Прокуратурата обяви половината язовири за неизправни

Обвинението нареди незабавно укрепване на язовира "Бели Искър"
24 фев 2017 13:00,
8
Прокуратурата обяви половината язовири за неизправни
Снимка: архив Булфото

Половината от язовирите у нас неизправни. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Ася Петрова.

Прокуратурата е проверила 4350 язовира и съоръжения и е било констатирано, че 54,44% от язовирите са в неизправно частично работоспособно състояние, каза Петрова, цитирана от "Фокус".

Проверките са направени от септември 2016 г. до днес. Повод за тях е сигнал до прокуратурата от граждански инициативен комитет за извършване на неотложни ремонтни дейности на яз. "Бели Искър". В хода на проверката са издадени 5736 предписания.

"Бяха констатирани и множество случаи с неизяснена собственост. Уведомени са областните управители, които следва да осигурят организацията и техническата експлоатация на язовирите до установяване на собствеността", каза още Ася Петрова.

В предаварийно състояние са 81 язовира, в 205 има технически неизправности, обясни още зам.-главния прокурор.

Вече има списък на язовирите с най-висока опасност от аварийни ситуации, сред тях са яз. "Карбинци" в община Димово, яз. "Манастирски дол", язовирът в община Криводол, този в община Троян, яз. "Вълчи дол", яз. "Иваново".

Състоянието на яз. "Бели Искър" също е неизправно и трябва да се предприемат незабавни укрепителни действия, обяви Ася Петрова. Прокуратурата е разпоредила проверка на ремонта му.

"Той е от особена важност за град София и софийска област. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост. Повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост", обясни Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Работата на прокуратурата не е да определя кои язовири са изправни и кои не! Нейната работа е да подведе под отговорност виновните за това!!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tazi novina tryabva da trevoji turciya
3
8
 
4
 
! Отговори
Врачанин преди 7 години
Ето една спешна задача за Герджиков , а не да е комунист под прикритие в ЕДСВ и да се разправя с хората на Борисов.Гледам гтоя и неволно го сравнявам с интелекта на Близнашки. Стабилен , добронамерен човек , който изпълни блестящо задълженията си като служебен мин. председател.А герджика е комуниктическа маша , злобен и отмъстителен.Лъсна като *** на слънце.
2
1
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Дано господ все още е българин след като говорят за половината истината сигурно е друга .
1
2
 
6
 
! Отговори
Edna преди 7 години
То в прокуратурата все хидроинженери...