Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!

Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС
22 фев 2017 14:02,
179
Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!
Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе вие червените активисти срам нямате ли? То не беше парно,то не бяха тунели,то не беше ток,то не беше вода,това сега с билетчетата, в Красна поляна ромите днес пак вие ги подкокоросвате,то санирането е проблем,то образованието,то земеделието,то ремонта на самолетите и тн.! *** преди избори,това сте вие!
130
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А крадат Фандъкова ще върне ли откраднатото от гражданите?
129
3
 
35
 
! Отговори
Шишарката преди 7 години
За определено време сме плащали необосновано големи суми. Кой ще ни обезщети? М? Или пак куче влачи....?
128
1
 
28
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
6 месеца правиха одит на прословутото ЦГМ. И какво -нищо.Толкова пари изтекоха от там към партиината каса на герп и пак нищо.Всичко било изрядно и чисто ама друг път.Шефката на ЦГМ тюф-лека Румяна Милова приятелка на Фандъкова е за ......
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на съда,бори корупцията и ограбването на народа,направо сам да определя цените на тока,бензина,водата ,и друго каквото се сети.Чиста пиар-акция.
126
1
 
30
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
А защо нищо не споменавате за шефовете на ЦГМ от партия герп милионери с по няколко имота. Румяна Милова трябва да се изхвърли на момента тази.....
125
1
 
2
 
! Отговори
криста преди 7 години
да се чете "поясня"
124
6
 
9
 
! Отговори
криста преди 7 години
Да поясна, че съм от провинцията и така разбрах, че в София си нямате луна :))))))
123
4
 
5
 
! Отговори
криста преди 7 години
Като дойде на гости дъщеря ми с внучето му показват луната и то ми казва "Бабо, вие тука си имате луна!".Смях в залата!
122
2
 
24
 
! Отговори
Данче, преди 7 години
Защо по време на Вашето управление въздухът в София стана много мръсен?????
121
2
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
и пооследно какво ? само в София се надуват цените и то ако си нов абонат пък ОСОБЕНО!!!смешници
120
9
 
28
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Какво го защитавате цената на този билет?В Украйна маршерутката е 0.25ст.А градския транспорт и по евтин.Това при цена на бензина около 1.80лв.И това е в страна където се води война с външен агресор.У нас си имаме обикновен геноцид на собственото население.
119
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новата цена на винетките беше отменена, защото не е спазена процедурата по съгласуване на новата цена. Разбира се, Свинка оспорва и сигурно ще чакаме още 1 година на ВАС да се намъдри по казуса.Същата ситуация с цената на билета за еднократно пътуване в София и абонаментните карти.Но според тълкувателно решение, пак на ВАС, отменените актове не следва автоматично да отменят действието на отменените актове за времето, в което са били прилагани! Те това е рекет. Държавен рекет! Гарантирано от ГЕРБ
118
4
 
6
 
! Отговори
ааа преди 7 години
До АнонименИмаш ли интернет - провери информацията от източник по-достоверен от сайта на БСП/БКП и тогава излез с аргументи и данни, а не да повтаряш опорни точки.
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аааЗащо говориш глупости? Или както казваше Валерката "глупотевини"? Или само това успя да научиш в "ковачницата на кадри" - ГЕРБ?
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КривонделТова, че похарчиха сума пари за информационна система, как по-точно подобри транспорта? По-бързо ли стигаш, по-удобно ли пътуваш?
115
14
 
5
 
! Отговори
ааа преди 7 години
16 милярда дълг не са теглили, защото външния дълг е намалял с 3 милярда последните 2 години. Колкото са теглили явно е ползвано за покриване на лихви и стари главници. Информацията е много детайлна на сайта на БНБ. Най-много се е увеличил дълга 2005-2008 - по времето на Тройната коалиция - от 15 мил евро на 37 мил евро. От тогава явно си плащаме само лихви и рефинансираме главници.
114
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяндурката Юрданка да връща парите!!
113
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще върнат парите за да си върна скъпите билети.
112
3
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ са престъпници преди 7 години
Незаконно и престъпно е да увеличиш билетите така. Последиците се виждат - задръствания и мръсен въздух. Но Фандъкова трябва да събере пари за изборите. Гласовете на римляните не са безплатни.