ВАС реши: Пръстовите отпечатъци отново в болниците

Не се ограничавали правата на пациентите, имали достъп до лечение
48
ВАС реши: Пръстовите отпечатъци отново в болниците
Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд върна пръстовите отпечатъци в болниците до окончателното произнасяне по спора. Решението е на петчленен състав на ВАС.

Още по темата
През ноември тричленен състав на съда спря пръстовите отпечатъци до окончателното произнасяне, но решението бе обжалвано.

От мотивите на петчленния състав става ясно, че с пръстовите отпечатъци "не е налице ограничаване правото на пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито се сочат реални вреди за тях, които дори да не са материални, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Съдиите посочват, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

Поради това определението следва да бъде отменено, което като резултат ще доведе до продължаване действието на правната норма до постановяване на окончателното решение на Върховния административен съд, пишат магистратите.

Делото срещу наредбата за достъпа и отпадането на пръстовия идентификатор се води по две отделни жалби – на Български пациентски форум (БПФ) и на Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Националното сдружение на частните болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнаха ни 100 години назад. Дано все пак в близко време предложението за електронно здравно досие бъде оценено по достойнство и да се доближим до здравната култура на европейците.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънТрол герберомосков, колко ти плащат да имитираш борец срещу корупцията?Аз ли, пациентът, крада бе, кривльо, или лекарите, директорите на болници и останалата rмеж от медицинската мaфия, та на мен вземат отпечатък?Аз ли съм престъпникът или ТЕ?Ти и тебеподобните така се разкривате. Сигурно си от фирмата, която спечели поръчката, нищо, че офертата и беше многократно по-скъпа, или от из корен развратените държавни здравни служители.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАС е едно сателитно творение на властващата партия, за да одобрява терора им. Не били ограничени правата на пациентите? Що за узаконяване на явно мракобесие. Абе, сервилни души, не ви ли стигат вече вилите, хотелите, огромните пари, които грабите с нечиста съвест и езици, та нагло лъжете. Ако трябва да постъпя в болница по пирамидата НЗОК но отказвам да дам пръстов отпечатък, там няма да ме приемат и парите ми, внасяни с години, отиват в чужд джоб, а здравето и животът ми - под земята.
35
3
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Всяко действие спиращо кражби е добро.
34
3
 
4
 
! Отговори
сб преди 7 години
Нямам нищо против пръстовите отпечатъци. Но съм против човек на 87 години да седи в инвалидна количка, пръстите му да бъдат върху апарата, а да не могат да се вземат отпечатъците. При това температурата във фоайето е под 17 градуса. Не е възмутително! Това е отвратително!!! И не са виновни служителките! Виновни са тези, които наложиха тази система без проверка!!! Коя е болницата? Тя е към ВМА!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
haha - България се пише с главна буква , също като Турция , а "пресьдините" се пише "присъедините" , не е зле да помолиш КГБ , или както там им казвате сега , да поработят малко върху българският ти .
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
haha - ползваш добре известни на всички опорни точки като " територията " и "присъедините към Турция" . След като не си част от тази "територия" нямаш право на мнение , а още по-малко да разпространяваш лъжи и дезинформация
31
4
 
1
 
! Отговори
haha преди 7 години
До Анонимен - 39тъй като 2 милиона мургавелковци в БГ разполагат с лични карти и всеки който иска може да ги препише в какви ли не регистри - не , не е достатъчно____________________________________________________________________________Тогава закрийте територията наречена бьлгария. Може да се пресьдините към Турция, те ще оправят дивия балкански ***.о.т.и.з.ьм намиращ почва в територията.
30
4
 
