Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата

До две седмици съдът трябва да реши гласуваме ли мажоритарно или не
139
Резултатите от референдума - задължителни за прокуратурата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Прокуратурата смята, че резултатите от референдума трябва да са задължителни.

Това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, смята зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Още по темата

"Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя.

Това било така защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик.

Според Петрова бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите.

Съгласно протоколите обаче общият брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик.

На делото бе представена експертиза, която казва, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума.

Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година, трите вещи лица, които броиха бюлетините, получиха по 4000 лв. възнаграждение всеки.

ВАС заседава днес по делото, което започна след жалба на Инициативния комитет за референдума срещу решението на ЦИК.

До две седмици съдът трябва да се произнесе дали решенията от референдума са задължителни.

От Комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Според ЦИК 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

"Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4000 лева за да видиш коя е с плик, и коя без????
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега да ги видим откъде ще плащат да купуват гласове ,да плащат на митингуващи и на охрана да се движат като дерибеи из държавата.Болен и Бойко откъде ще вземат пари да се движат като дерибеи. Откъде Бойко ще взима пари да си сменя всеки месец колите и да си кара/любимото му спортно занимание/из цялата страна и затова не вижда сиромасите ровещи по контейнерите,не вижда одрипаните и малцина останали хора по селата.Освен това аз макар,че не одобрявам задължителното гласуване мисля че е добре за
96
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Един лев на глас и да видим от къде ще плащат за гласовете на м..........е ? Плащат им с парите на държавата.То е по важно от броя на депутатите.
95
1
 
13
 
! Отговори
Тв преди 7 години
От този референдум най-много се прецакаха ггласуващите с НЕ. Да им е за урок.
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук като стане дума за референдума и има 10на човека които гоментират ли коментират срещу волята народна. Сайта ако може да дава по едно административно име на всяко различко АйПи, така че да се знае колко "индивиди" дефакто са тук. Платените *** вредят, не ви помагат. Народът си каза думата, това което трябва да се направи е да се приложи в закон. Щом депутатите не искат , предполагам си има алтернативи. Което не става с молби става с бой. Винаги има избор ...
93
2
 
16
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
Трагедията е, че същите тези които спират резултатите от референдума да се приложат са тези, които спраяха и емигрантите да гласуват. Смешни са бройкте на гласувалите в чужбина защото няма електронно гласуване. Защото 2.5 милиона човека навън бяха оставени да гласуват в 40 секции които като стана 7 часа затвориха най-безцеремонно, без да гледат има или няма опашка. Така че не се хващайте за 12 000 гласа. Емигрантите с право на глас сме над 2 милиона.
92
6
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Не е ли важно да се знае какви са гласуванията в тази бюлетини, които са били без пликове!Защото пак мирише на изборна измама!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има си начин да има наказание. Не е първата държава със задължително гласуване. Като не отидеш да гласуваш няма да те вкарат в затвор, но другият път като опреш до администрацията - я книжка да вадиш, я паспорт, я лична карта , сметката ти ще е плюс 200 лева и така...Сега ясно ли ти е как функционира, няма да те влачат до урната. След 3-4 по 200 лева сам ще подтичкваш до там да си дадеш "ценното" мнение по въпросите, които са важни за обществото.
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА КУНАЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ СИ ГО ДОКАРАХМЕ САМИ ,ЗАЩОТО ОТВРАТЕНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ МНОГО ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ НЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ И С ТОВА СИ НАВЛЯКОХМЕ ЕДНО ДПС ЗА КОЕТО СЕ ГЛАСУВА ПОД СТРОЙ И НА ПРАКТИКА ДПС УПРАВЛЯВА НА МНОГО МЕСТА ,ИЗЗЕ ВСИЧКИ БЛАГИ И ТОПЛИ МЕСТЕНЦА ОТ БЪЛГАРИТЕ И СЕ НАЛАГА ДА НАКАРАМЕ ВСИЧКИ ДА ИДАТ ДО УРНИТЕ ЗА ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРЩИНАТА СИ !
89
0
 
4
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
До АнонименПО ТОЯ ВЪПРОС СМЕ НА ЕДНО МНЕНИЕ - НЕ МОЖЕ ПОД СТРОЙ ДА СЕ ГЛАСУВА. ТОВА И СЕГА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, НО ТАКА ВИТИЕВАТО Е НАПИСАНО, ЧЕ НЯМА САНКЦИЯ НА ПРАКТИКА.
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА КУНАНЕ ИМ ХАРЕСВА САМО НА ПОЛИТИЦИТЕ БЕ....НЕ СЕ КАХЪРИ. НАРОДА СИ КАЗА ДУМАТА И КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ОДИ !
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА КУНАА да, твърдите, че искате нещо ново и демократично, как точно задължителното гласуване го виждате като демократично? Мерси.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА КУНАКато взехте решение за задължително гласуване какво ще ми е наказанието,защото аз няма да гласувам?Мерси предварително и моля за сериозен отговор, защото задавам сериозен въпрос.
85
0
 
15
 
! Отговори
7+ преди 7 години
революцията идва!!!
84
2
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НА НЯКОИ ХОРА ИМ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ЗАКОНА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА И ДА СЕ ПРИЕМЕ МНЕНИЕТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА. ВСЕ ПАК СТАВА ДУМА ЗА МИЛИОНЕН ВОТ. КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ ПАРТИИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ НАПРИМЕР ПО 11 ЛВ. НА ГЛАС ВСЯКА ГОДИНА. СЪС СЕГАШНАТА СИСТЕМА Я ДОКАРАХМЕ ДО КРИВАТА КРУША. НЕКА ОПИТАМЕ НЕЩО НОВО И ДЕМОКРАТИЧНО.
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТАко трябва да сравнявам Слави и неговият екип с Болен и неговата шайка аз съм на страната на Слави и още 3.5 милиона. И ще стигна по-далеч такива смешници като атакистите просто няма да ги допусна до изборите,защото там са резпуснати от Карлуково......Шоуто на Слави е в пъти по-добро от шоуто на атака !
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТДа, напълно подкрепям. Избори две в едно са манипулативни.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОППА ! АМИ СЕГА ? СУБСИДИИТЕ КАКВО СТАВА С ТЯХ ?
80
11
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Референдумите трябва да се правят отделно от всякви избори да видим тогава дали 3.5 милиона ше си дигнат газо за слави
79
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В следващият парламент с "мажоритарката" ще влязат Азис, Ракел Уелч, Андреа и ***, Митьо-пищова, Черната Златка и куп други "звезди".Започвам и аз да се замислям дали да не ВЛЯЗА с гръм и трясък в шиба*ната бг политика.