Цветан Василев повлече още 17 в кюпа "КТБ"

Спецпрокуратурата им повдигна обвинения за фалита на банката
Обновена: 22 фев 2017 13:57 | 22 фев 2017 12:57,
82
Цветан Василев повлече още 17 в кюпа "КТБ"
Снимка: архив, БТА

Спецпрокуратурата привлече като обвиняем Цветан Василев и още 17 души като обвиняеми за фалита на КТБ.

Бившият бос на банката, който повече от 2 години се укрива в съседна Сърбия, е обвинен в престъпление по чл. 321, ал. 3, предл. 2 и предл. 4, т. 1, вр. ал. 1 от НК; -престъпление по чл.203, ал.1, вр. чл.201, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.20, ал.3 и ал.4, вр. ал.1 от НК. /за касата/; -деветдесет и пет престъпления по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК; -четиридесет и девет престъпления по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Още по темата

Преведено от съдебен език това означава, че Цветан Василев е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, където предвиденото наказание е лишаване от свобода от три до десет години.

Другото обвинение срещу него е за длъжностно присвояване в особено големи размери, предвиденото наказание в НК е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Родното ФБР обяви, че екипът от прокурори и следователи са приключили действията по разследването и на всичките 18 обвинени са подвигнати "окончателни и прецизни обвинения", описани в над 5000 страници.

В хода на досъдебното производство са били разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са  90 експертизи от 27 вещи лица.

Обемът на събрания доказателствен материал заедно с веществените доказателства и приложенията надхвърля 1000 тома.

От спецпрокуратурата допълват още, че вчера е започнало предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.

Като обвиняеми по делото са привлечени: Цветан Василев – бивш собственик на фалиралата КТБ, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов и Славияна Данаилова-Велева.

От родното ФБР настояват, че действията им по разследването по делото "КТБ" са приключили в кратки срокове предвид изключителната фактическа и правна сложност на казуса.

"Поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Прокуратурата на Република България политика на откритост пред обществото за работата на институцията, след разрешение от наблюдаващите прокурори, ще публикуваме пълния текст на предявените обвинения от Специализираната прокуратура по делото КТБ", пишат от там и поясняват, че това ще се случи идните дни.

Dnes.bg припомня, че бомбата с КТБ "избухна" на 20 юни 2014-та, осем дни по-късно прокуратурата обвини задочно Цветан Василев за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той се подписва в полицейско управление в Белград като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие. Паспортът му е отнет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Eксперт преди 7 години
"Присвоил с правни средства" - т.е. крал законно!!! По-голяма глупост не бях чувал
62
4
 
3
 
! Отговори
Ласито преди 7 години
До АнонименНе ставай смешен годишна заплата от 400 000??? Та той открадна 4.2 млрд. лева! Всичко е ясно като бял ден и доказателствата за това са налице. Василев е създавал кухи фирми, на които е отпускал кредити без покритие и така е източвал парите на вложителите в КТБ. Сигурно забравяш че Комисията за незаконно придобито имущество има внесен иск срещу Василев в размер на 2,2 млрд. лв. Крайно време е Василев да бъде осъден и да лежи в затвора.
61
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Много отговорни другари,много нещо,ц ,ц,край нямат ей.
60
0
 
7
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Все още не сме станали Федерация че да имаме ФБР.Изчакайте поне изборите.
59
1
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
По принцип е така, но срещу КТБ не е имало организирана атака. КТБ просто инвестираше в политически казуси и то за чужди интереси.Нека си спомним манифестациите от Февруари 2013. Догодина ще честваме 5 години.Всъщност целта беше да се обезкръви България и да се предизвикат социални катаклизми. Една остро враждебна акция срещу българския народ. Цветан Василев като главно действащо лице се явява национален предател.Активистите на въстанието 1923 и терористите 1925 също се укриха в Сърбия.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без да знам детайли и подробности около ктб, обикновено всяка банка има да речем по документи депозити за 3 милиарда и вземания за 5 милиарда. естествено е, че нито 3 милиарда са налични в брой, нито длъжниците изплащат накуп 5-те милиарда. в която и да е банка по света, ако хората с влогове едновременно си поискат парите, много ясно, че няма да ги има налични и банката ще се озъби. тук не стана ли нещо подобно - тези, които дължаха, спряха да плащат, а които имаха да вземат - пиха по една вода?
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя василев вероятно е получавал поне 400.000 годишна заплата, освен парите му като акционер. нещо не е много ясно защо да си обира собствената банка? и защо да си разрушиш доходоносния бизнес, където всички държавни институции си държаха парите?
56
0
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Защо го няма като обвиняем един от главните виновници -ИВАН ИСКРОВ...??????
55
0
 
11
 
! Отговори
R преди 7 години
А кога ще разберете - всичките играят заедно, и ГЕРБ, и БСП, и ДПС и всички останали знайни и незнайни партийки и партийни лидери и дейци. Те от едно място идват всичките. Станишев и Орешарски били виновни, то само те да бяха! Ама сме много, много *** народ, тия *** трябваше сега да са в затвора и там да си изгният... Трябва да ги е страх да се покажат на улицата, ама не, ние се караме едни с други кой е прав, а те това чакат...
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Бибитко, Свинчо и Хидролога кога?
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
родното ФБР???? Ние имаме ФБР????
52
1
 
12
 
! Отговори
... преди 7 години
Хахахахахахахахаха Ха на бас, че дори и след 10000000000000000 страници "прецизни" обвинения и 100000000000000000000000000000000000000000000000 тома доказателства на тоя пак нищо няма да му направят!!!!!!!!!!!!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактът, че Б.Б. ЗАДЪЛЖИ всички държавни фирми да прехвърлят сметките си в КТБ е неоспоримо доказателство, че той е един от облагодетестваните от фалита, а далаверата беше извъртяна от руснаците.
50
1
 
3
 
! Отговори
пп преди 7 години
В предния пост питах за прецедента Плевнюлиев.
49
0
 
8
 
! Отговори
пп преди 7 години
А сикаджийскта мутра защо го няма в списъка? И ***, който прикриваше далаверата?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то кой си прибрал парите прибрал, бушоните да му мислят.
47
2
 
6
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Пеевски Президент!
46
0
 
13
 
! Отговори
Иван Искров преди 7 години
Браво Делянчо! и Благодаря пак.
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте какво защитници на най-крадливата пасмина от БСП,ДПС и Герб се опитват сега да се обвиняват взаимно ,но за НАС БЪЛГАРИТЕ те са крадците. Политиците са крадците -това казвам ,без тяхната подкрепа -това нямаше да се случи ! Затова българи трябва да им кажем БАСТА ! достатъчно крадохте ,банковите ви сметки ще се пръсна а народа плаща за този дето духа....и затвор ви е малко ! Не гласувайте за БСП,ДПС и Герб -там гъмжи от крадци !
44
0
 
6
 
! Отговори
Скоро четох, че преди 7 години
ГЕОРГИ ЗЯПКОВ СЕ ЯВИЛ ПО ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА ДА ЗАЩИТАВА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ. ДЕЛОТО Е СРЕЩУ НЯКОЛКО ЧОВЕКА, КОИТО МАЙ СА ПРАВИ ЗА ТАЯ БАНКА- ПИРАМИДА. ТА, ТОЯ ЗЯПКОВ Е ОБВИНЯЕМ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БАНКАТА. Е, ЯСНО ЗАЩО ЗАЩИТАВА ВАСИЛЕВ. БОЖЕ, БОЖЕ!