Бившият ректор на МУ Ваньо Митев на съд за неизгодни сделки

Обвинения са повдигнати и на ексглавния секретар
Обновена: 1 мар 2017 12:39 | 1 мар 2017 12:37, Камелия Цветанова
15
Бившият ректор на МУ Ваньо Митев на съд за неизгодни сделки
Снимка: Булфото, архив

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отива на съд, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. Разследването започна по одит от МОН.

Според обвинението Митев е сключвал несгодни сделки с адвокати, въпреки че в МУ имало налични юрисконсулти. Това е ощетило ВУЗ-а с над 28 хил. лева.

Прокуратурата е внесла обвинителен акт и срещу бившия главен секретар Алексей Алексеев.

Обвинението твърди, че бившият ректор съвсем съзнателно допуснал бившия главен секретар на МУ Алексей Алексеев да сключва договори, които ощетили висшето училище с над 1 млн. лв.

Един от тях е за 146 чужди студенти, които постъпили в университета без изпит и годишно плащали 1 500 евро такса, а не 7 400 лв., каквато е тарифата за чужденците.

Двамата обвиняеми са на свобода срещу парична гаранция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката е най-алчното, подло и безскрупулно същество. Няма по-голяма гад от него на тази земя. Лично му търпя гадориите от близо 5 години. Такива заслужават да ги вкарат в панделата и никога да не излязат от там. Да се гърчат като червеи и да няма кой да му обърне внимание. А всички откраднати пари му пожелавам да си ги занесе в гроба си. Заедно с главния си секретар, който е работил за Доган и е действащ агент на ДС.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мирослава Кадурина преди 6 години
Ваньо Митев и Стоян Тонев много краднаха.
11
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Митев е корумпиран и алчен за пари човек, познавам го одавна. Браво на бтв репортерите, за разследането. Дано да има ефект. Във всичко, което го обвиняват е вярно. От 2019 г. този човек взима големи рушвети за държавни поръчки. Свръзката му е Льчезар Ианов, депутат от Герб. Парите дава Хюсеин Кулов, собственик на Вайс Профил
10
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 7 години
За едни сделката е изгодна , за други неизгодно.На кой да вярваш?
9
3
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Изключително грозно е всичко, което се пише и говори против академик Митов. Човекът е може би най-успешният ректор в историята на МУ-София. При неговото управление, университетът най-после придоби визията на ВУЗ на европейско ниво, направи се основен ремонт на почти всички катедри, закупиха се апарати, научната и преподавателската дейност е на ниво! Благодарение на изнесеното обучение се чува името на университета и на България и в чужбина! Явно обаче завистта на някои хора е в повече...
8
4
 
4
 
! Отговори
Баи милан преди 7 години
Интересни факти;Акад. Митев сключил договор за 2 по 600лв на месец с юристи - обвинение, а Миланова за 69999лв и при това след одита - без обвинение...а се оказва че Миланова е ползвала 6 месеца юристите на Митев! защо не е обвинена?Допълнително тя е записала без изпит и след одита 94 немски студенти - защо не е обвинена? През август 2016 Миланова организира презставяне в посолството ни в Лондон с фирма Интерхекс идентично с това през 2015г. Защо няма обвинение!?Интересно е как тя се вози на Ровъра и че заплатата й по висока от тази на Митев! Така и на главната й секретарка Семерджиева и
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За този човек МУ-София беше кауза - още преди години, когато бившият Декан Цанков се опита да го претопи в Софийския Университет, като го направи негов факултет. Тогава Митев беше начело на групата, която осуети този жальк опит за обезличаване на най-стария медицински университет в Бьлгария. После, когато Митев стана Ректор, го направи Топ университет в Бьлгария, с приходи за цялото му управление близо 100 млн.
6
4
 
6
 
! Отговори
Папоутсис преди 7 години
Академик Митев беше един много успешен ректор! голям мениджър, отворен за преподаватели и студенти.Университетът грее след ремонта, по класациите сме на първо място! обучението е на световно ниво. Научните постижения са значими! Акад. Митев раководеше с твърда ръка, и положителните резултати са налице! недопустимо е да се излива толкова злоба против него!
5
4
 
6
 
! Отговори
бай милен преди 7 години
Проф митев е един много добър човек които е направил всичко възможно МУ да просперира!! Наистина Се хвърля много злоба и завист върху този човек, ако не беше той нямаше въобще да има обучение на английски език! Заради има желание към МУ от кандидат студенти от цял свят! Той им е дал шанс в момент дето никои друг не посмял. Студентите винаги са го уважавали и подкрепяли, както и той винаги им е бил на среща.
4
4
 
7
 
! Отговори
Petia3 преди 7 години
Много злоба и завист се извива вьрху този човек - а какво е направил всьщност? Забележителен мениджьр и учен е. Докарал е 100 млн. за университета и жадните за пари маргинали го атакуват, за да го елиминират, и да имат лесен достьп до парите на университета! Жална Бьлгария!
3
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Като гледам числата са си повече от изгодни.
2
1
 
12
 
! Отговори
Грубер преди 7 години
След 3 години БАТ Ваньо ще вземе едни бързи и лесни пари около 50 бона за претърпени болки и страдания... Болни хора здрав Ваня носят... Идее!
1
3
 
10
 
! Отговори
x преди 7 години
Доктори не трябва да се шефове на болници,защото не са учили здравен мениджмънт.Тази работа не е проста.Щом е лекар,да хваща скалпела и слушалката и в болницата да лекува.Кметове,директори,председатели на разни здравни фондации,министри-прсто трябва да забравят.В противен случай ще стават обвиняеми и подсъдими поради некомпетентност за безстопанственост- чл.219 НК.