Държавата прибра къщи, хотели... за 72 "мръсни" млн.

Рекордьор е осъден за незаконен хазарт - простил се с над 5 млн.
10
Държавата прибра къщи, хотели... за 72 "мръсни" млн.
Снимка: Булфото, архив

Къщи, хотели, ниви, коли, бижута на стойност приблизително 72 717 121 лв. , спечелени от престъпления, е конфискувала Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) от 2011 до края на 2016 г., пише "24 часа".

Рекордьор вероятно ще е 2016 г., когато комисията е спечелила 36 дела за имущество на стойност 18 698 574 лева.

Окончателната сума трябва да е ясна до 31 март. Тогава е крайният срок комисията да внесе в Народното събрание годишния си отчет за 2016 г.

30% от отнетото трябва да бъде предоставено за социални цели, гласи законът.

Дела за отнемане на имущество на стойност 889 940 лв. бяха спечелени на първа инстанция само през последните няколко дни, съобщиха в понеделник от КОНПИ.

Едното е във Видинския окръжен съд, който взема от Петьо Костов и майката на детето му Анжела Иванова, обвиняеми за данъчни измами, коли, тир, земя и суми от продажба на дружествени дялове на имущество на стойност 347 741 лв.

Бургазлиите Неделчо Здравчев и Емил Бакърджиев, осъдени за лихварство, също се разделят с имоти и коли за хиляди левове.

С решение на Бургаския окръжен съд Здравчев и семейството му трябва да се простят с две къщи в град Каблешково и пари на обща стойност 288 113 лв.

Емил Бакърджиев, който въртял незаконна финансова дейност в Слънчев бряг, и съпругата му ще олекнат с 254 086 лв. Бургаският окръжен съд конфискува от тях огромен брой земи в общините Созопол и Средец и къща в Равда. В полза на държавата от Бакърджиев се вземат още суми от продажба на имущество, два автомобила и рибарска лодка.

Ето кои са топ 5 на най-големите отнемания в полза на държавата.

Първенството държат конфискуваните имоти на Иван Солаков на обща стойност 5 391 990 лв. Той е осъден за незаконна хазартна дейност.

Според издадения изпълнителен лист Солаков и семейството му остават без дискотека с кафене и механа в Обзор заедно с цялото оборудване, ферма за щрауси и още два недвижими имота край Петрич, моторна лодка, леки и товарни автомобили.

Въпреки съдебното решение, че на отнемане подлежат и 7 лопатара - 4 елена и 3 кошути, това не се случва. От КОНПИ уточняват, че още през 2010 г. те не са били намерени на място при опита на инспекторите да ги изземат и дадат за пазене в зоопарка в Благоевград.

Дискотеката на Солаков в Обзор Space club беше обявена за продан още през 2011 г. Тогава причината бяха задължения на ЕТ “Борван - Иван Солаков” към банка. Първоначалната цена на имота беше 1, 1 млн. лева, но после тя бе намалявана няколко пъти.

Бизнесменът Иван Солаков стана известен още през 2003 г., когато отвори в района на петричкото с. Старчево модерна семейна ферма за щрауси.

Следващият в класацията е пернишкият бизнесмен Пламен Кръстев. Той и семейството му се сбогуваха с имущество на стойност 3 182 000 лв.

Перлата в короната е търговският център “Йоина” в центъра на Перник, който бе даден за управление на областния управител. Експертите оценяват сградата на 2 275 400 лв. Кръстев има присъда за крупна
контрабанда от Гърция чрез използване на неверни документи. Той остава и без няколко имота в Перник, дворни места, апартаменти, магазини и гаражи.

Трети е небезизвестният Димитър Желязков-Митьо Очите с отнето имущество на стойност 2 357 883. Следва го Талеб Сабуни - сириец, постоянно пребиваващ у нас - отнените от него имоти са на стойност 1 781 695 лв.

Следва ги Юзеир Юзеиров. През пролетта на 2016 г. той олекна с имоти за 1 022 000 лв. Той е обвинен в пране на пари. Юзеиров се прочу с опита си през 2010 г. да създаде партия на религиозна основа.

Сириецът Талеб Сабуни остана без хотела си в Слънчев бряг. Сградата, която все още е в строеж, е оценена на 724 095 лв.

Сабуни, осъден за изнудване, бе “лишен” още от парцел за 598 200 лв., три магазина за 126 600 лв., 91 300 лв. и други 78 500 лв., жилище за 17 000 лв. в Пазарджик, части от имот за 28 800 лв. Общо имуществото се оценява на 1,7 млн. лв.

Палатите в Горна Оряховица на осъдените за телефонни измами братя Никола и Злати Николови също бяха конфискувани. Триетажният дом на Злати бе оценен на 196 900 лв. Николов бе осъден, след като много пъти е залавян, че примамва клиенти по телефона, като им предлага негодни машинни части.

В просторен дом на четири етажа се ширел и брат му Никола. Къщата е оценен на 379 420 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми пишете минуси - като казаха мръсни пари първо за Боко се сетих. Има и други .:)
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама тези пари взела ли ги е вече държавата,или просто е писала актове и " ще има да взема " ? ааааа,да,как живее кушлев,от комисията кушлев,дето се бореше с финансови неправди,нищо не вкара в държавата,срещу което получаваше заплата от 7 - 8000лв ?
7
0
 
9
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
За тези добре, ами къде са другите от СДС, БСП ДПС, ГЕРБ и т.н. и тогава,ще станем държава подобие на другите от западна Европа.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако набарат на Боко милиардите ш'са опра'им.
5
0
 
8
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Искам да уточня,че 8-те млн.лева за заплати са за една година.
4
0
 
14
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Тази комисия,която за 5 години е успяла да открие само около 72 млн. лева,не може да си оправдае заплатите,които получава. Преди няколко години,бяха съобщили,че само за заплати на тази комисия се отпущат 8 млн.лева,а сега може сумата да е по-голяма...А. ако се сложат консумативи и други разходи,може да се окаже държавата да е на минус с тази комисия...
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са дребни риби ! Какво ли е при едрите !? Сигурно още две Българии !!!
2
0
 
12
 
! Отговори
к.р за . така и така преди 7 години
прибират и си го разделят помежду си . за кво друг трябва да ги ползва :)
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го вервам това да е истина у нашето територию