Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!

Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС
22 фев 2017 14:02,
179
Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!
Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
16
 
! Отговори
asd преди 7 години
Тази зима много мръсен въздуха в София, не зная на какво се дължи.
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял."---Хе-хе, намалял! Да не би ***/ромите да са тръгнали пеша от Факултето и Филиповци за "местоработата" в центъра? Или пък са се изселили в провинцията?
109
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахах, ми те ГЕРБ какво законно напрвиха : 1. поскъпването на винетките с 45 процента - незаконно 2. поскъпванетона билетчето с 60 процента - незаконно 3. ТЕГЛИХА 16 МЛРД ДЪЛГ .... ?
108
1
 
19
 
! Отговори
do 115 преди 7 години
За винетките решението беше взето при управлението на Костов качиха данъка за горивата и те поскъпнаха двойно като обясниха,че тези пари са заподържане на пътищата които кара повече повече руши пътищата,гори повече гориво и плаща повече правилно.След 2години дублираха мълчешком таксата с винетки и сега продължават даже да искат още по скъпи винетки.Защо никойне говори за таксата от горивата кой прибира тези пари къде отиват.крадят ги.
107
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе давайте направо да го смъкнат на 6 стотинки та да мирясате.А защо не и безплатен да го направят - нали БСП идва на власт, всичко ще бъде безплатно.
106
0
 
21
 
! Отговори
Ха сега де преди 7 години
"Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата."Това какво значи? Защо ги плащаме тогава!?Как така остават в градския транспорт, а не се използват за нищо?Или може би по седалките остават!?
105
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Фандъкова и ББ са за затвора
104
1
 
36
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
А разликата от продадените скъпи билети ще връщат ли? :)
103
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова, Борисов и Павлова заслужават един отговорен прокурор!
102
3
 
30
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Аз лично престанах да ползвам метрото и се качих на колата. Излиза ми малко по-скъпо така, но удобството с автомобила ми е в пъти повече, даже със всекидневните задръствания.
101
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова-ОСТАВКА!
100
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За винетките трябва отдавна да има решение, май се крие за да мине половината година!
99
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом в Букурещ могат да пътуват с 0.60 лв. трябва и в София да може и ако себестойността е по-голяма и не стигат парите ,първо ще се съкратят излишните, ще се намалят заплатите на началниците от Център за градска мобилност и ако пак не стигат парите ще се субсидира центъра ,защото това е транспортът на бедните българи. Така както няма изключения за всички и всички плащаме еднакъв Данък-10 % така не може да искате от най-бедните да плащат скъпо а политиците да им плащаме безплатен превоз, безплатн
98
23
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Според мен е добре да въведат таксуването за изминато разстояние. А иначе - градският транспорт се подобри изключително много за последните 10 години, това е самата истина. Самият факт, че на спирката пише кога ще дойде автобусът - и той наистина идва, навремето ми се струваше нАучна фантастика :)
97
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винетката трябва да стане не 90лв.,а 900лв..Тогава ще имаме хубав градски транспорт,по малко мръсен въздух и по малко ракови заболявания.
96
19
 
6
 
! Отговори
карина преди 7 години
Едно политическо и популистко решение - билетчето било незаконно. Откога пазарните механизми на определяне на дадена цена се регулират чрез съда ? Да се жалваме и за други скъпи работи тогава. Не билетчето ни е скъпо, а заплатите ни са ниски. Това е.
95
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долу БСП, билетчето по 10 лв., само за аристократи!
94
1
 
47
 
! Отговори
Стефчо преди 7 години
Фъндъкова май забрави как се живееше с учителска заплата...
93
3
 
10
 
! Отговори
ПЕТЯ преди 7 години
И 2 ЛЕВА ЩЕ ДАМ,НО ДА СЕ ВОЗЯ КОМФОРТНО.ПОВОЗЕТЕ СЕ В АВТОБУСИ С НОМЕРА 25,26 И 29,СОФИЯ-ТОВА Е ЕКСТРЕМНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ.ТЕ СА ОТ 1962Г,НЕОТОПЛЯЕМИ И РАЗДРЪНКАНИ.БРАВО НА ШОФЬОРИТЕ,ЧЕ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН УСПЯВАТ ДА ШОФИРАТ ТЕЗИ КОВЧЕЗИ.КОЛКО ЛИ ДА СТРУВА БИЛЕТЧЕТО ЗА ТЯХ...
92
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На софиянци градския транспорт им е скъп,парното също им е скъпо.Елате на село като ви е толкова скъпо.