Варненският затвор по евростандарт – дограма, бани...

Над милион лева даде държавата, за да има всеки по 4 кв. метра
Обновена: 16 фев 2017 18:33 | 16 фев 2017 18:26, Камелия Цветанова
18

Снимка: БТА

Затворът във Варна вече отговаря на всички европейски изисквания. След мащабния ремонт в корпуса, вече всяка килия е със санитарен възел, нова дограма, подменени настилка и електрическа мрежа, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Началникът на затвора Йордан Йорданов припомни, че сградата е построена през 1929 г., като от тогава е претърпяла сериозни ремонти само два пъти – през 50-те и 70-те години на миналия век.

За 4 месеца и със средства от бюджета в размер на 1 млн. и 100 хил. лева, затворът във Варна вече е с капацитет до 262 лишени от свобода при спазване на европейските изисквания от 4 кв. м. на един затворник.

Преди ремонта жилищната част на затвора разполагаше със 70 спални помещения, сега са преустроени 87.

Обособени са 3 столови за хранене на групите със специални нужди, 9 бани във всички коридори, бръснарница и две наказателни килии.

В зоната със засилен надзор и охрана всяка врата е с нова брава, която има възможност да бъде командвана от централизирана система за сигурност.

Спалните помещения са с индивидуални паникбутони и система за комуникация между осъдения и постовия надзирател.

Изграден е и нов команден център, от който главният надзирател ще ръководи и контролира процесите, свързани с изпълнение на наказанията.

До края на февруари т.г. ще приключи и ремонтът в Сливенския затвор, където също ще бъдат обособени санитарни възли, ще бъде монтирана нова PVC дограма, а спалните помещения и баните ще бъдат санирани.

Предстои и откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да бъдат преместени до 350 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. След тяхното преместване, стартират ремонтни дейности и в корпуса на Бургас.

Предстои населяването и на новото общежитие от открит тип към затвора в Белене, чийто капацитет е за около 70  лишени от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ремонтзатворВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
32
 
! Отговори
Лелее преди 7 години
Лелее момента в който разбираш че затворите и пумията в него стои пред училищата и бъдещето на страната...Като послушни пионерчета слушаме и изпълняваме нарежданията на EU без дори да си правим труда да мислим.
12
0
 
31
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Браво.А у нас кога?Трябва ли да ме окошарят първо?
11
1
 
39
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Браво братя българи затвор евростандарт всичко друго африкастандарт. Както винаги отзад напред вървите...
10
0
 
38
 
! Отговори
XXX преди 7 години
А в "Пирогов" на 40 болни има 1 тоалетна и одеалата са от преди 20 години,чаршафите са с дупки.Така де, въпрос на приоритети.Идете да видите какво е по коридорите и пред кабинетите.
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз година 4, догодина 40кв. Айде със здраве да си ги ползват.Както знаем, затворите са за кокошкарите и за тези, които нямат пари за адвокати и съдии (щото вече не е достатъчно да си платиш на скъп адвокат, трябва и за съдията да има).Та така, поне грешните прегрешили да не спят на цимента.
8
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дадем и един милиард, но да ги напулним с политици.Ще е на печалба.
7
0
 
34
 
! Отговори
дядо Мраз преди 7 години
До НиккБъдещето на страната ни са забременени студентки на пияни глави.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за по-старите детски ясли и градини никога няма пари, ще се съборят още малко! Що за приоритети!!
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НиккКато студент дограмата на стаята ми я смениха с ПВЦ през около 2006-та, около тогава ремонтираха и баните. От недостатъците - дограмата я сменяха около 10-ти декември а банята я ремонтираха около 3 седмици, ама се изтърпя. От предимствата на общежитието - не е...т когото не иска :)))
4
2
 
50
 
! Отговори
Никк преди 7 години
Студентите, бъдещето на една държава, хората които искат да постигнат повече в този живот, от това да са един *** измамник и крадец, попаднал в затвора, живеят в стари неремонтирани общежития, по двама- трима в стаи по 10-15 м2, които една баня с тоалетна се ползва от 4 до 8човека. Без нови дограми, изпопадали плочки, стари смесители, външни тръби, изгнили врати, стари гардероби, легла с пружини, тип русенски...е, разбира се можеш да си налепиш сам тапети, ако искаш..това са условията..
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да им направят и сауна и екскурзии да им организират...
2
1
 
48
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Лили Дебелото ли го санира ?
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА КЪМ САНИРАНЕТО НА СВИНЕТКА И ТИКВАТА ЛИ Е?А СТИРОПОР ЩЕ ЛЕПЯТ ЛИ