По сигнала на бившия главсек за натиск - без престъпление

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство
8
По сигнала на бившия главсек за натиск - без престъпление
Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов, който обяви, че срещу него има натиск да си подаде оставката.

Още по темата
Костов бе сменен от служебното правителство с мотива, че е уронил престижа на МВР и отстранявал служители по политически причини. Бившият главсек пък се оплака, че вътрешният министър Пламен Узунов и премиерът Огнян Герджиков са упражнили натиск върху него да напусне, заради което е подал сигнал в прокуратурата.

Държавното обвиение обаче смята, че няма извършено престъпление от общ характер.

В хода на извършената проверка от прокурори са снети писмени обяснения от Георги Костов, от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, от директора на Дирекция "Вътрешна сигурност" – МВР и от директора на Дирекция “Инспекторат" при МВР.

Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК - "който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева".

"Доколкото г-н Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме, дали това решение е правилно или не е, доколкото законът не дава възможност на Прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна (г-н Костов не е принуден да напусне, а е освободен), нито от субективна страна (не се установи повод за освобождаването му да са изброените по-горе особености), които да са мотивирали министъра или друго лице да го "принуждава" да напусне", посочват от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването му.

Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е Костов действия, които накърняват престижа на министерството.

Тази преценка обаче следва да бъде направена от компетентния съд както относно допустимост, така и относно основателност, заявяват от прокуратурата.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натриха му задника на гербераста. Мислеха ,че ще могат да саботират държавата ,както при Орешарски.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП правят преврат в държавата, подменяйки всички които са на отговорни постове с техни хора.
2
4
 
4
 
! Отговори
?!? преди 1 година
При оказана принуда което е престъпление, прокуратурата разследва за натиск по политически или религиозни причини?! В прокуратурата липсва връзка с логиката.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този тоално неграмотен човечец бе поредна грешка на Мислителят на мислителите, Бате Боце. Взеха му властта и далаверката, секретарката и Мерцедеса и зави като койот. И какво си е мислил не знам, но изгонването му се посрещна с всеобща радост от редовият състав на МВР. БМБ беше тъ/п главен секретар, но този изби рибата! Каква мъка да сглоби едно изречение, мъка, мъка. Сега ще си пие ракийката без да се крие, от сутрин до вечер.