681 лева прибира Местан от Божидар Димитров за... "турски шпионин"

Лидерът на ДОСТ се бил променил психически, подтиснал се
Обновена: 20 мар 2017 15:44 | 20 мар 2017 12:52, Камелия Цветанова
86
681 лева прибира Местан от Божидар Димитров за... "турски шпионин"
Снимка: Булфото, архив

Софийският районен съд осъди историка и шеф на НИМ проф. Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от лидера на ДОСТ Лютви Местан.

Още по темата

Основанието е, че в тв предаване, излъчено на 12  юли миналата година, го нарекъл "турски шпионин". 

В решението се цитира свидетел, според когото Местан "се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги".

"Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам, заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми", коментира от своя страна Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на НИМ.

"Като чета изявлението на свидетелите имам чувството, че съм го докарал до самоубийство. Аз смятах, че тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, даже съм издал книгата "За кожата на едно ченге", смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това. Тъй като г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува,  че служи на "Анаватан" - родината-майка, в превод от турски език", продължава проф. Димитров.

Въпреки че трябва да плати обезщетение на лидера на ДОСТ, историкът се извинява за нанесените тежки психически и морални травми.

"Кратко утешение за мен е, че г-н Местан предварително бе съобщил, че сумата ще я дари за Голямата базилика в Плиска. Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат. Хан Аспарух само е разширил България с византийската област Мизия и е прехвърлил тук столицата през 681 година", коментира още проф. Димитров.

Проф. Димитров благодари на Местан за дарението от 1000 лв., което е направил за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е турски съд а не български
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божидар Димитров да му даде повече - 1396 лева.
17
2
 
2
 
! Отговори
Събирач преди 7 години
До СъбирачTi koy si be da ti prashtame pari ,ti nas za ovce li ni vzimash...Да.Друго да питаш има ли?
16
2
 
11
 
! Отговори
Маке----ц преди 7 години
Туркия ке падне.
15
0
 
24
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Турците буквално ни се подиграват в очите, ако не се стегнем , ще се погубим скоро като територия и етнос!
14
1
 
5
 
! Отговори
Спиндермаан преди 7 години
681 лв? Слочаенос.....не мисла...
13
0
 
23
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
Като се замисля, дори Аз не съм напълно съвършен.Професор Бофидар Димитров е от малцината напълно заслужаващи научната си титла. Той е жива енциклопедия. Да, чишит е и понякога се изказва прекалено пристрастно. Но едно не може да се отрече - има голямо българско сърце !
12
5
 
4
 
! Отговори
До днес и Н.Николова преди 7 години
Моля, не грешеше! Пише се "потиснат" а не поДтиснат. Важно е като четен сайт да наемате грамотни хора.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СъбирачTi koy si be da ti prashtame pari ,ti nas za ovce li ni vzimash
10
4
 
7
 
! Отговори
Събирач преди 7 години
Кой ще подеме инициативата да ги съберем тези 681 лева. Сумата е символична, но и символично ще покажем, че българите сме единни и още ни има за яд на местан....Аз се наемам. Пращайте на този айбан:BG12345675322567875
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божо "видяхме" те какъв "историчар" си в предаването на оня македонски тоулуп. Гледам бързо си се възстановил от "инфаркта"? Да не те лекуваха в турската "Токуда"?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е*ти съда имаме... с такива подкупни измек.яри нема да прокопсаме
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще подеме инициативата да ги съберем тези 681 лева. Сумата е символична, но и символично ще покажем, че българите сме единни и още ни има за яд на местан
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Булгаре, прочети какво беше казал Божидар. Че ще участва само на живо иначе ако е на запис няма да отиде. Макетата отначало се съгласиха, после се отметнаха. Решиха, чена живо няма да могат да фалшифицират. Сега реват, че се отказал. Господ си знае работата и скоро ще научат албански.
5
4
 
20
 
! Отговори
100 години ВОСР преди 7 години
Понеже имаме съд,Ебна система, всеки може да бъде опраскан за няколко пендара. У нас се съди не по законсъобразност, а по целесъобразност. Вътрешното убеждение на т.н. магистрати се формира с финикийски знаци.За това де що има нормален инвеститор бяга като дявол от тамян, въпреки символичните данъци и робските заплати.
4
27
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Божо, много лаеше по пет на нож щеше да ги взима в предаването на Миленко, където предварително беше заявил, че ще участва. А накрая кво стана големия патриот уж спешно в болницата приет и не отиде и се покри, като мишок от страх да не го поставят сърбоманите в миша дупка. На следващия ден пък ведър и усмихнат до уши си водеше предаването по телевизията. Еб.ти и страхливия плъх е този сюндюк!
3
7
 
17
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Всъщност Местан не е турски шпионин,а диверсант един вид.Божо да се напъне и го осъди на 500лв-също сакрална цифра.
2
17
 
20
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
БОЖО , БОЖО,С ГОВОРЕНЕ НЕ СТАВА, ТРЯБВА И АКЪЛ
1
15
 
32
 
! Отговори
валери преди 7 години
Браво на професора !