ВАС реши: Пръстовите отпечатъци отново в болниците

Не се ограничавали правата на пациентите, имали достъп до лечение
48
ВАС реши: Пръстовите отпечатъци отново в болниците
Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд върна пръстовите отпечатъци в болниците до окончателното произнасяне по спора. Решението е на петчленен състав на ВАС.

Още по темата
През ноември тричленен състав на съда спря пръстовите отпечатъци до окончателното произнасяне, но решението бе обжалвано.

От мотивите на петчленния състав става ясно, че с пръстовите отпечатъци "не е налице ограничаване правото на пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито се сочат реални вреди за тях, които дори да не са материални, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Съдиите посочват, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

Поради това определението следва да бъде отменено, което като резултат ще доведе до продължаване действието на правната норма до постановяване на окончателното решение на Върховния административен съд, пишат магистратите.

Делото срещу наредбата за достъпа и отпадането на пръстовия идентификатор се води по две отделни жалби – на Български пациентски форум (БПФ) и на Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Националното сдружение на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже тука някакви големи мислители нещо обясняват за манталитета на българите. Българите са човешки същества и имат право на защита на личните данни, и особено на биометричните данни. Никой не може да ти събира отпечатъци, ДНК, скенер на ириси и т.н. без изключително основателна причина. Отпечатъци в ЕС се събират САМО И ЕДИНСТВЕНО от ПОЛИЦИЯТА! Отпечатъци се оставят единствено на границата на САЩ (и май вече Русия). Но там отиваш по желание. Вкъщи, никой няма право на твоите отпечатъци.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре някой нов министър ще ви каже, че трябва да се прави теста с двата пръста на дъщерите ви в училище, за да се ограничава разврата и вие ще се съгласите. Защото то не пречи. А това че уронва правата ви на човешки същества, че ви унижава и ви принизява с престъпници, че ви ограничава достъпа до услуги, които вие ВЕЧЕ сте платили, за да са напълно безплатни и свободни, няма значение. Важното е, че така ще хванете ГОУЕМИТЕ престъпници - лекарите.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАС - продажни ***! Как пък в нито една нормална държава го няма това с отпечатъците (всъщност май го няма и в ненормалните), само на българските тъпоумни депутати им хрумна, че било най-великото достижение на цивилизацията. Повтарям - никъде го няма! Защо тогава ние трябва да го правим? Защо трябва да си оставяме отпечатъците, за да се контролирали крадливите лекари? Ами вземете им техните отпечатъци, не нашите. Сбъркана държава и сбъркано население дето търпи ВСИЧКО.
15
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Аз съм за съдебна реформа. Не на корупцията! Народа ще победи! ЩЕ УМРА, НО ОТПЕЧАТЪЦИТЕ НЕ СИ ДАВАМ
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бях в болница миналата година , нищо не съм плащал и не съм имал никакви проблеми с отпечатъците . Разбира се това едва ли важи за всички пътеки , но пак не виждам никакъв проблем с отпечатъците , освен че ограничават някои злоупотреби и лесните парични потоци към нечии джобове. Разбира се за българина е ужасяващо да си остави отпечатъците ( които не са отпечатъци , а снимка на капиляри) някъде , въпреки че всеки прохождащ хакер може да ги смъкне от сензора на телефона ви
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези простотии с тези отпечатъци.Това го няма в нормалните държави.
12
2
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Даже е малко, неосигурените и без инвалидност поне 60 процента, минимум здравни услуги, минимум разбирай 200 лв до 2 година... Цялото ромско войнство смуче от кръвта на нашите деца и от нашите здравни осигуровки
11
1
 
4
 
! Отговори
sdcs преди 7 години
До Анонимен 15Явно не си наясно, че болниците изобщо не работят и това им е най0малкия проблем 0 цялата система е счупена и просто се моли да не ти се налага да ползваш болница - всичко ще си платиш до последната стотинка, няма значение, че си осигуен - всичко чака и допълнително под масата, а това което не чака - то не става и за *** за зеле - по-добре сам се оперирай - по-кадърно ще стане. Всичко избяга на запад, което малко поне ставаше за лекар. Пълна леш..Тоя Москов *** да те лекува..
10
0
 
8
 
! Отговори
гого преди 7 години
А сега - бегом всички да си дадете отпечатъците и да вярвате че така в болниците ще дойдат пари и представете си - ще започнат да лекуват хората, а не да ги уморяват хахаха
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11,Да бе и ти заради това , да помогнеш да се пресекат грабежите си готов да те ограбят още по-яко. Точно като телефонните измамници, които гонят другите телефонни измамници и прибират яко парсата.
8
1
 
9
 
! Отговори
сждфж преди 7 години
Пръстови отпечатъци, скоро ще въведат и контрол на мислите. (Който все ое му се намират такива в кратуната). Кой нормален ще си дава пръстовите отпечатъци на някой който не е полицай и то без да е престъпник? Правят хората на абсолютни балами. Пари били събрали така хахахаха
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдни от най-големите грабежи на хората в България се случва в болниците, адмирации за Москов
6
5
 
7
 
! Отговори
sdvd преди 7 години
Тия няма ли кой да ги осъди най-накрая за пръстовите отпечатъци или направо да въвеждат обратно крепостното право. ДА е ясно, че за едни има свобода, за други няма. Пръстови отпечатъци щели да ми колекционират - *** - да разрешат , който не дава отпечатъци - да не му удържат осигуровки и готово! Откъде накъде ще си плащам и после и отпечатък ще давам ???
5
5
 
11
 
! Отговори
учуден преди 7 години
учудвам се, д-р Менгеле как спи спокойно и как се движи/или пътува спокойно по улиците?! чудно ми е?
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
после се чудят, че никой не стъпва на избори и ако дойде момент - няма да им прости на всички!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След време и това Ке отпадне.
2
3
 
17
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Естествено, че частните болници са против - те са касички за точене на системата.
1
16
 
12
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Евала! Аз съм за!