Граничарят Цонков: Държавата да ме защити, както аз нея!

В Бургас връчиха обвинителните актове, дошли от Турция
21 мар 2017 19:40, Анисия Иванова
62

Снимка: Булфото

Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих. Това бяха едни от първите думи, които каза пред медиите бившият граничен полицай Михаил Цонков, след като той и колегите му Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов дойдоха в Районен съд-Бургас, за да получат обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде "Фокус".

На 17 април 2008 г. турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води.

Още по темата

До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови.

След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията. Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

В съдебната зала днес Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове "Герои".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Грешка! преди 7 години
До ХансНе Ханс, а Хасан ти е името.
49
0
 
0
 
! Отговори
А.М. преди 7 години
"Нашите рибари браконери инспекторите на ИАРА как им конфискува инвентара без да се стигне до инцидент."Много просто, бургазлия, когато са им гръмнали предупредителен са спрели и чакали. Турските гемии не ибаваха никакви български гранични органи и това се казваше в не едно и две интервюта на официални лица. Трябваше да се стигне до този инцидент, за да се промени отношението на нарушителите.
48
0
 
1
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До Анонимен 15:"Страшен международен скандал може да спретнат нашите, стига да имат топки!"Да,но опасявам се,че единствените топки,които имат "нашите",са тези,дето ги шляпат по дирника.
47
0
 
0
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До Анонимен 15:"Страшен международен скандал може да спретнат нашите, стига да имат топки!"Да,но опасявам се,че единствените топки,които имат "нашите",са топките,дето ги шляпат по дирника.
46
0
 
1
 
! Отговори
A.M. преди 7 години
Историята малко е позабравена, но до колкото си спомням до този инцидент се стигна след дълга поредица на подобни безнаказани рейдове на турски гемии. Никакви 'ноти' ипрочие официални документи не помогнаха. Напротив ставаха все по нагли: калкана се ловеше в забранен сезон, рейдовете може би стигаха до Варна и т.н.. Хубаво е когатосе споменава за този инцидент и за искането на турската страна да се споменава и тази дълга негова предистория.
45
0
 
0
 
! Отговори
бургазлия. преди 7 години
Момче спомни си преди да произведеш изстрела какви разпореждане ви дава старшия на групата вероятно е офицер.Интерено турските рибари навлезли в наши води са нарушители а тези на зелена свободно я нарушават неса.Нашите рибари браконери инспекторите на ИАРА как им конфискува инвентара без да се стигне до инцидент.Отначало СЛЕДОВАТЕЛЯ и съдията твърдо стояхазад неправомерно използване на оръжието но вероятно политическия натиск ги принуди да ги преобразуват и прекратят .Сега всички искат помощ.
44
0
 
2
 
! Отговори
!! преди 7 години
Държавата България няма и не може да направи нищо за теб-съдят те в Турция в турски съд и турски прокурор.БГ съд в случая е пощальон-връчиха ви обв. актове и прочие съдебни книжа и толкоз!!!Оттук нататък СТОЙ ДАЛЕЧ ОТ ТУРЦИЯ,защото а си влязъл на турска територия и ще ти щракнат белезниците и хайде в Диарбекир.България няма да те екстрадира-бъди сигурен.ДАЛЕЧ ОТ ТУРЦИЯ.ВСЕ ПАК,ПРЕДИ ДА ОТИДЕШ В ДРУГА ДЪРЖАВА,ВИЖ КАКВИ ДОГОВОРИ ИМА ТЯ С ТУРЦИЯ,ДА НЕ ТЕ АРЕСТУВАТ ТАМ И ХАЙДЕ В ДИАРБЕКИР.
43
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
момче защитавай се сам,ако разчиташ на държавата си обречен,не аз съм казъл,че тъкава държава НЯМА.
42
1
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
"Бойко Борисов - безплатен превоз на врагове на Султана". Тъй бе написано на една карикатура. ДОСТ бе създаден в подкрепа на Борисов паша. И трябваше да дойде служебно правителство, за да бъдат напъдени като кучета, някои официални религиозни лица, които си проповядват Джихад и клане на каурете. Възобновяването на някакви съдебни дела срещу Цонков е израз на накърненото его на Султана. Българската държава решително трябва да ги пресече. Затова още много религиозни и политически лица от Турция, трябва да бъдат изгонени. Убийството на турчин е добро дело, особено навлязъл най-нагло в България, г
41
14
 
1
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Тоя "защитник" изпразни цял пълнител от Шипка в гърба на невъоръжен рибар !!!Защо не е в затвора ???
40
1
 
22
 
! Отговори
474 преди 7 години
Ако държавата искаше да ги защити, нямаше да им връчи тези актове, които се без правна стойност на наша територия! Вдигайте си парцалите и се изнасяйте от тука, защото вече са ви скроили шапките в името на българо-турската дружба!
39
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момче, държавата щеше да те защити, ако има такава! А държава имаше, когато бай Тодор управляваше, сега има само територия.
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам и позор, да те осъдят за това, че си си вършил работата. Като знаем нашето правосъдие какво е, тежко му и горко на човека. Най-добре да се обърне към Стразбург.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova e granica,a ne detska gradina.Taka tryabva da postupi vseki granichar.Jalko shte e,ako bg sud izprati nasheto momche na sigurna gibel...
36
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много се пънат тук разни неуки, леят патриотарски лозунги, но когато, нещата се уталожат, ще стане ясно, че ще се плащат едни големи пари (затворът е най-малкото нещо) и тогава, ако не ги плащат подсъдимите, ще ги плащат "патриотарите" чрез държавата. Лозунгаджийството е израз на суета и задушава страната.
35
21
 
2
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Истината е винаги посредата. БГ съдът оправда изцяло извършеното убийство. А редно бе, да бъдат осъдени за превишаване пределите на неизбежната отбрана--примерно 3 г. условно. С простотията си БГ съдът не само че стана смешен, от юридическа гледна точка, но и на всички даде да разбере, че съдът в БГ няма..... Сега вече, като стъпи на тази "присъда" нашият независим съд, може да откаже всичко.....Но въпреки това, не беше правилно решението на БГ съдът. ББ предаде противницте на Ердоган, но ....
34
26
 
0
 
! Отговори
номер2 преди 7 години
"Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две тежки телесни повреди"...Значи не само са застреляли човек, ами са ги и пребили! Не са леки, не са средни, а тежки телесни повреди! То си е било гавра, инквизиция!
33
0
 
41
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Всичко това е национален позор!Държавата да хвърля на ту,рс.ките кучета защитниците си!Всички помним как през 90-те бе забранено на българските граничари да действат срещу пиратстващите турски гемии!Продължаваме в същия дух май...Ако Турция е толкова страшна,трябва да укрепваме националната си отбрана и да търсим съюзници,а не да се ог.зваме най-унизително!Щото липсата на респект от тяхна страна води до сигурна гибел в перспектива!
32
44
 
2
 
! Отговори
Един преди 7 години
Защо си убил НЕвъоръжен човек? Все пак носиш някаква отговорност. Убийствата по границата са останки от Тошовият комунизъм .
31
1
 
32
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Пич, дигай се със семейството си за Холандия. Тука защита нямаш. Пълно е с продажници и за да се подмажат, ще те хвърлят на вълците. Който си работи съвестно работата в България, е виновен