Как се влиза в забавачка? Срещу пари, с платени данъци...

Общини масово нарушават закони за реда за прием на малчуганите
11
Как се влиза в забавачка? Срещу пари, с платени данъци...
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата констатира нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини в цялата страна.

Едно от тях е изискването към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга забавачка.

Освен това са въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини срещу поемане на финансови задължения на родителите - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие със Закона за местните данъци и такси.

Проверката е установила, че е предоставено предимство на деца на родители с определени професии, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдателако един родител има яки възможности,не частна градина,ами частни гувернантки ще наеме на детето си.а ако е на 600 лв...........?????????
9
1
 
10
 
! Отговори
ЗаДанъците подкрепям преди 7 години
Значи някой може да работи и да пълни хазната, плащайки данъци, но това няма да му се зачита като предимство, за да приемат децата му в детска градина?!И той ще избира - дали някой от родителите да напусне работа и да висне на врата на социалните фондове, за да си гледа децата или да ги пуска сутрин по улицата като конячетата - да се грижат сами за себе си!Ще доживеем ли в България предимство да има ГРАДИВНИЯТ ЧОВЕК, благодарение на когото съществува държавата и не гладуват неработещите?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ОДЗ-то в което зaписaх синa ми, нямaше нищо подобно, нито пaри сa ми искaли, нищо. A е в центърa нa София. Единствени привилегии в зaписвaнето имaше зa децa нa служители в същото ОДЗ, кaто товa беше обявено в условиятa.
7
1
 
8
 
! Отговори
Аман от анонимни преди 7 години
Алоо, "мързеливата кифла" е задължена да си зафирти детето на 4-годишна възраст в Забавачката според Закона за образованието, иначе ще я налазят Закрила на чаавето, Социалните и глобите, ако не знаете да Ви светна, Анонимний разбирачо...
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1, ИМА ОЩЕ ЕДИН НАЧИН, СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧАТ СИТУАЦИИТЕ- СРЕДНО 2 СИТ ПО ОКОЛО 15/20 МИНУТИ ДЕЦАТА ДА СТОЯТ НА СТОЛЧЕТАТА, ЗА ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ РОДИТЕЛИТЕ И ДА ДАВАТ КАКВОТО И ДА БИЛО- ЗАЩОТО РАБОТЯ ПОВЕЧЕ ОТ 35 ГОДИНИ, НИКОГА НИЩО БЕЗПЛАТНО Е НЯМАЛО- НЯКОГА ИМАШЕ ДЕТСКИ ПРЕСТИЛКИ И ЗАШИТИ С ВЪРВИЧКА КЪРПИЧКИ ЗА НОС ЗА ДЖОБЧЕТО- СЕГА НЕ НОСЯТ КЪРПИЧКИ- ТА ПИТАМ КАТО СВЪРШАТ САЛФЕТКИТЕ АЗ СОПОЛКИТЕ С КАКВО ДА ПОЧИСТЯ- ВИЕ В КЪЩИ СОПОЛИ НЕ ПОЧИСТВАТЕ ЛИ, ДЕЦАТА ВИ НЕ ОЦВЕТЯВАТ ЛИ КАРТИНКИ.
5
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До дет. градина СИНЧЕЦ, защо не си дадете детето в частна детска градина, там не Ви искат нищо над таксата, но тя е мин. 800лв. месечно.Не, че одобрявам рекета, който трови хората само за да запишат детето му в детската градина, но трябва да се гледа обективно. Таксата за общинска детска градина представлява 10% от тази в частната. И ако трябва да дам още 5 -10 лв. месечно за допълнителни неща - няма да имам нищо против защото така таксата в общинската пак е 12% от тази в частната ДГ.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти па 700 лв. Един приятел даде 1200 на противната дебела директорка. Решението е напълно независима централизирана система, без право директорите да приемат деца с привилегии. И критериите да са ясни, родителите трябва да работят и да имат граждансво в града, някак е неестествено тук градините да се пукат по шевовете, а на 20 км от София да ги затварят. Другата простотия, мързеливи кифли си дават децата на градини, без дори да ходят на работа.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-важно е, че никой родител не прорестира,че групите в детските градини в София са претъпкани с деца
2
2
 
9
 
! Отговори
65 преди 7 години
Не се казва ,,с пари,а с ,, як рушвет.Знам за прием за 400,700 лева.Или подарък пералня,а парите от бюджета на градината _??????.Няма раждаемост на бебета,просто има придошли селски бебета с много пари.
1
5
 
21
 
! Отговори
дет. градина СИНЧЕЦ преди 7 години
а след като приемат малчугана в градината,какъв рекет пада ! - мили родители,дайте за столчета,за килимчета,за салфетки и тоалетна хартия, за вода, за флумастери, принтирайте им картинки за оцветяване, НЕОБХОДИМ Е НОВ ТЕЛЕВИЗОР ЗА ГРУПАТА ..........................тъжна им майка на родителите ! поне в софия е така. да обменим опит с другите?