2
 
! Отговори
haha преди 7 години
До Анонимен 35Ако навремето бай Тошо беше казал че за да се регистрираш някъде трябва да ти напъхат сонда отзад , щеше да разтваряш бузи и да викаш "Ура" за Партията__________________________________________________________________________Не знам за бай Тошо но Явно за такива като теб и пешко, раданчо и сие ще требва да викам УРА за каквото вие кажете. А за бузите това е генералния ви номер да ги разтварете за каквото може да влезе... Така е и с националната ви политика.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36 - тъй като 2 милиона мургавелковци в БГ разполагат с лични карти и всеки който иска може да ги препише в какви ли не регистри - не , не е достатъчно
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
34 - в Германия има над 20 ЧАСТНИЧ здравно-осигурителни дружества , дали някое от тях ще позволи болниците да източат 2/3 от парите , които плащат или пък ще ти платят сметката , ако не си плащаш осигуровките , въпреки че караш BMW
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на съдиите от ВАС искам да кажа едно нещо - продължавате да работите срещу интересите на държавата и не си давате сметка, че когато тя се разпадне, заради вашите продажни малки душички, ще ходите да просите из някоя европейска столица, защото с вашите дипломи в Западна европа ще си избършат задните части. И на никой няма да му пука, че сте раздавали правосъдие в една бедна и окаяна колония на края на силите си. Вие г-да и дами магистрати, ще бъдете никои.За вас дом ще бъде само 10я кръг на Ада
26
6
 
5
 
! Отговори
haha преди 7 години
До ЧовекА вие плюете и търсите политика.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Грешно заключение, човече. Не искам никой да си превишава правата и да се прави на Тоталитарен Герой. Ако личната карта на бьлгарския гражданин или шофьорската му книжка не са достатъчни за установяване на личноста на гражданина, тогава света трябва да забрани на бьлгарите да излизат от бьлгария. А ако бат ти пешко е искал да установи пълно следене на населението е лош късмет за наркомана.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютно съгласен с 32 , а 28 като толкова не харесва "демокрацията" защо не отиде в някоя "народна република" , където никой никого не следи . Ако навремето бай Тошо беше казал че за да се регистрираш някъде трябва да ти напъхат сонда отзад , щеше да разтваряш бузи и да викаш "Ура" за Партията
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Човеко" не знам по какви болници си се влачил, но някои от нас са се влачили и по български и по европейки и говорят точно защото знаят каква разруха е тъй нареченето ни здравеопазване и знаят какво значи грижа и права на пациента по света. Никъде, ама никъде не те карат да даваш отпечатъци. Не защото там няма злоупотреби, а защото много добре знаят, че това НЕ Е в интерес на пациента и така НЯМА да се ограничат злоупотребите. Болните нацистки фантазии на Москов не са в полза на българите.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как ще си ограничават кражбите НЕ Е РАБОТА НА ПАЦИЕНТА! Пациентът е човекът в риск, който има нужда от помощ. Лекарите, болничните администрации, са работа на министерството и да то да си ги гони както иска. Ако ще да ги минава на детектор на лъжата всеки месец, не ми пука. Пациентите не могат да бъдат отговорни за кражбите. И просто за информация - в София колко МБАЛ-а има, които пише, че са многопрофилни, но всъщност са профилирани? Защо има 1000 частни болници, а Пирогов е руина? Защо?
22
3
 
8
 
! Отговори
@27 преди 7 години
Телефонът ми получава от мен такава информация каквато АЗ му позволя. Всичко останало е незаконно. Случаят с отпечатъците обаче не ти дава право на избор, казва ти се или даваш отпечатъци, или си плащаш като неосигурен. И от къде на къде ще плащам като неосигурена, при положение, че всеки месец 1/3 от заплатата ми отива за смрадливото ни здравеопазване, дето като отидеш по спешност в Пирогов и те питат "Защо идваш тук". В България идентификатор е личната карта, не отпечатъци, чипове и ДНК проби!
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди няколко години руски хакери източиха целия архив на МВР и никой не каза гък , а толкова ценните ти биометрични данни всеки може да ти ги свали от телефона
20
4
 
6
 
! Отговори
haha преди 7 години
До Анонимен 27А когато лекарите крадът от касата те не крадът ли от нашите пари______________________________________________________________________Да взимат отпеатьци от лекарите които крадат не от пациентите им. Или тоталното следене на всеки бьлгарин не може да ви излезе от "демократичните" глави ???
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25- кои точно услуги ограничава отпечатъка на здравно осигурените и как точно те приравнява на престъпник ? А телефона ти смята ли те за престъпник когато го отключваш ? А когато лекарите крадът от касата те не крадът ли от нашите пари , които ние сме платили за здравеопазване и не ги ли прави това престъпници , особенно като се има пред вид че ние всички сме платили образованието им с нашите данъци ?