С парите за адвокати ТЕЦ-София можело да подготви екип космонавти!

ОмбудсМая пресметна, че "топлото" харчи 15 милиона лева за кантори
Обновена: 2 фев 2017 17:31 | 2 фев 2017 17:00, Камелия Цветанова
60
С парите за адвокати ТЕЦ-София можело да подготви екип космонавти!
Снимка: Булфото, архив

С юрисконсултските възнаграждения по делата, заведени от "Топлофикация - София" само през 2015 г. - около 15 млн. лв., дружеството е можело да подготви екип от космонавти. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при разглеждането на делото, която тя води срещу "Топлофикация" в Административния съд.  

Манолова обжалва отказ на изпълнителния директор на дружеството по закона за достъп до обществена информация за какво и как са похарчени парите за юрисконсулските възнаграждения, които длъжници на дружеството плащат.

"Топлофикация" не е задължена да отговаря по Закона за достъп до обществена информация, тя е общинско дружество, смятат представителите на дружеството.

Манолова е отправила десет въпроса към ръководството на дружеството именно за това колко и какви суми е събрало дружеството под формата на юрисконсултски възнаграждения през 2015 година. 21 766 дела е завело дружеството в СРС през 2015 година срещу длъжници. По всяко от тях са начислени юрисконсултски възнаграждения. Така са събрани общо около 10-15 млн лева, каза Манолова. Около 3 млн. лева дружеството е дало на адвокатски кантори, посочи омбудсманът пред съда.

Хората искат да знаят за какво се харчат парите им, обоснова се Мая Манолова. И обясни, че иска да знае колко са юрисконсултите на дружеството, какви пари са получили.

Юристите на дружеството заявиха пред съда, че жалбата на Манолова срещу отказа е неоснователна.

Възнагражденията за юрисконсулти се присъждат срещу длъжници от съда.

Те не се начисляват от дружеството, смятат представителите на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 7 години
Ще повторя отново за неразбралите. Собствеността на Топлофикация приключва с абонатната станция. Топлото изисква заплащане за отчетената от общия топломер топлинна енергия. Кой, колко и за кой от трите компонента ще плати, се решава от Топлинния счетоводител. Тръбите са обща собственост на ЕС и поради това не се дължи наем. Ползващите и неползващите са равноправни собственици на цялата СИ след АС. Абонатите заплащат само отчетената от общия топломер топлоенергия.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЮРИСТ КОНСУОТА ИМА ВЪЗМОЖНОСТСТ ДА РАБОТИ В ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ И КАТО АДВОКАТ.И ЧАСТНО И ОТ ДЪРЖАВАТА.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам таксата за едно дело да е 200-300 лева, но делата при Топлофикация се водят на групи от по стотици и хиляди, като процедурата е много опростена. Просто това е една огромна хранилка за шепа юристи и браво на Манолова, че се занимава с това!
49
4
 
8
 
! Отговори
Поли преди 7 години
Много некомпетентно написана статия, относно възнагражденията на юрисконсултите.Първо-ТЕЦ-София и Топлофикация -София са две различни неща и ако сте грамотен журналист ще го знаете.Второ-юрисконсулт и адвокат са две различни неща отново.Адвокатът упражнява свободна професия и е вписан в съответната адвокатска колегия. Юрисконсулът е юрист на трудов договор. Накратко-и двамата имат едно и също образование, но различни професии.Когато не разбирате нещо-не пишете!
48
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Заслужаваш да бъдеш мачкан !Ти не си българин,а обикновенна подметка !
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправете си заглавието - в него пише ТЕЦ-София,а статията се отнася за Топлофикация-София.Това са доста различни субекти все пак.
46
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюстендилската неграмотна слива е крайно време да се ограмоти и да започне да прави разлика между ТЕЦ-София и Топлофикация-София.Като чета коментарите май и на повечето тук тази разлика не им е особено ясна.
45
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сестра галева не се занимава с тец кюстендил а все в тец София гледа?
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така - на польот космический... и т.н.
43
2
 
18
 
! Отговори
за България преди 7 години
Това е практика не само в Топлофикация , но и ВиК , ЧЕЗ и Общините. Примери много.Аз миналата година платих на ВиК Костинброд подобни услуги ,но след 7 дни юристконсултът ми върна парите и ми благодари . Защо ми върна парите с благодарност ли?Е, това е наш патентован метод за човешко въспитание.
42
1
 
11
 
! Отговори
художника преди 7 години
До ПорЦеланНаписах ТОПЛАТА вода извън ВОДОМЕРА!!! Ти да си видял парно с водомер???Топлофикация освен парното ти взима пари и за подгряване на студената вода. Един път си я плащаш като студена и втори път същите кубици за подгряване.
41
1
 
14
 
! Отговори
Топлофикация-ПодИгот преди 7 години
Най-добрата услуга от кирливо--крадливото крепостно-феодално дружество Топлофикация е Липсата на каквато и да било услуга от Тези нагли Обирджии.
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото решение е да си смените апартамента и да нямате повече вземане даване с тези кожодери.Преди години имах такъв проблем с Топлофикация...платих 500лв за адвокатите им макар че законно,трябва да ме Осъдят и тогава да плащам за разходи по делото...Да ..ама...не.Продадох си апартамента и сега дишам спокойно.....
39
3
 
13
 
! Отговори
кои пишат минуси преди 7 години
До хмТова вероятно са служители на топлофикацията.
38
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с парите,които се крадат в БГ може да се купи цялата НАСА,със все космонавтите,корабите и совалките и всички учени !
37
4
 
37
 
! Отговори
хм преди 7 години
Минусите за какво са ? Защото казвам , че плащам 150лева парно само за детската стая ли ?! С 219лева пенсия съм да , това срамно или лошо е ?! Или може би 5 човека трябва да идем в едностаен да угодим на коментиращия по долу който се изказва без да знае подробности. и реши, че сам сама плащам сметка 150лв. с пенсия 219 лв, че и и интернет имам абе въобще всичко имам с тая пенсия ...Както и да е хубава вечер на всички
36
5
 
19
 
! Отговори
до 33-ти преди 7 години
Ти к'во, завидя на женицата на 100-те квадрата ли? Прибирай се в мишата си дупка, там да си ръсиш злобата!
35
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая Манолова - любимката на бедния пролетариат, който отново иска да живее на гърба на обществото.
34
3
 
22
 
! Отговори
хм преди 7 години
А къде прочете ,че съм сама в тоя апартамент бе професоре .много ясно ,че ако съм сама на тая пенсия отдавна щях да ти продам апартамента и да ида да родното ти село откъдето си дошъл ти . Дадох пример само с пенсията ми , че ако съм сама с тая пенсия няма да мога да плащам такива сметки Питам кой плаща 150 лева само за една детска стая ?Дали сметките се надписват, дали се краде във входа , дали това или онова не знам , просто казвам , че е прекалено висока сметка за парно за една стая
33
4
 
23
 
! Отговори
до 34 от 31 преди 7 години
Приятелю, не искам да плащам такси и хонорари на юристи, които и без друго са на заплата в топлофикация, коментарът ме беше за номер 20, който обясни, че стоките си имат цена. Чудесно, така е, но - защо да плащам за стока, която не искам и не ползвам? Би трябвало топлофикацията да ми плаща, че тръбите и минават през моя имот. Аз договор за ползване - аз към тях и те към мен- нямам, нито съм подписвала.