Разследват зъболекар, кандидат-депутат, за смъртта на дете

Цацаров иска имунитета на Валентин Павлов, за да го привлече като обвиняем
14 мар 2017 14:15,
31
Разследват зъболекар, кандидат-депутат, за смъртта на дете
Снимка: архив Булфото

Зъболекар, кандидат за депутат в следващия парламент, е разследван за смъртта на дете. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК да свали имунитета му, за да може д-р Валентин Павлов да бъде привлечен като обвиняем.

Според прокуратурата Павлов и негови колеги са причинили смъртта на 14-годишно момче поради незнание или немърливо изпълнение на работата им. Трагедията е станала на 14 юни миналата година, а разследването срещу зъболекаря е започнало на 16 септември 2016 година.

Това се казва в официално съобщение на прокуратурата. Разследването срещу стоматолога е започнало по молба на бащата на починалото момче.

От нея става ясно, че след стоматологична операция в софийска клиника момчето не е излязло от поставената му пълна упойка. То е било транспортирано в "Пирогов", където е починало.

Детето е постъпило в клиниката за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Павлов е управител на центъра, а неговата съпруга е съсобственик.

Операцията е извършена от д-р Павлов, който е специалист "Орална хирургия". Разследването е установило, че той еднолично, без консултация с анестезиолог, е насрочил операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия.

Според прокурорите това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.

Разследващите са установили, че клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик на клиниката, се казва в съобщението на прокуратурата.

Стоматологът не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии.

Не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Във фаталния ден към 14 часа момчето е поставено под пълна упойка. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. състоянието на детето рязко се влошило. То вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия - 152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия".

В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на момчето, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, съобщават от прокуратурата.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

В листовката пише и че използването на тази упойка е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на постоперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че лечението с дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност. С  приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния  анестетик не е било необходимо.

Прокурорите са установили, че след като детето изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така детето не е било транспортирано с необходимата за това апаратура.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. В състояние на cardiac arrest, а в 17:05 ч. е констатирана смъртта му. От
експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, се казва още в съобщението на прокуратурата.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: детесмъртзъболекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си помислим дали да използваме лъскави клиники, които само източват здравната каса или да се доверим на истинските специалисти в държавните болници. Относно имунитета - на въпросния стоматолог, не само трябва да му се отнеме, но и да излежи максималната присъда. Това си е вид укриване от правосъдието.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го съдят за предумишлено убийство. Да убиеш дете за да вземеш повече пари? Е убийство с умисъл......... елементарна киста... отвратен съм. Мир на душичката на детето и съболезнования на родителите. Аз бих го убил.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какъв имунитет става въпрос, като нито изборите са минали, нито стоматологът е избран за депутат? Не е ли рано всеки написан в някоя листа да има вече привилегии?
5
0
 
22
 
! Отговори
До преди 7 години
Във всяка листа има по няколко такива !
4
0
 
15
 
! Отговори
От преди 7 години
чия листа е този,че не ми се рови?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цаца гледай къде изтичат големите пари!Затова сме бедни.А ти надуваш мускули пред обикновения електорат.
2
1
 
30
 
! Отговори
Терминал 2 преди 7 години
Печеля добре , обаче не минава и месец в който искам да избягам от безотговорноста и несправидливоста на тази ТЕРИТОРИЯ !!!Че му дошло на акъла да ползва имунитета , прасе нещастно !
1
0
 
11
 
! Отговори
mariqn преди 7 години
samo da ne go izkarat sega che e nqkakvo uslojnenie ,ili prosto neshtasten sluchai.zashtoto povecheto proverki taka zavarshvat