Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата

До две седмици съдът трябва да реши гласуваме ли мажоритарно или не
139
Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Прокуратурата смята, че резултатите от референдума трябва да са задължителни.

Това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, смята зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Още по темата

"Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя.

Това било така защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик.

Според Петрова бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите.

Съгласно протоколите обаче общият брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик.

На делото бе представена експертиза, която казва, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума.

Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година, трите вещи лица, които броиха бюлетините, получиха по 4000 лв. възнаграждение всеки.

ВАС заседава днес по делото, което започна след жалба на Инициативния комитет за референдума срещу решението на ЦИК.

До две седмици съдът трябва да се произнесе дали решенията от референдума са задължителни.

От Комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Според ЦИК 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

"Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
10
 
! Отговори
Волен синдеров преди 7 години
Ааааа искате ли депутатите да се намалят на половина и да бъдат премахнати субсидийте?????????това са другите два въпроса не става въпрос само за мажоритарен вот, който е прекрасен.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама нали се казва (брой на бюлетини) независимо дали са в плик или не!
36
4
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #41 алекс. Това,че аудиторията на Шоуто на Слави не е малка,показва колко п р о с т народ има,некачествен мат'рял по думите на Борисов.
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с тази система ще станат много по-зле нещата.Освен това Слави вече се измъкна че реферндумът не бил негова отгворност, а на българския народ. обаче като не е негова отговроност, защо прасак такава агитация. Аз няма как да се получа подкрепа от една националан медия за обратната теза - нали?
34
1
 
11
 
! Отговори
ззз преди 7 години
И ся да ви СВЕТНА к'во следва:Ако съдът отсъди, че решенията от референдумът за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ (което е най-вероятното и логичното),то единственият извод ще е, че следващото народно събрание ще е избрано в разрез със закона!!! Т.е. всяко едно прието от него решение или закон ЩЕ Е НЕЛИГИТИМНО и ще се оспорва!Т.е. ако трябва да бъдем законова държава - след избора на НС - първа и ЕДИНСТВЕНА точка - смяна на изб. лодекс и САМОРАЗПУСКАНЕ на НС и НОВИ ИЗБОРИ ПО НОВАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА!Sorry!!!
33
7
 
8
 
! Отговори
фри преди 7 години
До АлексАми, не го гледайте, и така няма да се пуска по телевизията.-от поне едно 5 години не съм гледал това предаване. даже бях забравил изобщо за тоя, когато изведнъж - разбирам, че тоя про*стак бил инициирал някакъв референдум. ?!цялото му "развитие" не е никак случайно - старта му започва от поздемията на хотел на илия павлов.. коментарите нататък са излишни, а масонството му - напълно обяснимо!
32
3
 
8
 
! Отговори
Волен сидеров преди 7 години
Здравооо платено писане срещу мажоритарния вот И Премахване на сбсидийте, Намаляване на броя на депутатите,мобилизацията е сериозна болен газ пикае.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 42 Ако разсъждаваме в стил "Москов", защо не? пръстовите отпечатъци са следващата стъпка.
30
10
 
16
 
! Отговори
нещо не ми е ясно преди 7 години
Един шоумен не прави каквото си иска, не защаитава някаква измислена кауза, а защитава над 2 милиона българи, които си казаха мнението. Сега на много хора не им е изгодно и от 10 кладенци вода ще донесат да обяснят как някакъв чалгар си правел каквото иска. Аз глсувах съзнателно с 3 да и искам коренна промяна в изборната система. Вече 27 години се вижда, че нещо не върви, а ние продължаваме да си въртим едни и същи. "Не е глупав човек, който прави грешки, а човек, който повтаря една и съща грешк
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнахме се във времената на Сик и на Вис - три мутри - Бойко, Слави и Марешки, и два проекта на Гриша ганчев - Татяна дончева и Илияна раева - решават съдбата на България. А Валери Симеонов се държи като уличен бандит! викнете и митьо Пищова!
28
2
 
8
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
*** българска история,какви бюлетини и какви пликове? Имате избоени списъци,в които всеки се е разписал гласувал ли е или не. Нима пликовете и бюлетините са по-важни от подписите на хората,ако са истински разбира се,а не фалшифицирани. Навярно в България ще се наложи при гласуването освен подписи да има и пръстови отпечатъци...А бюлетини и празни пликове може всеки да сложи.
27
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Добре де, цяла кофа с помия се излива по адрес на Слави и шоуто му. Ами, не го гледайте, и така няма да се пуска по телевизията. Но всъщност, аудиторията му никак не е малка. Както и да е. Не разбирам защо се измества темата на референдума. Значи 3.5 милиона души дали своето мнение са без значение. От значение е кой е инициирал допитването. И кой заплащва държавата с граждански протест. Е не сме в 19ти век...
26
3
 
9
 
! Отговори
фри преди 7 години
Читавите хора отдавна избягаха от шоуто му и авторитарното му поведение... Има останали няколко читави семейни момчета от оркестъра, които едвам го търпят, заради "комата хляб".
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всяко време трябав да си изживее своите герои. НЕКа въведем мажоритарната система в пълиня й блясък - Слави ще стане най-мразненият човек - с камъни ще го изгонят- Хак да му е!
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10 - и затова ли се борихме с референдума за имат най-голяма полза Герб и ДПс., Слави нали се изявяваше борец срещу Герб, щеше да чупи стаквото, за да небъдат Герб на власт? Слави навремето тръБеше, че поне 9-10-12 партии ще влизат, а сега признава, че се затвърждава статуквото с 2-3 партии.
23
8
 
12
 
! Отговори
474 преди 7 години
Отдавна се говори, че Слави е масон, макар и ниска степен! Определено има нужда от промяна, то тя трябва да стане първо в умовете и сърцата на хората, и чак тогава ще се прояви и външно, чрез една по-добра обществена система. Човек, носещ череп върху дрехите си, който гледа така, сякаш някой му е изял десерта, не е носител на позитивна промяна!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехехехе.Незамисимава от ББ и ЦЦ прокуратура ще помогне на учиндолският бек. После пак си ги говорете как не били заедно. Театър.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обществена поръчка за нова методология на МПС, за 500 000 лева, пусната часове преди да дойде слежебният министър на МВР.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 скандални поръмки в МВР за над 30 милиона лева.
19
5
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен 11-Щом прокуратурата застава зад това-със сигурност е за лошо... От години не се сещам прокуратурата да е направила нещо за добро!!! Май пак ни пуснаха по пързалката...