧИХА!Няма "ама не чух, ама не разбрах" НАРОДА КАЗА!!!Ако някой не му отърва - да направи НОВ референдум и ако НАРОДА каже друго ОК.До тогава ТОВА Е!п.п.Лично аз предпочитам рейтинговата с-*** , както в Австралия, Индия , Оскарите, и много корпорации, но това е. Ако убедя или купя 2 мил. българи да я приемат - може, до тогава НАРОДА СИ КАЗА ДУМАТА!
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега Радев да вземе пример от Тръмп и веднага да уволни правосъдния министър.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 58 - В България, по времето на Герб - да. По цивилизованият свят - не! Има закон БЕЗ давност - например за лустрация, но не и с ОБРАТНА давност - днес нещо да е легитимно, а утре да се постанови, че не е легитмино.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз също не съм гласувал замажоритарен вот, а за намаляване на субсидии и за задължително гласуване. ПРОТИВ мажоритарен вот бях, защото знам каква каша ще стане. 2009 като имаше мажоритарен вот, защо ББ вкара 31 анонимника мажоритарно?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 55защото в света няма закон с обратна давност.-има, при това - не един
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става въпрос за аудиторията на Слави , аз не го гледам и пак съм ЗА референдума
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 333 - личи си, че не познаваш законите. изтеклото Нс няма как да е нелегитимно, на бааз закон приет за валиден след неговото разпускане, защото в света няма закон с обратна давност.